KONAČNO STIŽE U KINA

'Tenet' Christophera Nolana najiščekivaniji je film godine, iako nitko nema pojma o čemu se tu radi

14.08.2020 u 06:35

Bionic
Reading

Novom filmu Christophera Nolana, jednog od najuspješnijih redatelja današnjice, pripala je čast biti filmom koji će označiti početak postpandemijskog života kina. Čast je u međuvremenu postala teretom, jer je početak prikazivanja nekoliko puta odgađan, a kao što se sa sigurnošću ne može znati kad će 'Tenet' obasjati platna kino dvorana, ne zna se ni o čemu se u jednom od najskupljih filmova ikad snimljenih zapravo radi

Christopher Nolan, redatelj koji potpisuje filmove poput 'Dunkirka', 'Interstellera', 'Viteza tame', 'Početka' ili 'Prestiža', je film budžeta oko 200 milijuna dolara snimao u sedam zemalja širom svijeta, a u jednom ga je intervjuu s kraja prošle godine nazvao svojim najvećim poduhvatom.

U tom trenutku nije mogao ni sanjati koliki će poduhvat biti film dovesti pred kino publiku, a prema najnovijim informacijama 'Tenet', koji je premijeru trebao imati 17. srpnja, nakon nekoliko odgađanja trebao bi se početi prikazivati u SAD-u 3. rujna. U službenoj objavi Warnera navedeno je da prikazivanje u SAD-u kasni tjedan dana za nekim drugim državama, među kojima je i Hrvatska, gdje prema najavama u kina stiže 27. kolovoza.

Film koji nam je trebao pokazati smjer u kojem će kino nakon pandemije koronavirusa ići tako cijelo ljeto kino publiku zabavlja datumom početka prikazivanja, a ono što je ljubiteljima filma nekad bilo važno – radnja – palo je u drugi plan.

Časopis Vulture pozabavio se upravo ovom temom, a mišljenja o čemu se zapravo u filmu 'Tenet' radi više je nego onih koji koji su to pokušali odgonetnuti.

Krajem svibnja na Internetu se pojavila teorija po kojoj se u filmu 'Tenet' radi o pokušaju sprečavanja 11. rujna, a ovo je mišljenje temeljeno na činjenici da je George Tenet bio direktor CIA-e u vrijeme terorističkih napada u SAD-u.

Međutim, osim poveznice naziva filma i prezimena direktora CIA-e, ništa iz trailera objavljenog u svibnju ne ide u prilog toj teoriji.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Trailer ne otkriva puno toga o radnji, osim da 'Tenet' ima neke veze sa znanstvenicima, oružjem i 'izvjesnim ruskim državljaninom', da komunicira s budućnošću, da se vrijeme ipak može kretati unatrag i da postoji nešto gore od Armageddona. Znamo i da postoji pištolj koji usmjeren u rupu od metka može taj isti metak maknuti.

U masivnom, inovativnom i do sada najambicioznijem znanstveno-fantastičnom akcijskom blockbusteru Christophera Nolana, stoji u službenoj kino najavi, glavni je protagonist John David Washington.

'Naoružan samo jednom riječju - Tenet - i boreći se za opstanak cijelog svijeta, glavni junak priče kreće kroz polumračni svijet međunarodne špijunaže na misiji koja će se odvijati u nečemu izvan stvarnog vremena. Inverzija. Nije putovanje kroz vrijeme', navodi se u najavi.

Novinarka časopisa Vulture Hunter Harris pokušala je među kolegama razbistriti o čemu bi se u 'Tenetu' moglo raditi, a mišljenja je više nego onih koji su pokušali naći odgovor na to pitanje.

Iz trailera je prilično jasno da se radi o nekoj misiji sprečavanja nekog događaja u budućnosti, ali službena najava filma potvrđuje ono što je veće ranije izjavio jedan od junaka filma - Robert Pattinson. Dakle, 'Tenet' nas ne bi trebao voditi na putovanje kroz vrijeme.

Spisateljica Lila Shapiro je na temelju trailera duboko uvjerena da se Nolan u 'Tenetu' bavi teorijom superstruna, jednom od najuzbudljivijih fizikalnih teorija današnjice, dok bloger Kevin Wu ipak misli da se radi o putovanju vremenom.

'Nisam sklon vjerovati baš svakoj riječi koja izađe iz ljudskih usta, stoga mislim da je Tenet – palindrom, i da se ipak radi o putovanju vremenom unatoč onome što je Pattinson rekao. Možda se ne radi o putovanju kroz vrijeme, ali vjerojatno je riječ o inverziji vremena, manipulaciji vremenom, preusmjeravanju protoka vremena, o više vremenskih linija koje teku unatrag kao i unaprijed ili povezivanju dviju vremenskih linija pomoću nekog portala', dijeli svoje mišljenje Wu i zaključuje da je to ipak putovanje vremenom.

U mnoštvu zanimljivih viđenja radnje filma ističe se i ono novinara Wolfganga Rutha, čijem oku nije promaknula misteriozna estetika lika Roberta Pattinsona. U osvrtu na njegov odgovor, Harris zaključuje kako joj se sviđa ideja da se u 'Tenetu' zapravo radi o modnim dodacima.

  • +18
Film 'Tenet' Izvor: Profimedia / Autor: Warner Bros. Pictures - Syncopy / AFP / Profimedia

Novinarka i spisateljica Rachel Handler, velika poznavateljica Nolanovog djela, dala je opsežan odgovor za kojega će jednoga dana kad film konačno bude prikazan moći konstatirati 'Jesam li vam rekla!'.

'Tenet je film o muškarcu koji svoju voljenu izgubi u [tragičnoj nesreći / nasilnom ubojstvu / padu s pozornice / samoubojstvu] pa potaknut tugom i bijesom pokušava obaviti [nevjerojatne / jedinstvene / moralno upitne / znanstveno neutemeljene / nezakonite] stvari iz područja [znanosti / policijske službe / čarobnjaštva / uzimanja pravde u svoje ruke]. U početku ga krivo shvaćaju i optužuju da je [luđak / sebičan / radoholik / ubojica], kao i odsutni otac koji svoj san stavlja ispred dobrobiti svoje djece. Ali on slijedi svoj pravac zahvaljujući [mudroj i uvrnutoj starijoj mentorici / vrućoj mlađoj djevojci / natprirodno talentiranoj mentorici] koja mu u nekom trenutku opali šamar jer je učinio nešto nesmotreno u ime [znanosti / policijske službe / čarobnjaštva / uzimanja pravde u svoje ruke]. Na kraju uspjeva napraviti nešto [kul / suludo / fizički nemoguće / uvrnuto], iako po cijenu [svih njegovih odnosa / posla / lažiranja vlastite smrti / ubijanja sebe noćnim radom]. Svijet ga hvali zbog toga što je [nesebični vizionar / mrtav junak]. Na kraju filma se otkriva da je on zapravo [nešto drugo od onoga kakvim se predstavljao / blizanac ili klon / živ]', daje svoje viđenje o mogućoj radnji filma Handler.

Filmska kritičarka Alison Willmore zadatak je shvatila ozbiljnije i trailer pogledala nekoliko puta pa samouvjereno donosi zaključak da se 'radi o profesionalnom lopovu koji sa svojim timom krade vrijedne, pažljivo čuvane informacije.

'Krade ih tako što – poslušajte me dobro - koristi novu tehnologiju da bi se infiltrirao u snove svojih meta', pobjedonosno zaključuje Willmore aludirajući da je 'Tenet' zapravo nastavak Nolanovog filma 'Početak' iz 2010. u kojem su glavne uloge imali Leonardo DiCaprio i Tom Hardy.

S ovim se djelomično slažu i korisnici Reddita koji su raspravljali na ovu temu. Ako već nije u potpunosti nastavak 'Početka', smatraju neki, onda se barem odvija u istom svemiru.

Jedino s čime se vjerojatno možemo svi složiti, zaključuje filmska kritičarka Vulturea Hunter Harris je to da će 'Tenet' jednog dana ipak biti prikazan, i da se u njemu vjerojatno ne radi o događaju iz 11. rujna.