SVESTRANI UMJETNIK

U sasvim novoj ulozi: Filip Šovagović oduševio publiku sviranjem - flamenca

01.10.2019 u 14:23

Bionic
Reading

U ponedjeljak navečer završio 7. Flamenco Festival Zagreb koji je i ove je godine unio čar španjolske Andaluzije. U tri dana festivala nastupili su umjetnici iz Španjolske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Meksika, a nastupio je i glumac i redatelj kojem je glazba već dugo strast, a koji je publiku još jednom ugodno iznenadio svirajući flamenco

Posljednja festivalska večer, 30. rujna bila je rezervirana za već tradicionalni Fin de fiesta nastup umjetnika iz Hrvatske i susjednih zemalja, a po prvi put su im se pridružiti i flamenkisti iz Meksika. Bila je to ujedno i kulminacija ovog hepeninga u organizaciji Nine Čorić, jedine flamenco pjevačice u Hrvatskoj.

Uz nju su sinoć su nastupili i harfistica Doris Karamatić, plesač Mitja Obed i njegove učenice zagrebačke škole flamenka 'Un Respiro', specijalni gosti iz Meksika Fernardo Soto na gitari i Angel Ramos Magaña, te gitaristi Emanuel Palić i Fadil Abdulov u pratnji Filipa Šovagovića na gitari. Glumac i redatelj odsvirao je dvije skladbe među kojima je bila poznata romska pjesma 'Čaje šukarije'.

Obitelj Šovagović nadaleko je poznata i po svojem glazbenom talentu.

'I moj stari je zapravo objavio dvije ploče i snimio je obrade slavonskih narodnih pjesama, Anja je svirala violončelo i klavir, a stari je zamijenio instrument kada je ona prestala sa sviranjem, klavir za neku zemlju.Ja sam dobio slom živaca jer sam bio u JNA u Beogradu u vojsci i kada sam se vratio više nije bilo tog klavira i sad sam prije godinu dana nabavio sintisajzer, to mi je bio glavni cilj u životu jedno 20 godina i sad sam to uspio tek napraviti', izjavio je ranije Filip Šovagović. On je najprije svirao sintisajzer, potom gitaru te ostvario glazbeni san osnivanjem benda.