MARY TRUMP

Trumpova nećakinja: 'Nitko bolje od obitelji ne zna kako je on postao ovakav. Svi su se odlučili na šutnju, što iz odanosti, što iz straha, no ja nisam jedna od njih'

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 08.07.2020 13:45
  • Objavljeno 08.07.2020 u 13:10
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Još je tjedan dana ostalo do izlaska memoara Trumpove nećakinje, koji su već sada postali najprodavanija knjiga na Amazonu, a mlađi brat Donalda Trumpa, Robert, još se uvijek svim silama trudi zaustaviti njen izlazak. Za svoju nećakinju nema nijedne lijepe riječi te smatra kako je memoarima nanijela veliku sramotu cijeloj obitelji samo zbog senzacionalizma i zarade. Uz sve to tvrdi kako je Mary potpisala ugovor o povjerljivosti još 2001. godine, koji je ovim činom prekršila

'Na kraju, ljubavi za Donalda nije bilo, samo njegova mučna želja za istom. Bijes, ostavljen da raste, zasjenio je na kraju sve ostalo.' Riječi su to Mary Trump, nećakinje američkog predsjednika Donalda Trumpa, iz njezinih memoara 'Too Much and Never Enough', čije je izdavanje cijela obitelj Trump pokušala spriječiti, no to im nije pošlo za rukom. Osim teških riječi o ujaku, Mary Trump nije ostala dužna ni svojoj baki i djedu, tetkama...

A zašto su članovi obitelj Trump, ali i pojedinci iz Bijele kuće s tolikim strahom dočekali skori izlazak knjige? Razlozi se itekako naziru u pojedinim poglavljima koji su već ugledali svjetlo dana. Za svoje memoare, osim osobnih viđenja, Mary Trump je prikupila novinske članke, razne dokumente, a razgovarala je s ostalim članovima obitelji, kao i prijateljima. Tako je jedan od njezinih provjerenih izvora zanimljivih informacija bila tetka, ujedno umirovljena sutkinja Maryanne Trump Barry.

'Nitko bolje od obitelji ne zna kako je i u kojem trenutku Donald postao ovakav. Nažalost, gotovo svi oni odlučili su se na šutnju, što iz odanosti, što iz straha, no ja nisam jedna od njih', napisala je Mary te tvrdi kako nije sam Trump kriv za sve, već da krivce treba potražiti u njegovim roditeljima.

'Kako bi shvatili što je dovelo Donalda, ali i sve nas, do ovoga gdje smo danas, moramo se vratiti u prošlost i početi priču s mojim djedom.' Otac Mary Trump, Fred Trump Jr., umro je 1981. od posljedica višegodišnje ovisnosti o alkoholu. U vrijeme smrti imao je tek 42 godine, a svi iz obitelji, uključujući djeda, Trumpa sr.-a, smatrali su ga gubitnikom. Većina prvog dijela knjige fokusirana je upravo na početak svega - na Fredericka C. Trumpa, njegov susret i brak s Mary Anne MacLeod, početak njihovog bogatstva, ali i odgajanje, koje je uključivalo zapostavljanje, svakog od petero djece, koliko su imali, počevši s najstarijim - Trumpom jr.-om.

Među mnogobrojnim scenama, poprilično je detaljno opisala scenu zdravstvenih problema svoje bake Mary MacLeod Trump nakon što je rodila najmlađe dijete, sina Roberta Trumpa, zbog čega je provela šest mjeseci u bolnici. Svog djeda opisala je kao osobu bez emocija, dapače rekla je kako je bio popriličan sociopat.

  • +1

Melania Trump

Izvor: Profimedia / Autor: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Kći Maryanne bila je iznimno pametna i ambiciozna, dok je život sina Freddyja bio totalni promašaj. Srednja kći Elizabeth bila je jako sramežljiva i plašljiva, osobito u adolescentskoj dobi, dok je Robert imao taj problem da je bio najmlađi. A koji je problem tijekom odrastanja imao Donald Trump? Kako je rekla, čovjek koji će desetljećima kasnije postati predsjednik pretvorio se u čudovište.

'Donaldov problem bio je u tome što je bio iznimno borbena i kruta osoba koja je postao kako bi se zaštitio od terora povezanog s ranim napuštanjem, ali i svjedočenjem očevog zlostavljanja Freddyja, zbog čega je ostao odsječen od stvarne ljudske povezanosti.'

Drugi dio memoara počinje smrću njezina oca, ali i otkriva njezine zdravstvene i poslovne probleme, zbog čega je i bila crna ovca obitelji. Naime Mary Trump iza sebe ima propali brak sa ženom s kojom je odgojila i svoju kćer.

Kako je napisala u memoarima, u 90-im godinama razgovarala je s bakom o sprovodu princeze Diane, na kojem je pjevao Elton John. Njezina baka nije imala nijednu lijepu riječ za Eltona Johna zbog njegove seksualne orijentacije, nakon čega je Mary shvatila da je bolje da prešuti da ona sama živi sa ženom.

Iz viđenog dalo bi se zaključiti kako Mary Trump zapravo za sve obiteljske probleme krivi djeda, koji je obolio od demencije i preminuo 1999. godine, nakon čega je Donald preuzeo poslove i napravio pravo poslovno carstvo. Prema istraživanju Timesa, a u kojem je u listopadu 2018. pomagala upravo Mary, Donald Trump je od oca naslijedio većinu imetka koji se procjenjivao na najmanje 413 milijuna dolara.

I dok je gotovo svaki od nasljednika Trumpa sr.-a dobio 'svoj dio kolača', Mary i njezin brat Fred Trump III izostavljeni su iz podjele, zbog čega su se odlučili na tužbu. Sve je na kraju riješeno nagodbom 2001. godine, a čije dijelove iz ugovora sada Mary Trump narušava memoarima.

'Donaldovim ponašanjem očituje se monstruoznost koja je zapravo najbolji pokazatelj njegove slabosti od koje bježi cijeli život. Za njega nikada nije postojala druga opcija osim one da pokaže snagu, ma koliko iluzorna ona bila, jer sve drugo bilo bi njegovo potpisivanje smrtne kazne, a kratki život mog oca dokaz je svega toga. No nikada neće moći pobjeći od činjenice da je bio i uvijek će biti prestrašeni mali dječak', napisala je Mary Trump.

Iz Bijele kuće njezine su navode demantirali, pitajući se zašto se na sve odlučila tek sada, nakon što je Trump već tri godine na čelu Amerike i tvrdeći kako je njegov odnos s ocem bio iznimno blizak i topao te da je on bio iznimno dobar prema njemu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!