Zvjezdani uspjeh

Talentirane i lijepe: Ove slavne glumice nekad su vladale modnim pistama

28.08.2022 u 08:29

Bionic
Reading

Neke od njih dobile su Oscara, druge još čekaju na ovu prestižnu nagradu, ali sve imaju poveznicu - prije nego što su zasjale na filmskim platnima i okušale se u glumačkom svijetu bile su dio svijeta modelinga i manekenstva, i to prilično uspješno. Ove prelijepe dame dokazuju da se talent i dobar izgled međusobno ne isključuju

Svijet mode i glume usko su povezani. Velik je broj manekenki koje svoju sreću okušavaju kao glumice, a mnoge glumice često dobivaju angažmane kao modeli reklamnim kampanjama. Milla Jovovich, Angelina Jolie, Demi Moore, Sharon Stone i Halle Berry samo su neke od uspješnih glumica koje su svojevremeno započele karijeru kao modeli.

Hunter Schafer

Uloga Jules Vaughn u hit seriji 'Euforija' bila je debi Hunter Schafer kao producentice, scenaristice i glumice. No njezina popularnost nadilazi njezino glumačko umijeće, jer slava ove Amerikanke započela je u svijetu mode. Uglavnom je njezino polje uspjeha bila modna pista na kojoj je debitirala 2017. godine i bavila se manekenstvom u New Yorku. Nosila je revije za Miu Miu, Maison Margielu i Tommyja Hilfigera, snimala editorijale i kampanje za ASOS i Vogue Japan te imala planove za studiranje na koledžu Central Saint Marts za modni dizajn u Londonu. No iz agencije su joj sugerirali da ode na audiciju za novu teen dramu, na kojoj su tražili femme trans djevojku.

Nakon ogromnog uspjeha prve sezone serije s autorom Levinsonom supotpisala je scenarij za specijal na HBO-u. U njemu tematizira svoj identitet trans žene, odnos prema muškarcima, ženama, obitelji, majci i samoj sebi, o djetinjstvu i budućnosti, spiritualnosti i hormonima koje uzima.

  • +3
Hunter Schafer Izvor: EPA / Autor: CAROLINE BREHMAN

Frida Gustavsson

S 1,85 metara visine i svojom ljepotom ne čudi to da Frida Gustavsson osvaja poglede gdje god se pojavi. Mršava i plava, doista je jedna od onih djevojaka koje se odmah svrstavaju u skupinu manekenki. No ova Šveđanka se nikad nije mislila baviti modom. Bila je sportašica, atletičarka, osvojila je hrpu medalja, trenirala pet puta tjedno i bila uspješna, no nakon ozljede shvatila je da će zadovoljstvo morati pronaći drugdje.

Prvi put su joj kao 12-godišnjakinji pristupili u Ikei, dok je bila u šopingu s ocem. Nekoliko godina kasnije, nakon što je upisala srednju školu za modni dizajn, Frida se ipak predomislila. Prve modne gaže odradila je u Japanu s 15 godina, a godinu kasnije otvorila je Valentinovu haute couture reviju u Parizu 2009. Potom je snimila editorijal za talijanski Vogue, a te sezone, prve na modnim tjednima, nosila je 62 revije.

Onda je zakoračila u svijet glume. Danas je mnogi prepoznaju po ulozi u seriji 'Vikinzi: Valhalla' premda je prije nje imala uloge u serijama 'The Inspector and the Sea', 'The Witcher', 'Dröm', 'De utvalda'...

  • +3
Frida Gustavsson Izvor: Profimedia / Autor: CF / Thunder Press / Profimedia

Diane Kruger

Poznata je po ulogama u brojnim američkim filmskim hitovima poput 'Troje', 'Nacionalnog blaga', 'Iz ništavila', 'Nemilosrdnih gadova' i 'Ukradenog identiteta'. Holivudska glumica njemačkih korijena kao malena je htjela postati profesionalna balerina, što joj se i ostvarilo u Londonu. Kasnije se preselila u Pariz te je nastavila raditi kao manekenka. Nosila je revije za najuspješnije svjetske brendove, a onda se odlučila za glumački svijet. Svog je partnera Normana Reedusa upoznala na setu filma 'Sky' 2015., a već su 2016. službeno postali par. Prije njega bila je u vezi s francuskim glumcem i producentom Guillaumeom Canetom, s kojim se vjenčala 2001., a razveli su se pet godina poslije. Nakon toga je deset godina, od 2006. do 2016., hodala s glumcem Joshuom Jacksonom, a onda je upoznala Reedusa. U studenom 2018. par je dobio kćerkicu.

  • +9
Diane Kruger Izvor: Profimedia / Autor: DGP/imageSPACE / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cara Delevingne

Jedna od najpopularnijih manekenki današnjice uspješno plovi i filmskom karijerom. Oduševila je publiku ulogom u filmu 'Suicide Squad' i ostavila bez teksta u naslovu 'Paper Towns'. Iza nje su projekti 'Tulip Fever', 'London Fields', 'Kids in Love', 'Absolutely Fabulous: The Movie' i mnogi drugi. 'Otkada sam se rodila, željela sam zabavljati ljude. Pjevala bih glupe pjesmice i priređivala lutkarske predstave. Čini se da je upalilo', izjavila je ranije Cara. Priznala je da se bojala da neće biti ozbiljno shvaćena kao glumica.

'Kada sam nosila revije na svom prvom Tjednu mode, sama sam sebi rekla da se mogu oprostiti od glume. Čim sam se počela baviti manekenstvom, pokušali su me svrstati u kalupe i nudili su mi uloge glupih plavuša koje brzo ubiju. Te uloge nikada ne bih igrala i već sam mislila odustati od glume', rekla je.

  • +11
Cara Delevingne Izvor: Profimedia / Autor: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

HoYeon Jung

Južnokorejska glumica HoYeon Jung (korejski Jung Ho-yeon) možda nije pobijedila u igri ‘Squid Game’, no bez sumnje osvojila je srca mnogih obožavatelja. Uloga Kang Sae-byeok bila je njezin internacionalni debi kao glumice, iako joj je moda i prije toga donijela velik uspjeh. Nakon što se natjecala u četvrtoj sezoni modnog reality showa 'Korea's Next Top model' i završila na drugom mjestu (2013.) iduće godine bila je na naslovnici korejskog Voguea te glumila u spotu za pjesmu 'Move' najpoznatijeg korejskog pjevača Kim Yeon-wooa. Postala je globalna ambasadorica brenda Louis Vuitton te snimala kampanje i za Marca Jacobsa, Chanel, Max Maru i Fendi, nosila je revije za kuće Burberry, Bottega Veneta, Moschino, Oscara de la Rentu, Cavalli, Schiaparelli...

Kad je južnokorejski scenarist i redatelj Hwang Dong-hyuk 2020. tražio glumicu za glavnu žensku ulogu u seriji 'Squid Game', HoYeon Jung doznala je za audiciju te sama uvježbala scenu iz serije i poslala mu video mailom. Redatelj je bio iznenađen jer je ona bila upravo ono što je tražio.

  • +3
HoYeon Jung Izvor: EPA / Autor: CAROLINE BREHMAN

Caitriona Balfe

Rodom iz Irske, Caitriona Balfe (4. listopada 1979., Dublin) započela je karijeru kao model te postala jedna od miljenica Victoria's Secreta 2002. i jedna od modela koji su nekoliko sezona izazivali senzaciju na Tjednu mode u Madridu. Glumila je u televizijskoj seriji 'Outlander' (za koju je dobila nagradu Britanske akademije u Škotskoj, nagradu Irske filmske i televizijske akademije, dvije nagrade People's Choice te tri nagrade Saturn) i filmu 'Belfast'.

  • +3
Izvor: EPA / Autor: VICKIE FLORES