očekivano?

Sud je presudio: Princ Harry izgubio policijsku zaštitu

28.02.2024 u 14:51

Bionic
Reading

Princ Harry u srijedu je izgubio slučaj protiv odluke britanske vlade da mu oduzme policijsku zaštitu dok je u Britaniji

Princ Harry, mlađi sin kralja Charlesa, žalio se protiv vladine odluke na visokom sudu u Londonu nakon što je ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo u veljači 2020. da mu se više neće automatski pružati policijska zaštita dok je u Britaniji.

Baš kao i drugi visoki članovi kraljevske obitelji, imao je punu zaštitu koju je osiguravala država novcem poreznih obveznika prije nego je odstupio s kraljevskih dužnosti i preselio se u Kaliforniju sa suprugom Meghan u ožujku 2020. Odluka o preseljenju i odstupanju s dužnosti koštala ga je policijska zaštite, no Harry još uvijek tvrdi kako mu je ona potrebna tijekom boravka u domovini.

Nasljednici kralja Charlesa III na tronu Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal

Nakon što je dobio dopuštenje za sudsku reviziju vladine odluke, njegovi odvjetnici rekli su na saslušanju u prosincu da ga je ta odluka podvrgnula nezakonitom, nepoštenom i neopravdanom tretmanu.

Ali vladin pravni tim kazao je da odbor za zaštitu kraljevske obitelji i javnih osoba (RAVEC) nije odlučio da Harry ne može imati zaštitu već da ju ne može imati pod istim uvjetima. Visoki sud se složio, dodajući da u odluci nije bilo protuzakonitosti.

SA CAMILLOM NA MISI

Kralj Charles III prvi puta u javnosti nakon još jednog Harryjevog istupa

Pogledaj galeriju