u maloj dvorani

U Lisinskom održan 8. Flamenco Festival Zagreb

18.11.2020 u 21:06

Bionic
Reading

Svjetski dan Flamenca prigodnim je programom obilježen i ove godine u Zagrebu. Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Veleposlanstva Kraljevine Španjolske jučer je u rasprodanoj maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog održan 8. Flamenco Festival Zagreb

U svom pozdravnom govoru Zamjenik Veleposlanika i Izaslanik za kulturna pitanja, g. Mikel Iriso Ivchenko zahvalio se svima rekavši kako je večerašnja prisutnost publike dokaz univerzalnosti flamenca, a te je naglasio kako flamenco ima veliku sreću što u Zagrebu i Hrvatskoj ima svoju ambasadoricu Ninu Ćorić, pjevačicu flamenca i organizatoricu Flamenco Festivala Zagreb, stoji u priopćenju.

U povodu desete godišnjice UNESCO-va proglašenja flamenca nematerijalnom svjetskom baštinom, organizatori su ove godine pripremili jednodnevni festivalski program koji je unatoč pandemiji, uspio okupiti umjetnike iz Španjolske, Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Uživo, ali i zahvaljujući modernim tehnologijama, kroz pjesmu, ples i gitaru na pozornici Lisinskog slavila se andaluzijska umjetnost.

Iako je dolazak međunarodnih umjetnika ove godine otežan, organizatori, Udruga za promoviranje španjolske umjetnosti i kulture Alma u suradnji s Lisinskim doskočili su i tom problemu. Zahvaljujući novim tehnologijama, dvojica iznimnih gitarista, dugogodišnji prijatelj festivala, sarajevski virtuoz Mirza Redžepagić te cijenjeni Valle Monje iz španjolskog Jerez de la Frontera nastupili su virtualno.

U dosad neviđenom izdanju, slovenski plesač Mitja Obed svojim je nastupom dao hommage velikim plesačima i pjevačima flamenca s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Proslavljena mađarska umjetnica Maria Keck, poznata po svom plesnom izričaju nastupila je zajedno uz slovenskog pijanistu Tomaža Pačnika, a publici je pokazala kako se flamenco i klavir odlično slažu. Kao debitant ove se godine festivalskoj publici predstavio riječki gitarist Teo Mandžuka, ujedno najmlađi hrvatski flamenco gitarist koji iza sebe već ima album s autorskim skladbama.