PALA JE KRITIKA

Steven Spielberg progovorio o onome o čemu drugi šute: 'Nisam to trebao učiniti'

26.04.2023 u 23:03

Bionic
Reading

Redatelj je kritizirao sve češću praksu da nanovo kroz montažu prolaze stariji filmovi, ali izrazio i žaljenje što je dopustio da se u kasnijem izdanju njegovog 'E.T.-ja' ukloni oružje

Legendarni Steven Spielberg nije se ustručavao iskritizirati ideju da bi se starije filmove trebalo ponovno montirati, a sve kako bi se udovoljilo osjetljivosti modernog doba.

Gostujući na Timeovom 100 summitu u New Yorku, 76-godišnji redatelj rekao je kako žali što je dopustio da se iz njegovog blockbustera iz 1982. 'E.T.' u kasnijem izdanju montažom ukloni oružje. Tako je u izdanju objavljenom povodom 20. godišnjice od izlaska 'E.T.-ja' vatreno oružje zamijenjeno voki-tokijima.

'To je bila pogreška. Nisam to trebao učiniti. 'E.T.' je proizvod svog doba! Niti jedan film ne bi trebao biti revidiran na temelju toga kroz kakve naočale gledamo sada, bilo dobrovoljno ili nas prisiljavali', rekao je Steven Spielberg okupljenima.

Inače, još 2011. Spielberg je najavio kako će se oružje vratiti za 30. obljetnicu izdanja, objašnjavajući tada da je razočaran samim sobom i učinjenim postupkom. Sada je rekao:

  • +2
Steven Spielberg Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

'Nikada nisam trebao petljati po arhivama vlastitog rada i nikome ne preporučujem da to čini. Svi naši filmovi neka su vrsta putokaza gdje smo bili kad smo ih snimali, kakav je svijet bio i što je svijet primao kad smo te priče ojbavili. Tako da mi je uistinu žao što takvo što postoji.'

Spielberga su pitali i što misli o kontroverznom ponovnom uređenju romana Roalda Dahla, koje je uključivalu promjenu riječi. Primjeri riječ debeo postala je ogroman, ružan i zvjerski samo zvjerski.

'Za mene je to sveto. To je naša povijest, to je naša kulturna baština. Ne vjerujem u cenzuru na takav način.' Inače, među autorima čiji su radovi prilagođeni nedavno modernim čitateljima nalaze se i Agatha Christie i Ian Fleming.