TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Tko određuje dobnu granicu TV emisija?

01.08.2013 u 13:09

Bionic
Reading

Svašta čovjek otkrije kada u ljetnom programskom ništavilu kasno noću prčka po daljinskom upravljaču televizora. Primjerice, to da se na HTV-u, u 'Ljetnom retrovizoru', reklamira knjiga o junačkim podvizima ustaške gerile, ali i to da su dobna ograničenja za pojedine TV serije - doista čudnovata

Već svi znaju da ljeti na domaćim TV kanalima nema baš bogznakakvih novosti ni uzbuđenja i da se, osim u slučaju da Brane Tužno Oko u 'Temi dana' bljezne nešto lucidno ili u 'Dnevniku' kojem voditelju tupe padne na nos, baš i nema o čemu pisati, no uvijek nam za utjehu ostaju reprize. Jest da su se vrli rvacki televizionari ove godine potrudili da dobar dio udarnih termina zagade reprizama priglupih serija domaće proizvodnje ('Stipe u gostima' i kvalitativni srodnici), ali barem imamo reprizu 'Borgena', 'Ubojstva' i 'Ljetni retrovizor'. O 'Borgenu' i 'Ubojstvu' već su svi sve rekli i vrijedi ih pogledati makar i u pedesetoj reprizi, pri čemu valja napomenuti da je nekim gledateljima, koji iz raznih tehničkih razloga nisu od početka mogli pratiti Treći program HRT-a, ovo zapravo premijerno prikazivanje tih serija. No pustimo sad to. Sinoć mi je za oko zapela jedna sasvim druga pojavica.

Prvo mala digresija. Negdje između pijanog revanja Charlieja Harpera u 'Dva i pol muškarca' i početka dvanaeste epizode 'Ubojstva' sinoć je emitiran blok reklama za razne čudnovate knjige. Znate već o kakvim je reklamama riječ: o onima pomoću kojih nam se nastoje prodati razne knjige o teorijama zavjere, novi bestseller-idiotizmi Dana Browna i, štajaznam, svici s Mrtvog mora. Već smo navikli na ponoćnu promociju takvih budalaština. No sinoć me jedna ipak zatekla. Ne znam koliko se već dugo emitira, ali osobno sam je prvi put vidjela i osupnulo me kada sam shvatila da s ponosom predstavlja roman u kojem se junačka USTAŠKA gerila bori protiv partizana u Drugom svjetskom ratu. Jest da smo od izdavača koji je platio reklamu navikli na promoviranje djela koja su ideološki nagnuta negdje u tu stranu - i neka ga, sve je to sloboda govora, umjetničkog izražavanja itd. - ali baš da se na javnoj televiziji reklamiraju romani o SLAVNOJ borbi ustaša... ne znam. Valjda HRT-ovci imaju filozofiju da ako je netko platio reklamu, ima pravo u njoj govoriti, promovirati i slaviti štogod mu padne na pamet. Mogli bi onda pustiti i pokoju reklamicu za rufmihan telefone s golosisim tetama, na primjer. Mislim, ako je već filozofija da puštaju svakoga tko im dovoljno plati.


No kada smo već kod golosisih teta, da se napokon posvetim i onome što me zateklo, a vezano je uz reprizne serije i 'Ljetni retrovizor'. Odgledam ja tako reklamu za ustaše i dočekam 'Ubojstvo', na početku kojega se pokaže obavijest da programski sadržaj koji slijedi nije primjeren za mlađe od 12 godina. U redu, pomislim. Fakat bi bilo nezgodno da klinci od deset godina gledaju seriju u kojoj se po kišnim šikarama u predgrađu danskoga velegrada skupljaju tijela ubijenih djevojaka. Nije to za klince, možda čak ni za one starije od 12 godina.

No onda, nakon 'Ubojstva', počne serija 'Ludnica u Clevelandu', osrednji sitcom o tri sredovječne dame koje su otkrile da su mnogo cjenjenije u provincijskom američkom gradu negoli u domicilnom im LA-ju - i na početku te serije stoji da programski sadržaj nije primjeren za mlađe od PETNAEST godina! I to me potpuno zbuni. Kako sad petnaest? Zašto je 'Ubojstvo' sasvim OK za, recimo, trinaestogodišnjake, ali ovo iz Clevelanda nije? Zbog toga što sredovječne tete i jedna starica u seriji počesto govore o seksu? Nije zgodno da djeca mlađa od 15 godina gledaju kako je nekom starčeku zazviždao pacemaker zato što se nabrundao na simpatičnu bakicu? Zašto je to tako neprimjereno, a sasvim je OK da djeca između 13 i 15 gledaju krvave i nasilne scene?

Silno bih voljela znati tko je postavio takve kriterije. Tko je odlučio da će klincima mnogo više štetiti gledanje serije u kojoj se govori o seksu negoli gledanje serije u kojoj se seks spominje samo u onom kontekstu u kojem zapravo i nije seks - u kontekstu silovanja i ubijanja? Kome je to i s kojim motivom okej da se klince štiti od benignih šala o seksu, ali ih se ne mora štititi od depresivnih prizora i priča o nasilju? Koja logika stoji iza toga? Doista ne znam. Možda ona ista koja u sličnome terminu bez ikakvog problema pušta reklame o hrabrim ustaškim gerilama. Pa neka se djeca navikavaju.