Yamandu Costa

Brazilski virtuoz s gitarom sa sedam žica stiže u Zagreb

28.03.2019 u 10:45

Bionic
Reading

Ovogodišnje peto izdanje Zagreb Guitar Festivala ugostit će najpoznatije svjetske gitariste, a Hrvatska prijestolnica na tjedan dana postat će središte europske glazbene i kulturne scene. Iako su organizatori prijašnjih godina naglasak stavljali na žanrove bliske jazzu, ove godine mnogo toga se promijenilo. Naime, od 31. ožujka do 6. travnja u Zagreb će stići renomirani flamenco i tango majstori, a najveća zvijezda eventa je Brazilac Yamandu Costa koji će nastupiti u Kristalnoj dvorani hotela Westin 1. travnja na tematskoj večeri “Brazilian night” u sklopu “All stars” koncerata.

Znakovito je i to da će ovaj 39-godišnji gitarist koji već godinama suvereno puni dvorane diljem Sjeverne i Južne Amerike, svoju prvu europsku turneju započeti upravo iz hrvatskog glavnog grada nakon što odradi nastup na Zagreb Guitar Festivalu.

Ono što ovog umjetnika uvelike razlikuje od drugih jest činjenica kako je njegov glavni instrument brazilska klasična gitara sa sedam žica. Costa je, naime, počeo ozbiljno studirati gitaru već sa sedam godina u prisustvu oca. Kasnije ga je sviranju podučavao argentinski virtuoz koji je živio u Brazilu Lucio Yanel i upravo on je Costu zainteresirao za flamenco i tango te južnoslavensku narodnu glazbu.

“Igrom slučaja rodio sam se na samom jugu Brazila, na samoj granici s Argentinom u gradu Passo Fundo pa sam od malena bio suočen s kulturnom heterogenšću. Do mene su dopirali ritmovi tanga i flamenco iz Urugvaja i Argentine kojima očito nisam uspio odoljeti”, kaže Costa dodavši kako nije isključiv te svira i u ostalim žanrovima poput, primjerice, sambe.

Obožava Hrvatsku

Costi će ovo biti prvi nastup pred hrvatskom publikom te ujedno prvi posjet Hrvatskoj općenito, a o našoj zemlji ima samo riječi hvale.

“Oduvijek me fascinirao vaš jezik, volio bih ga jedan dan učiti i usavršavati. U Brazilu mnogo ljudi zna za Hrvatsku i to najviše zbog vaše talentirane nogometne momčadi. U Brazilu je uvriježeno mišljenje kako je Hrvatska mala, ali ipak važna i srčana zemlja. Mnogo toga je slično između našeg i vašeg načina života. Volimo dobru hranu, volimo muziku, glasni smo, puno se smijemo…”, simpatično je ispričao Yamandu te uputio i poruku svim mladim gitaristima koji se možda još uvijek preispituju i nisu sigurni u kojem smjeru nastaviti karijeru.

“Mladi umjetnici trebaju uskladiti svoje želje, misli i mogućnost izvedbe bilo kroz kompoziciju ili interpretaciju. Svaki glazbenik mora biti skroman i vjerovati u sebe, Ključ je u pronalaženju onog žanra u kojem si najbolji, tada će te svaka publika voljeti, a klasična umjetnost će živjeti”.