novi projekt

Tonči Huljić skladao je pop misu: 'Poput Freddieja Mercuryja, baš volim pretjerivati, jer samo u pretjerivanju možeš doći do srži'

24.11.2020 u 15:37

Bionic
Reading

Poput velikih skladatelja, za samo dvadeset dana splitski hitmejker stvorio je novo djelo koje je zamislio kao misu koja se može pjevati. Tonči Huljić koristio je svoja iskustva iz mjuzikla i napravio svoje novo djelo kao razgovor o vjeri između solista, zbora i klape, a upravo je tako, kaže, nastala i 'Bohemian Rhapsody'

'Napravio sam taj posao u dvadeset dana, tijekom kojih sam se bavio što komponiranjem, što izradom demo snimki u smislu što vjernije podloge onoga što slijedi: orkestriranja, zborova i solista. S tim da sam veći dio tog vremena posvetio radu na demo snimkama jer se pojedini stavci, konkretno 'Gloria' i 'Credo', zbog dužine teksta i poruke koju svaka rečenica nosi ujedno moraju pridržavati i određenih pravila o tome kakvu emociju ti stavci, odnosno pojedine rečenice imaju', ispričao je Tonči Huljić za Jutarnji ist.

Nikad, ali baš nikad, kaže, ne piše muziku na tekst. Kod njega je uvijek obratno. 'Prvo napravim muziku i onda uglavnom Vjekoslava piše stihove, a ja nabacujem emociju koristeći riječi koje ponekad i ne završe u stihovima te pjesme. No, sada je drugačije. Ponovo se, eto, pokazalo da Bog ima fini, istančani smisao za humor jer me prvi put stavio pred zadatak da pišem muziku na zadani tekst, koji je, da stvar bude bolja, još i na latinskom', pojasnio je.

'Pri tom poslu dvije su me stvari spašavale. Prva je ta da sam praktični vjernik, pa znam o čemu se radi u pojedinim stavcima mise, a druga je ta da sam u mladosti dvije godine učio latinski. Ali to moje učenje latinskog bješe davno, mnogo toga se više i ne sjećam', iskren je skladatelj.

Najavio je kako se instrumentalnom glazbom želi mnogo više baviti u godinama koje su pred njim. 'Sve je to kod mene uvijek isprepleteno, što potvrđuje i činjenica da sam narudžbu za pop misu dobio na osnovu mojeg koncerta sa Zagrebačkom filharmonijom', pohvalio se skladatelj.

Svoje novo kompleksno djelo usporedio je s radom na mjuziklu.

'Konkretno, u 'Credu' sam koristio svoja iskustva iz mjuzikla i napravio ga kao razgovor o vjeri između solista, zbora i klape. A upravo je tako, dijaloški, nastala i 'Bohemian Rhapsody', i to zahvaljujući nesumnjivoj sklonosti Freddieja Mercuryja prema toj glazbenoj formi. Zanimljivo je da su i on i grupa Queen unatoč ogromnoj popularnosti bili nerijetko osporavani od kritike koja im je zamjerala jer su, kao, pretjerivali. A ja, poput Freddieja, baš volim pretjerivati! Jer samo u pretjerivanju možeš doći do srži. Ne znam kako bih to drugim riječima kazao, ali sve što je normalno, meni je dosadno. To, jasno ne znači da tog normalnog ne treba biti. Neka bude, ali mene oduševljavaju pretjerivanja', priznaje poznati Splićanin.

  • +8
Tonči Huljić Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL