recept

Slasna pileća juha s karameliziranim lukom savršena je za imunitet i brz osjećaj sitosti

03.10.2023 u 12:18

Bionic
Reading

Donosimo recept uz koji ćete ove zime uživati u čarima pileće juhe uz posebnu aromu i slatkasti okus

Pileća juha odavno je na glasu kao jedan od najboljih načina za ublažavanje simptoma prehlade i jačanje imuniteta jer obiluje vitaminima i hranjivim tvarima koje pogoduju čitavom organizmu.

No, istina je i da, koliko god bila zasitna i ukusna, može biti i pomalo jednolična ako je učestalo jedete u klasičnoj formi s povrćem.

Stoga, kako vam ovo zdravo jelo baš nikad ne bi dosadilo, donosimo recept koji u potpunosti osvaja na prvi zalogaj! Riječ je o kremastoj verziji ove klasične zdrave juhe, obogaćenoj slasnim karameliziranih lukom koji svemu daje neodoljivu slatkastu noti i mirisnu, bogatu aromu.

Sastojci:

  • 1 pileća prsa bez kostiju i kože
  • Prstohvat soli i papra
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 mali crveni luk, narezan na kockice
  • 1/3 šalice suhog bijelog vina, kao što je sauvignon blanc
  • 4 šalice pileće ili povrtne juhe, po mogućnosti bez dodane soli
  • 1 veliki krumpir, oguljen i narezan na kockice
  • 1/4 šalice vrhnja za kuhanje
  • 1/4 šalice nasjeckanog topivog sira
  • Sjeckani svježi vlasac, za ukras (po želji)

Priprema:

Obje strane pilećih prsa lagano začinite solju i paprom. U srednjem loncu na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje dok ne dobije zlatnu boju.

Položite piletinu u tavu i pecite dok ne porumeni s jedne strane, oko 5 minuta. Okrenite i pecite s druge strane još oko 5 minuta pa je prebacite na dasku za rezanje.

Dodajte luk u lonac i kuhajte, povremeno miješajući, dok ne počne smeđiti i lijepiti se za dno lonca, oko 5 minuta. Dodajte malo vina i sve promiješajte. Nastavite kuhati dok luk ne poprimi tamno smeđu boju, još oko 4 minute.

Dodajte preostalo vino i ponovno promiješajte sve zapržene komadiće. Dodajte juhu i krumpir i pustite da zavrije pa kuhajte nepoklopljeno dok krumpir ne omekša, oko 10 minuta.

U međuvremenu, piletinu nasjeckajte na komade veličine zalogaja.

Kad je krumpir kuhan, maknite lonac s vatre i uz pomoć uronjenog blendera pasirajte juhu na velikoj brzini dok ne bude glatka. Umiješajte narezanu piletinu i vrhnje. Neposredno prije posluživanja umiješajte sir.

Razlijte juhu u zdjelice, ukrasite vlascem i još papra po želji.