OBITELJSKA TRAGEDIJA

Urša Raukar otvoreno progovorila o mentalnom zdravlju: 'Krivnju nosiš cijeli život'

04.10.2023 u 18:21

  • +2

Urša Raukar

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bionic
Reading

Glumica i saborska zastupnica Urša Raukar odlučila je s javnosti podijeliti priču o mentalnom zdravlju kako bi podržala nacionalnu kampanju 'Depra'. Progovorila je o mentalnim bolestima unutar vlastite obitelji, ali i kako se obitelj nosila s tragedijom koja ih je snašla

Za kampanju 'Depra' glumica i političarka Urša Raukar progovorila je o mentalnom zdravlju unutar svoje obitelji. Otkrila je da su od mentalnih bolesti bolovale njezina sestra i zatim majka te je otvoreno ispričala kroz što je sve njezina obitelj prolazila otkako je sestri postavljena dijagnoza.

Vođena idejom da je bitno potaknuti druge da podijele svoju priču i potraže stručnu pomoć i prijateljsku podršku ispričala je kako je njezina sestra bolovala od manične depresije koja se kasnije pokazala teži oblik shizofrenije.

'Sestra je pokušala suicid kada sam imala 14, išla sam u osmi razred osnovne škole, a njezina se, tako je najprije dijagnosticirano, manična depresija, pokazala kasnije kao težak oblik shizofrenije', ispričala je Raukar.

Obiteljska tragedija utjecala je na cijelu obitelj, a tragično je djelovala i na njezinu majku koja je brinula o sestri: 'Od brige za sestru moja mama se razboljela i pala u tešku kliničku depresiju. Nakon nekoliko pokušaja počinila je samoubojstvo. Bila sam na prvoj godini Akademije.'

Kao mlada studentica Urša se brinula o dobrobiti svoje majke te ju čak nekoliko puta uspjela spriječiti od samoubojstva, no majka je uspjela dok je nije bilo kod kuće. Potresena je priznala da i danas osjeća krivnju što ju i tada nije uspjela spriječiti.

'Krivnju nosiš cijeli život. Da bi mogao dalje živjeti i da bi uopće mogao preživjeti, pronalaziš opravdanja i dopustiš si neko otpuštanje, ali nikad do kraja. Koliko god krivnja bila iracionalna, jer ti svi racionalni pokazatelji i objektivni parametri govore da nisi kriv, opet ta krivnja podmuklo grize. Zašto nisam, trebala sam, mogla sam… Zašto nisam, zašto nisam, zašto nisam?', priznala je dodavši da je tek nakon više od 40 godina zaplakala zbog tragičnog odlaska njezine majke.

Uz svoju priču, za Telegram je poručila da se o mentalnom zdravlju treba više govoriti te da je i obitelji i oboljelima potrebna mreža pomoći i podrške: 'Nisam ranije govorila jer sam htjela zaštititi svoju sestru dok je bila živa. Nisam je, otvaranjem teškog familijarnog registra, htjela ugroziti. Dok je bila živa, pratila je televiziju, slušala radio i nisam bila sigurna kako bi reagirala. U njenom svijetu ona je bila zdrava. Njezina mi je dobrobit bila na prvom mjestu.'

zagreb

Brojni uzvanici na gala premijeri filma 'Smrt djevojčice sa žigicama'

Pogledaj galeriju