SAMOKRITIČNA GLUMICA

Tihana Lazović: 'Tek nakon godina i godina rada moći ću odgovoriti na pitanje jesam li uspješna ili nisam'

30.03.2020 u 10:50

Bionic
Reading

Jedna od najtraženijih glumica mlađe generacije gledatelji trenutno mogu pratiti u trećoj sezoni popularne serije 'Novine', dok se u Srbiji počela emitirati serija 'Tajkun' u kojoj također ima ulogu. Iza nje su brojni hvaljeni projekti za koje kaže da je sretna i ponosna, bez obzira što je 'samokritična do boli'. Ispričala je kako joj je bilo na nedavnom egzotičnom putovanju i što misli o društvenim mrežama

'I 'Novine' i 'Tajkun' odraz su našeg društva. Osjećam da je dužnost umjetnika s ovih prostora pričati takve priče, zrcaliti i propitivati , kritički promišljati, imitirati stvarnost koja nije bajna te na taj način utjecati na ljude, ako je umjetnošću uopće moguće utjecati, a voljela bih vjerovati da jeste', izjavila je za Večernji list.

Svi njezini filmovi su imali odličan prijem kod publike i pokupili nagrade diljem svijeta, a na pitanje osjeća li teret, glumica kaže: 'Za početak, definirajmo 'uspjeti'. Ja sam sretna i ponosna na svaki svoj projekt, bez obzira što sam samokritična do boli. Nema tog filma, serije ili predstave nakon koje nisam propitivala jesam li mogla bolje. Ali to je sastavni dio ovog posla. Svaki projekt je ispočetka, nikad ne 'naučiš glumiti', diploma glume ne znači ništa prvi dan snimanja. I dakako, veći je teret što si stariji i iskusniji, što više nagrada i pohvala imaš očekivanja su veća. Ali što je najgore što se može dogoditi? Loša uloga? Ovo je posao u kojem je važno trajati, i tek nakon godina i godina rada, moći ću odgovoriti na pitanje jesam li uspješna ili nisam.

Kaže da je slobodnjak upravo iz razloga što želi raditi ono što voli. Bez obzira što je rizično i nesigurno, za nju je to u trenutno jedino moguće. 'Odbijam projekte u koje ne vjerujem, zasad ih srećom ima puno manje nego onih koje želim raditi', otkrila je. Za nagrade ističe da su poticaj i da lijepo je kad je rad prepoznat pogotovo u inozemstvu, ali da ne donose ni posao ni sigurnost.

Nedavno je s dečkom Branislavom Trifunovićem boravila u u Šri Lanki.

'Dugo nisam osjetila takav mir kao u toj predivnoj zemlji. Bila sam smještena u malom hotelu zajedno s još petnaestak ljudi iz zapadnih zemalja. Imala sam osjećaj kao da smo svi u nekom sanatoriju, umorni od brzog i stresnog života na koji smo navikli, a lokalci nas kao nekakvi doktori 'liječe' svojom jednostavnošću, mirom, skromnošću i podsjećaju te na one prave vrijednosti u životu. Kako provodite ovo vrijeme kada nam je svima sugerirano da ostanemo kod kuće? Moram priznati da uživam doma. Gledam filmove, serije, čitam knjige, igram društvene igre i radim sve ono za što inače nemam vremena. Svjesna sam koliko sam sretna da još uvijek imam dom i krov nad glavom za razliku od nekih mojih prijatelja koji su primorani napustiti svoje sigurno skrovište', rekla je glumica.

Vrijeme u izolaciji provodi doma i priznala je da uživa. 'Gledam filmove, serije, čitam knjige, igram društvene igre i radim sve ono za što inače nemam vremena. Svjesna sam koliko sam sretna da još uvijek imam dom i krov nad glavom za razliku od nekih mojih prijatelja koji su primorani napustiti svoje sigurno skrovište', napominje.

Progovorila je i na temu društvenih mreža na kojima je i sama aktivna.

'Korisne su koliko i pogubne. Mislim da je mjera, kako u svemu drugome, tako i u slučaju društvenih mreža najvažnija. Naravno da je puno toga lažno umjetno i isprazno, ali to je pitanje sustava vrijednosti uopće danas. Besmisleno je djevojčici od 15 godina objašnjavati da je lijepa iako ima akne, da je dvije kile viška ili manjka ne određuju, da nije važno da štreba gradivo, nego da razvija kreativnost i kritičko razmišljanje, ako ona odrasta izbombardirana reality showovima , instant Instagram 'zvijezdama' koje određuju što je lijepo'a što ne, što je 'prihvatljivo' i što ne', tvrdi Tihana.