NA RUBU ISTREBLJENJA

Televizija spašava životinje

04.04.2009 u 10:41

Bionic
Reading

Zaboravite na Big Brother i Farmu jer dolazi The Zoo! Animal Planet započeo je televizijsku revoluciju snimivši pilot-epizodu novog reality showa u kojem su glavne zvijezde – životinje

Forma showa je već poznata i iskušana – stanari luksuzne vile u prestižnoj losanđeleskoj četvrti Echo Park iz tjedna u tjedan bore se za opstanak. No za razliku od Big Brothera, opstanak bi mogao imati doslovno značenje, budući da su stanari ovoga puta bizon, gepard, aligator, mrki medvjed, ljenjivac, antilopa, planinska gorila i egipatska rovka, da nabrojimo samo neke.

Već je u pilot-epizodi bilo nekoliko 'krvavih rasprava', pa producenti obećavaju da će tijekom showa frcati iskre i krzno, a vi se vjerojatno pitate jesu li normalni i kuda ide ovaj svijet. Bez brige, cijela priča je zapravo izmišljotina The Onion News Networka, lažne novinske agencije koja satiričkim prikazom stvarnih ili izmišljenih događaja želi potaknuti ljude na razmišljanje.

No ne treba nam previše poticaja da bismo bili svjesni moći televizije nad kolektivnom svijesti i utjecaja popularne forme reality showa u tom procesu, na što nas je The Onion želio podsjetiti. Njihov primjer samo je satirični osvrt na bizarnosti kojima smo bombardirani putem TV-a. O utjecaju televizije na ljudsko ponašanje dovoljno se pisalo, od toga da potiče nasilje do novijih teorija koje kažu da serije poput CSI pomažu kriminalcima sakriti tragove svojih zločina.

Ima li naposljetku to čudo tehnike, taj prozor u svijet koji bi trebao sva znanja učiniti dostupnima, ijednu pozitivnu kvalitetu u današnjem društvu?

Jedan od ekstremnijih primjera su videouraci reportera organizacije za zaštitu životinja. Swiss Animal Protection. Njihov istraživački put doveo ih je do tajnih tvornica krzna u Kini gdje su posvjedočili nezamislivim zvjerstvima.

Dokumentirana na filmske trake, obišla su i zgrozila svijet prikazujući radnike koji pse, lisice i kunopse umlaćuju palicama te im deru kožu dok su nesretne životinje još žive. Ironija kojom bi se mogao pozabaviti i The Onion je da krzno dobiveno na takav neljudski način postaje prestižni odjevni predmet koji grije pleća najvišeg sloja društva, dovoljno moćnog da lakoćom svog novca zaustavi takve besmislene monstruoznosti.

Na mnogim TV kanalima ovi su dokumentarci zabranjeni zbog brutalnosti koje prikazuju, no polučili su konkretne plodove budući da je Kina uvela zakon kojim brani bilo kakvu vrstu okrutnosti prema životinjama, a izvoz krzna prema najvećem potrošaču, SAD-u, obustavljen je dokazujući da u današnje vrijeme ništa neće na čovjekovu svijest ostaviti toliki dojam kao pokretna slika na ekranu njegovog televizora.

Sličnom premisom vodili su se i autori serijala Saving a Species na Animal Planetu. Shvativši usto da riječ najvećih svjetskih stručnjaka neće dotaknuti modernog gledatelja poput pojave holivudske zvijezde na njegovom TV-u, uposlili su poznate face kao što su Natalie Portman, Elijah Wood i njihove kolege kako bi javnost upoznali sa životinjskim vrstama koje nestaju iz prirode. Činjenica da je planinska gorila jedina životinjska vrsta kojoj je prijetilo izumiranje u istom stoljeću u kojem je otkrivena jednostavno potresnije zvuči iz usta Natalie Portman.

Na radost boraca za zaštitu životinja, sve su češće televizijske emisije s takvom tematikom. Jedna od popularnijih je Animal Precinct, serija koja poput gore spomenutog CSI-ja istražuje zločine, ali one počinjene nad životinjama. Gledatelji su proživljavali emocije, drame, tragedije i pobjede njujorškog tima policajaca zaduženih za spašavanje životinja od njihovih vlasnika koji ih zlostavljaju, zatvaranje ringova za borbe pasa i pijetlova i slično.

Serija je dobila nekoliko spin-off nastavaka po različitim gradovima pod nazivom Animal Cops, a rezultirala je s puno više od pukog osvješćivanja javnosti po pitanju zlostavljanja životinja koje im se događa u susjedstvu. Naime, njujorške gradske vlasti postrožile su zakon o zaštiti životinja te su čak dozvolile tužbe protiv policajaca koji dopuštaju da zlostavljanje prođe nekažnjeno.

U duhu svjetskog trenda ulaganja sve većih napora u zaštitu životinja, možda je vrijeme da se zapitamo koliko su Hrvati osviješteni glede vrijednosti života, bez obzira na njegovu formu. Do druge sezone popularne Farme koju trenutno imamo prilike gledati svi smo zaboravili na kokice koje su platile glavom u prvoj sezoni. Suprotno tome, francuska javnost reagirala je na slične događaje znatno burnije.

U prvoj sezoni francuske Farme glavom je platilo 15 pilića, kokoš i pijetao. Pravi farmeri iz okolice ostali su zgroženi tom nebrigom i nemarom, te su u nekoliko navrata provalili na set i zaustavili snimanje. Cijela priča je naposljetku završila na sudu, gdje je tvrtka koja je 'posudila' životinje za potrebe snimanja tužila producente za zlostavljanje životinja. Očito im je bilo jasno da bi televizija trebala prikazivati određene vrijednosti vezane uz zaštitu naših animalnih sustanara na Zemlji.

Tom cilju posvetili su se i producenti britanske kuće ITV. Osmislili su reality show The Extinct koji donekle podsjeća na The Onionovu šalu s početka. Naime, uposlili su nekoliko britanskih celebrityja poput Davida Sucheta i Sadie Frost da gledatelje upoznaju sa osam životinjskih vrsta kojima prijeti izumiranje.

Kao u svakom realityju, gledatelji su izabrali životinju kojoj su, po njihovom mišljenju, najpotrebnija sredstva i pomoć kako bi preživjela. 'Pobjednica' je dobila pola uloženih sredstava, dok je druga polovica ravnomjerno raspodijeljena za borbu za preživljavanje ostalih sedam vrsta.

'The Extinct' usto podsjeća na bitne probleme globalnog eko-sustava. U periodu od 1970. do 2003. broj kopnenih vrsta se smanjio za 31 posto, a morskih za 27 posto. Možda nam zaista treba show u kojem ćemo glasati za koju životinju želimo da ostane s nama, bar do sljedećeg tjedna.