IZJEDNAČENE PO BROJU NOMINACIJA

Redateljice stvaraju novu povijest Emmyja

13.08.2013 u 12:14

Bionic
Reading

Prvi put u povijesti Emmyja, ali i šire, izjednačio se broj nominiranih redatelja i redateljica za režiju pojedinih TV epizoda

Iako su u sezoni 2011/2012. režirale samo 15 posto od ukupnih 3.100 epizoda televizijskih serija, redateljice su se ove godine (prvi put u TV povijesti) izjednačile s redateljima po broju nominacija za Emmy. Od deset nominiranih epizoda, redateljice su osvojile tri za komediju i dvije za dramu. Usto, dodajmo kako su još dvije redateljice nominirane u konkurencijama filma i miniserija.

Kad se podvuče crta, sedam nominacija za redateljice najviše je u povijesti Emmyja, a posebno je značajno jer se filmska i televizijska industrija pokazala jako sporom i tromom u priznavanju redateljica.

U konkurenciji epizode u dramskoj seriji našle su se Lesli Linka Glatter za 'Domovinu' (Homeland) i Michelle MacLaren za 'Breaking Bad', a u konkurenciji epizode humoristične serije nominirane Beth McCarthy-Miller za 'Televizijska posla', Gail Mancuso za 'Modernu obitelj' i Lena Dunham za 'Djevojke' (Girls).

Kad smo kod humorističkih serija, ovo je drugi put u tri godine da su u toj konkurenciji redateljice brojnije od redatelja.

'Nekad uopće nisu postojale redateljice komedija', rekla je McCarthy-Miller za LA Times dodavši: 'Iznenada, prije dvije godine smo nas tri nominirane. Nitko to nije ni spomenuo, ali mi smo bile toliko sretne da smo otišle na zajedničku večeru.'

Ovakav odnos nominiranih budi nadu da u godinama koje slijede nominacija redateljica neće biti vijest, već uobičajena situacija.