SINOVI NEVENKE TUĐMAN

Sjećate li se 'prvih hrvatskih unuka'? Dejan i Siniša Košutić svojim su poslovnim pothvatima, ali i ljubavnim životom, 90-ih redovito punili novinske stupce

07.10.2022 u 10:02

Bionic
Reading

'Eh, da su bar svi kao moji unuci', znala je govoriti Ankica Tuđman, žena prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, komentirajući glasine po kojoj je Dejanu i Siniši Košutiću moć, koju su imali zahvaljujući djedu, donijela i toliko željen uspjeh. Djeda nema već 23 godine, a jučer je preminula i ona, Ankica Tuđman, zbog čega je obitelj Tuđman postala ponovno zanimljiva javnosti

Kako je potvrdila njezina obitelj, u 97. godini života preminula je supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Ankica Tuđman, i iza sebe u tuzi ostavila svoju brojnu obitelj.

Dejan i Siniša Košutić sinovi su Tuđmanove jedine kćeri Nevenke, Miroslav Tuđman imao je dvije kćeri, Ninu Tuđman Vuković i Ivanu Tuđman, dok Stjepan ima Neru i Anu Mariju Tuđman, ali i izvanbračno dijete, sina Franju Antuna, kojeg je dobio u vezi s Antonijom Vlatković.

Tuđmanovi su oduvijek bili zanimljivi javnosti, čak i godinama nakon što je prvi hrvatski predsjednik preminuo, a ponajviše medijskog interesa dobivala su braća Dejan i Siniša Košutić, djeca njegove kćeri Nevenke. O njima se danas mogu naći tek jako šture informacije pa smo tako pronašli, na njegovom profilu na Twitteru, da je Dejan Košutić strateg za cyber sigurnost i osnivač Advisera, tvrtke koja pomaže malim tvrtkama da se certificiraju prema standardima ISO.

Posebice 90-ih punili su novinske stupce svojim poslovnim pothvatima, ali i ljubavnim životom, razvodom… A prva koja je bila najzanimljivija medijima bila je njihova majka, Tuđmanova jedina kći, Nevenka, koja je navodno u srednjoj školi bila iznimno talentirana za slikarstvo. I dok se njezin otac, veliki zaljubljenik u umjetnine, nadao njezinoj uspješnoj karijeri, ona se sa samo 13 godina zaljubila u studenta ekonomije Stevana Košutića, s kojim je, kada je postala punoljetna, usred noći pobjegla u Srbiju i rodila mu dvojicu sinova - Dejana i Sinišu.

Krajem sedamdesetih vratila se sa sinovima u roditeljski dom te počinje raditi u Leksikografskom zavodu, a potom otkriva čari poduzetništva. Tu ljubav prenijela je i na sinove. Dejan i Siniša Košutić odrastali su pod povećalom javnosti, a tome je doprinijela i ponosna baka Ankica te je posebice Dejana, još kao 23-godišnjaka, hvalila kao uspješnog poduzetnika. Naime upravo je tada Dejan osnovao s Hrvojem Petračem Kaptol banku s početnim kapitalom od 1000 tadašnjih njemačkih maraka, da bi on za godinu dana narastao na nevjerojatnih milijun maraka, a prije toga se bavio uvozom sokova Happy Day te paralelno vodio streljanu Domagojevi strijelci.

Dejan Košutić Izvor: Cropix / Autor: arhiva

Nakon djedove smrti Dejan se odselio u Beograd te je pokrenuo kurirsku tvrtku Global Express, no taj poslovni pothvat nije dugo trajao. Zbog toga se vratio u Hrvatsku i počeo isprva raditi kao konzultant.

Ništa manje zanimljiv nije bio ni njegov privatni život. Naime oženio je unuku poznatog kipara Vojina Bakića, arhitekticu Anu Martinu Bakić, s kojom je dobio dvojicu sinova, Frana i Damjana. Par se upoznao 1998., kada je Ana Martina radila kao mlada arhitektica na uređenju interijera Kaptol banke te je svojom jednostavnošću i spontanošću osvojila ‘šefa’.

No ljubav nije dugo potrajala, a brakorazvodna parnica, kako se tada pisalo, bila je poprilično ružna te se nisu birala sredstva. Dejan je navodno svim silama htio dobiti skrbništvo, za što je imao potporu mame i bake, no na kraju je izgubio.

Danas ima drugu suprugu, Mirelu, a koja je zapisana kao prokurist u njegovoj tvrtki Advisera Expert Solutions.

  • +3
Siniša Košutić Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Za razliku od njega, mlađi Siniša Košutić spadao je 90-ih u ‘zlatnu mladež’, neko se vrijeme bavio auto utrkama, a potom se skrasio u Hrvatskoj gospodarskoj komori, u Sektoru za međunarodne odnose. U braku je od 2010. godine sa sociologinjom Ivom, kćerkom glumice Zoje Odak, a iste godine par je dobio i kćer.

Dok nije upoznao Ivu, Siniša Košutić redovito se, zahvaljujući svom izgledu, ali i imidžu, nalazio na listama najpoželjnijih hrvatskih neženja.