ulična umjetnost

U Splitu započeo fantastičan projekt 'City street art' povodom kojeg će se pretvoriti u šarenu pozornicu na otvorenom

  • Autor: L.P.
  • Zadnja izmjena 11.09.2020 12:20
  • Objavljeno 11.09.2020 u 11:25
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Marko Lopac

'City Street Art' fantastičan je projekt u realizaciji City Centera one Split, osmišljen s ciljem 'oživljavanja' odabranih zidnih površina u garažama i na ulazima centra, kako bi na taj način posjetiteljima približio moć i utjecaj ulične umjetnosti. Street art ili ulična umjetnost jedan je od najpopularnijih načina umjetničkog izražavanja današnjice, koji kod nas u posljednje vrijeme privlači sve veću pozornost. Jedan od najzaslužnijih ljudi za to svakako je Marko Boko, organizator jednog posve drugačijeg festivala Graffiti Na Gradele, koji se svako ljeto održava na Bolu na Braču

Tijekom četiri dana trajanja festivala, brojni domaći i svjetski graffiteri oslikavaju vanjske i unutarnje zidove fasada, ostavljajući tako Bolu cjelogodišnju izložbu na otvorenom. Festival se uspješno održavao 8 godina zaredom, privlačeći sve veći broj posjetitelja, međutim, s obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom koronavirusa, ovo ljeto su morali odustati od njegovog održavanja.

Unatoč tome, tijekom posljednjih nekoliko mjeseci održalo se nekoliko manjih evenata povezanih s festivalom, a svoje kasnoljetno izdanje dobit će upravo po nazivom 'City Street Art', koje se održava od 09. do 13. rujna, kada će, jedni od najpoznatijih hrvatskih graffiti i street art umjetnika, Chez 186 i Sarme, originalnim motivima kreiranima posebno za projekt 'City Street Art', donijeti samu srž ulične umjetnosti u prostore i na zidove koje inače rijetko primjećujemo te im tako udahnuti 'novi život'. Ususret ovom uzbudljivom projektu, posvećenom uličnoj umjetnosti, porazgovarali smo s Markom Bokom i saznali više detalja.

1. Ovih dana vidimo oslikavanje murala u Splitu, pa možeš li nam reći o čemu se radi?

Dobili smo poziv da kao festival i umjetnička platforma gostujemo na City Street Art događaju u Splitu, odnosno da naši umjetnici radovima oslikaju i oplemene zidove centra, ali i da se prolaznici iz prve ruke upoznaju s procesom nastanka ovakvih radova. Riječ je o sjajnoj inicijativi City Centera one Split i stvarno nam je drago da smo prepoznati kao adekvatan partner za ovu aktivnost, jer ipak je riječ o preko 500 četvornih metara površina koje oslikavamo, a drago nam je i što je naš domaćin tražio baš ovakav oblik umjetničkog izričaja, koji postaje sve prihvaćeniji i zanimljiviji ljudima izvan naših krugova.

2. Kako je došlo do ovog oslikavanja?

Ovo oslikavanje planiramo već nekoliko mjeseci, s obzirom na to da se samo događanje trebalo dogoditi nešto ranije, no pandemija je i nas usporila. Uz oslikavanje smo bili pripremili još nekoliko zanimljivih aktivnosti iz domene ulične kulture, no kako one uključuju veći broj sudionika, njihovu realizaciju ostavit ćemo za neka bolja vremena. Organizator je svoje prostore poželio oplemeniti bojom i zanimljivim sadržajem u vidu murala i graffita, pa kako su upoznati s našim radom kroz festival "Graffiti na gradele", odlučili su nama povjeriti ovaj zadatak i mi smo se spremno i rado odazvali pozivu. I evo nas - već nekoliko dana nastaju novi radovi na zidovima koji su do sada bili samo "obični", a sada će dobiti jedan savim drugačiji izgled i nadamo se da će se svima svidjeti!

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Marko Lopac

3. Spomenuo si festival i platformu "Graffiti na gradele" - o čemu se točno radi?

Riječ je o festivalu pokrenutom 2012. godine u Bolu na Braču, s ciljem okupljanja najboljih i najaktivnijih domaćih, ali i svjetskih graffiti umjetnika i muralista. Festival traje četiri dana, a uz oslikavanje zidova velikih formata organiziramo i graffiti radionice za djecu, glazbene koncerte, sportska natjecanja i brojne druge zabavne i edukativne aktivnosti. Festival je besplatan i nastaje volonterskim angažmanom te okupljamo stvarno sjajnu ekipu izvođača, ali i odličnu publiku - pa i rezultati budu odlični i stvarno volimo to što radimo. Ove godine malo nas je poremetio koronavirus, no ipak smo održali niz naših aktivnosti kako bi sama priča išla dalje. Pripremamo se za deseto izdanje 2021. godine, u nadi da će se stanje normalizirati, pa se nadamo da ćemo se moći ponovno okupiti uživo i nastaviti s našim stvaranjem u Bolu.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Marko Lopac

4. Po oslikavanju murala u Splitu jasno je da ne djelujete samo u Bolu - gdje vas se još može sresti?

Tako je, nismo ograničeni samo na Bol, već cijele godine radimo i po ostatku Hrvatske. Gostujemo kod nekih drugih festivala i događanja i prijatelji iz drugih sredina često nas zovu da se pridružimo nekim njihovim inicijativama i događanjima gdje oslikavamo zidove, organiziramo radionice, koncerte i sl. Ovo ljeto bili smo aktivni po Zagrebu, gostovali smo u Vukovaru i Varaždinu, a uskoro nas očekuju i Osijek, Rijeka, pa ponovno Split itd. Jako nam je drago što je naš rad prepoznat i u drugim sredinama te što i drugi žele imati dio onoga što se događa u Bolu, pa se uvijek rado odazovemo i dašak Bola odnesemo i na druga mjesta - a to uvijek bude dobra stvar, jer upoznamo neke nove prijatelje, dogovorimo nove suradne i projekte te sama stvar tako nastavlja rasti dalje u pozitivnom smjeru.

5. Možeš li nam reći nešto više o graffiti i street art sceni u Hrvatskoj, s obzirom na to da sve češće u medijima možemo vidjeti da se nešto novo oslikava.

Ono što je najbitnije je to da je scena itekako živa i prisutna. Marljivo se radi i stvara diljem Hrvatske, na graffite i murale sve češće se može naći u javnosti i u javnom prostoru, uz sve svoje specifičnosti i pravila, a postoji i niz događanja koja okupljaju umjetnice i umjetnike iz ovog područja rada. Imam osjećaj da ovaj vid izražaja i stvaranja ima sve veću podršku, što dakako ovisi i o kvaliteti radova, tako da bih zaključio s time da je stanje dobro, vrlo živo i nadam se da će stvar samo ići naprijed. Mi ćemo se svakako potruditi i dalje doprinositi tome i biti prisutni na sceni, tako da vjerujem da nas očekuje još puno sjajnih uradaka na zidovima u svakom kutku zemlje!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!