STVARI KOJE NISMO ZNALI

Razotkrivanje Amal Clooney: Prvi put progovorila o svojoj mladosti, karijeri i fatalnom susretu

12.04.2018 u 06:41

Bionic
Reading

Na sam spomen Amal Alamuddin, odnosno Amal Clooney, prva je asocijacija mnogima njezin suprug - holivudski zavodnik George Clooney. No ona je sve samo ne privjesak slavnom suprugu. Uspješna odvjetnica i borkinja za ljudska prava posljednjih gotovo godinu dana svoju je uspješnu karijeru stavila malo na stranu zbog rođenja blizanaca Alexandera i Elle, no posljednjih tjedana ipak se polako i to na velika vrata vraća na odvjetničku scenu

Kada su se vjenčali, neki od medija ipak su dali značajnu prednost njoj i njezinoj uspješnoj karijeri, pa je bilo naslova poput: 'Internacionalna odvjetnica Amal Alamuddin udala se za glumca', a izjava scenaristice i glumice Tine Fey na dodjeli Zlatnih globusa 2015. godine nasmijala je i oduševila sve, osobito Georgea Clooneyja.

'Amal je odvjetnica za ljudska prava koja je radila na slučaju Enron, bila je savjetnica Kofiju Annanu oko Sirije, izabrana je i u tročlanu komisiju UN-a, a danas napokon i njezin suprug dobiva životnu nagradu', izrekla je Tina Fey. Iako je itekako dobro poznata u svijetu showbiznisa, o njezinom djetinjstvu i odrastanju malo se zna, no detalje je otkrila za najnovije izdanje modne biblije - Vogue - čiju naslovnicu krasi.

  • +30
Amal Clooney Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Amal je rođena u obitelji Barije i Ramzija Alamuddina. Njezina majka bila je poznata politička novinarka, kojoj je prvotna želja bila postati odvjetnicom, no na fakultetu koji je pohađala pravo se nije moglo studirati. Otac Ramzi Alamuddin bio je potpredsjednik Universal Federation of Travel Agents Association, koja surađuje s UN-om, stoga ne čudi da je obitelj često mijenjala mjesta stanovanja.

Neko vrijeme živjeli su i u Parizu, a kada se rodila Amal, obitelj se vratila u Beirut. 'Moja trudnoća s Amal bila je vrlo teška. Dijagnosticirana mi je placenta previa i provela sam dva mjeseca u bolnici. U jednom trenutku liječnici su mi savjetovali da prekinem trudnoću, no ja nisam pristala na to. Nastavila sam sanjariti kako će beba izgledati, a kada se rodila, izgledala je točno onako kako sam je zamišljala', prisjetila Baria Alamuddin svoje trudnoće s Amal, koja se rodila u vrijeme kada je bilo zatišje u libanonskom građanskom ratu, stoga joj je otac dao ime Amal, što na arapskom znači 'nada'.

  • +12
Amal Clooney Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kao djevojčica, Amal je s obitelji još jednom napustila Libanon, a taj put otišli su u London te su živjeli u kući s bazenom i u posjete su im često dolazili rođaci. 'Amal je bila najmlađa, pa su je svi ignorirali. Ako smo imali bend i zabavljali obitelj, moj brat bi uzeo dva instrumenta, njezina bi sestra bila pjevačica, ja na gitari, a ona bi vjerojatno dobila triangl', prisjetio se njezin bratić Tarek Miknas.

Iako je bila odlična učenica te se silno trudila oko škole, Amal je voljela tulumariti i lijepo se oblačiti, a to je otkrila i njezina majka, priznavši kako joj je kći često ulazila u ormar i uzimala stvari, od odjeće do cipela i torba. Nakon srednje škole upisala je pravo na St. Hugh's Collegeu na Oxfordu.

  • +41
Amal Clooney Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Bila sam oduševljena promjenom okoline, osobito nakon šest godina provedenih u školi samo za djevojke, a bilo je i dečki', priznala je smijući se Amal za Vogue te je nakon diplome otišla u New York i na tamošnjem fakultetu upisala magisterij, a dobila je i stipendiju u tvrtki Sullivan & Cromwell.

'Ako sam iz ureda izašla prije 10 sati uvečer, to je bio nevjerojatan uspjeh i značilo je da još uvijek stignem s prijateljicama na večeru.'

Godine 2004. godine aplicirala je za jednogodišnje stažiranje na Međunarodnom sudu u Haagu, a iako su je prijatelji odgovarali od toga i govorili joj da je luda, Amal nije odustala. Staž je dobila te je godinu provela radeći na suđenju Slobodanu Miloševiću.

Amal Clooney na naslovnici Voguea Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Iako se nakon toga pripremala vratiti u New York, čula je kako je pokrenuta istraga u Beirutu oko ubojstva libanonskog premijera. To ju je zainteresiralo, a iako je planirala ostati tek nekoliko mjeseci, sve se produžilo na nekoliko godina, tijekom kojih je živjela na relaciji Haag - Beirut.

'Bila sam u kasnim dvadesetima i doslovce na vrhu', rekla je Amal Clooney, no ono što nije izrekla bila je opasnost s kojom se od tada susreće. Protivnike je dobila zbog tog slučaja, ali i onog u kojem je branila bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko, zatim urednika Al Jazeere Mohameda Fahmija, kojeg je uhitila egipatska vlada, prvog demokratskog predsjednika Maldiva Mohameda Našida, kao i Juliana Assangea.

@voguemagazine

Objavu dijeli Amal Clooney (@amalclooney)

Ono čemu pridaje posebnu pažnju zaštita je i pomoć ženama diljem svijeta, poput azerbejdžanske istraživačke novinarke Kadije Ismajilove, koja je, upravo zahvaljujući borbi Amal Clooney, na kraju oslobođena.

Sve do tada karijera joj je bila na prvom mjestu. O braku, a kamoli djeci i obitelji, nije razmišljala. A onda je, u 35. godini života, upoznala holivudskog glumca. 'To je jedina stvar u životu, koja je na kraju najveća odrednica sreće, a nad kojom imate najmanju kontrolu. Hoćete li upoznati tu pravu osobu? Ja sam imala 35 kada sam ga upoznala. Nisam ni sanjala da će to dogoditi meni, a ideja o vjenčanju ili obitelji nije me ni najmanje uzbuđivala.'

@voguemagazine

Objavu dijeli Amal Clooney (@amalclooney)

Udaja i majčinstvo, kažu njezini prijatelji i najbliži članovi obitelji, nisu ni najmanje promijenili Amal Alamuddin - ostala je i dalje vezana za posao, ali i bliske prijatelje. Ona je žena s ostvarenim životnim snom koja je, gotovo preko noći, postala i slavna osoba.