nije za plašljive

Serija od koje će vam se slediti krv u žilama: Netflixov 'Promatrač' snimljen je prema istinitoj priči koja nikog ne ostavlja ravnodušnim

15.10.2022 u 18:21

Bionic
Reading

U posljednje vrijeme vlada ludilo za filmovima i serijama koje se temelje na istinitom događaju, a ako je taj događaj ubojstvo ili kriminal – još bolje! Uskoro na Netflix dolazi dugo iščekivana mini serija 'The Watcher', inspirirana zastrašujućim tajnim pismima koje je jedna američka obitelj primala nakon kupnje kuće

Netflixova serija 'Promatrač' (The Watcher) snimljena je prema istinitoj priči koja djeluje kao scenarij kakvog horor filma. Radnja prati američku obitelj Broaddus koja je prije gotovo deset godina kupila kuću u mirnom predgrađu u okolici New Jerseyja. Kuća je smještena u blizini dobrih škola i nedaleko od Manhattana, što znači da je savršen obiteljski dom i za izbor škola i za putovanje na posao. Ipak, obitelj se nikad nije uselila u nju.

Poslije kupnje kuće primili su niz zastrašujućih pisama u kojima su ih upozoravali da su njihov novi dom i mala djeca pod stalnim nadzorom jezivog stranca koji ih stalno promatra, zna njihova imena, osobine, prošlost i sve intimne detalje iz njihovih života. Dandanas je misterij tko ih je terorizirao pismima - je li to netko koga poznaju ili ne poznaju te je li stvarno riječ o nekom neobjašnjenom duhu?

'Moj djed je promatrao kuću 1920-ih, a moj otac 1960-ih. Sada je moje vrijeme. Znate li povijest kuće? Znate li što se krije unutar zidova Bulevara 657? Zašto ste ovdje? Saznat ću', stajalo je u pismu.

U potpisu je stajalo 'Promatrač' (engleski: The Watcher).

The Watcher Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Iz tjedna u tjedan pisma su postajala sve nametljivija i sve više zastrašujuća. Otkrivala su sve više intimnih detalja o životima obitelji zahvaljujući prozorima i vratima koja su omogućila promatraču da gleda i prate ih kako se kreću kroz kuću.

Pokrenute su višestruke istrage. Neke je zahtijevala obitelj, a neke vlast, ali svi su željeli otkriti tko piše sablasna pisma. Svi su imali vlastitu teoriju o tome tko im je autor. Neki susjedi su čak iznijeli teoriju da su to članovi obitelji Broaddus, koje u seriji tumače Naomi Watts i Bobby Cannavale. Susjedi su smatrali da je obitelj nakon kupnje kuće shvatila da si je ne mogu priuštiti te su smislili plan o zastrašivanju kako bi se izvukli. Drugi su pak mislili da je Derek Broaddus smišljao nekakvu prevaru s osiguranjem jer je radio u osiguravajućoj kući. Čak postoji teorija da je priča izmišljena kako bi se jedan dan mogao snimiti dobar film ili serija o tome.

Dosta stanovnika Westfielda vjeruje da su izmislili cijelu priču te dali Netflixu pravo da je prilagodi za film, a šuška se da su zaradili čak 10 milijuna dolara. U stvarnosti nije tako i novac dobiven od Netflixa jedva je pokrio njihove gubitke.

Kuća je s vremenom postala jeziva urbana legenda kojom se zastrašivalo malu djecu i mjesto radnje strašnih priča koje su se pričale za Noć vještica. Međutim nitko od prijašnjih stanara nije znao za ikakve neobične radnje u kući.

Iako je susjedstvo sumnjalo na obitelj Broaddus jer su tijekom godina povećali vrijednost kuće, oni se nikad nisu u nju uselili zbog straha. Posudili su novac od obitelji i kupili drugu kuću u Westfieldu, ali lokacija je ostala tajna zbog sigurnosti. Bojali su se da je riječ o nekom od psihički nestabilnih susjeda koji bi im mogao nauditi.

  • +14
The Watcher Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

'Postoje stotine i stotine automobila koji prolaze Bulevarom 657 svaki dan. Možda sam ja u jednom. Pogledajte sve prozore koje možete vidjeti s Bulevara 657. Možda sam ja u jednom. Pogledajte kroz bilo koji od mnogih prozora na Bulevaru 657, sve ljude koji tuda prolaze svaki dan. Možda sam ja jedan. Dobro došli, prijatelji, dobrodošli. Neka zabava počne', stajalo je u jednom od pisama.

Obitelj je na kraju odlučila da će prodati kuću, ali da će pritom prikazati pisma pa je 'dan otvorenih vrata' privukao mnoge zainteresirane kupce, no nijednog pravog. Svaki put kada bi kupac pročitao pisma, jednostavno bi odustao. Uz to, istražili su svaku osobu koja se prijavila i uspoređivali rukopis s The Watcherovim, ali nije bilo odgovarajućih rukopisa.

Obitelji su bile potrebne godine da uspije prodati kuću, ali cijena nije pokrila njihov prvobitni trošak. Novoj obitelji proslijedili su staro pismo kako bi mogli usporediti rukopise ako ga jedan dan i oni dobiju.

Forenzička istraga pronašla je slinu na donjem preklopu jedne od koverti, a naknadna DNK analiza utvrdila je da je pismo očito poslala žena! U prosincu 2018. policija je pokušala još jednu metodu - zamolili su sve u susjedstvu da dobrovoljno doniraju uzorke DNK za usporedbu. Iako su susjedi uglavnom bili spremni na suradnju, nijedan bris nije odgovarao uzorku koji je uzet s omotnice.

Nekoliko dana nakon uzimanja DNK uzoraka iz susjedstva policija je zaprimila e-mail pošiljatelja koji se nazvao Malcolm Mannix. 'Što daje ovlasti tužiteljstvu da ide od vrata do vrata i traži uzorke DNK stanovnika bez naloga ili naloga suca?' pisalo je u pismu. To pitanje čak ni nije toliko bitno koliko je zapanjujuća činjenica da u Westfieldu ne živi nitko s tim imenom! Mannix je bila TV emisija u 60-ima u kojoj poručnik Art Malcolm pomaže privatnom detektivu Joeu Mannixu u rješavanju zločina. To upućuje da je netko u blizini Bulevara 657, za koga se činilo da dobro poznaje pop kulturu 60-ih, napisao anonimni e-mail u kojem se žalio na pokušaj razotkrivanja Promatrača, no ne može se tvrditi da se radi baš o njemu samom.

'Policijska uprava Westfielda zeznula je slučaj ovih ljudi!' izjavio je bivši policajac Westfielda te ga je ponovno istražio godinu dana nakon što se incident dogodio. Iako je do 2018. godine policija uložila značajna sredstva u istragu, bez novih dokaza ili novih tragova slučaj je zatvoren.

Zanimljiv je osumnjičenik učenika lokalne srednje škole - tvrde da bi to mogao biti njihov profesor engleskog. Profesor Kaplow također je bio pisac, a volio je studentima pričati priču o jednoj kući u Westfieldu. 'Imao je ideju da počne pisati pisma kući - ne stanarima, već kući', rekao je bivši učenik škole. Osim toga, postoji još jedna čudna slučajnost - u lipnju 2014. profesor je otišao u mirovinu, a baš tada je obitelj dobila prvo pismo.

Iako se profesor preselio, njegov brat još uvijek tamo živi. Zanimljiva je i slučajnost da je brat zastupao bivše stanare, obitelj Woods, kada su ih je obitelj Broaddus tužila da su zatajili jeziva pisma.

Međutim profesor Kaplow je priznao da je pisao pisma jednoj kući u Westfieldu, ali to nije bila ta kuća. Izgleda da je riječ o viktorijanskoj zgradi na sjevernoj strani grada. Pisma nisu bila prijeteća, već su izražavala divljenje te se profesor čak sprijateljio s vlasnicima kuće kojoj je slao pisma.

Obitelj je 2020. godine od tužitelja zatražila da zatvori slučaj te da im preda pisma i DNK dokaze kako bi oni sami nastavili istragu uz pomoć forenzičara, no zahtjev je odbijen.

Dandanas ostaje misterij tko je 'Promatrač', ali život u Westfieldu se vratio u normalu, iako neki još uvijek izbjegavaju proći pored uklete kuće. Obitelj Broaddus nije još pogledala film. Derek ga ni ne planira pogledati jer kaže da je i sam foršpan bio dovoljno stresan.