PRIORITETI...

Steven Spielberg otkrio zašto je odbio režirati sagu o Harryju Potteru: 'Bilo je nekoliko filmova koje sam odlučio ne snimiti'

18.02.2023 u 13:53

Bionic
Reading

Steven Spielberg ove je godine u utrci za još jednog Oscara za najboljeg redatelja zahvaljujući autobiografskom filmu 'Fabelmanovi' (The Fabelmans), u kojem se bavi svojim odrastanjem, ali i izborom koji umjetnici moraju napraviti između obitelji i umjetnosti. Prisjetio se velike poslovne prilike koju je propustio zbog toga što je odabrao obitelj

U nedavnom intervjuu s redateljem 'RRR-a' S.S. Rajamoulijem, Steven Spielberg je rekao da ga je stvarni sukob između umjetnosti i obitelji doživio tek mnogo kasnije u karijeri kada je morao odlučiti hoće li odgajati svoju djecu u Los Angelesu ili otići u London režirati prvi film o Harryju Potteru.

'Sukob između umjetnosti i obitelji dogodilo mi se tek kasnije, nakon što sam se već etablirao kao redatelj. Kate i ja smo počeli podizati obitelj i dobili djecu. Izbor koji sam morao napraviti bio je prihvatiti posao koji bi me preselio u drugu zemlju na četiri ili pet mjeseci gdje neću viđati svoju obitelj svaki dan... To je bilo potresno iskustvo. Bilo je nekoliko filmova koje sam odlučio ne snimiti. Odlučio sam odbiti prvi 'Harry Potter' kako bih sljedećih godinu i pol proveo sa svojom obitelji, svojom malom djecom koja odrastaju. Stoga sam žrtvovao sjajnu franšizu kako bih bio sa svojom obitelji, a gledajući unatrag sretan sam što sam to učinio', priznao je Spielberg.

Fabelmanovi, najava Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Chris Columbus režirao je film 'Harry Potter i kamen mudraca', koji je pokrenuo franšizu od osam filmova Warner Brosa. Film je sniman u Londonu, a Spielberg se u tom periodu prihvatio režiranja filma 'A.I. Artificial Intelligence' koji je pretežno sniman u Los Angelesu pa se Spielberg nije morao odvajati od obitelji.

Spielberg je ove godine nominiran ne samo za najboljeg redatelja za 'Fabelmanove', već je po prvi put u karijeri nominiran i za scenarij. 'Fabelmanovi' su nominirani za ukupno sedam Oscara, uključujući i za najbolji film.

  • +69
The Fabelmans Izvor: Profimedia / Autor: Universal Pictures / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia