PITANJE SVIH PITANJA

Sudski troškovi su veći od milijun eura: Princ Harry izgubio je parnicu, tko će sve platiti?

29.02.2024 u 10:43

Bionic
Reading

Nakon što je izgubio spor protiv Ministarstva unutarnjih poslova na Visokom sudu, princu Harryju mogli bi stići na naplatu pravni računi, a riječ nije o malom iznosu

Princ Harry tužio je britansku vladu koja je u veljači 2020. donijela odluku da mu se ukine osobno osiguranje kada dođe u Veliku Britaniju, a koje su plaćali britanski porezni obveznici. Spor je izgubio, a sada će vjerojatno morati i platiti sve sudske troškove, čiji je iznos premašio već milijun eura.

39-godišnji mlađi sin kralja Charlesa III na sudu je tvrdio kako bi ukidanje osobnog osiguranja njega i Meghan Markle, kao i njihovu djecu, moglo dovesti u opasnosti, smatrajući, kako stoji u sudskim spisima, da je njegova obitelj bila u većem riziku od njegove pokojne majke, princeze Diane.

Nasljednici kralja Charlesa III na tronu Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal

Iako je bio uvjeren da će tužbu dobiti, prevario se. Umirovljeni sudac Visokog suda Peter Lane odbio je zahtjev za sudsku reviziju, a to bi u konačnici moglo itekako naštetiti Harryju, na čiju bi adresu mogao doći ogroman sudski račun.

Ne samo da bi morao platiti troškove svojih odvjetnika, već u to ulaze i pravni troškovi Ministarstva unutarnjih poslova, stoga ne čudi konačni iznos.

  • +4
Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Ministarstvo je još u listopadu prošle godine otkrilo da su pravni troškovi narasli na gotovo pola milijuna eura, i to prije negoli je u prosincu održano trodnevno suđenje. U međuvremenu je Harry angažirao odvjetničku tvrtku Schillings International i čak četiri odvjetnika da mu pomognu dobiti ovu pravnu bitku, no sve to samo je povećalo njegove osobne troškove.

Prema britanskom zakonu stranke koje izgube u slučajevima Visokog suda u većini slučajeva moraju platiti pravne troškove za obje strane, zbog čega se Harry nada uspješnoj žalbi na presudu.