U LUKSEMBURGU

Priprema se još jedna abdikacija, no detalji, kao ni datum, javnosti još nisu poznati

18.04.2024 u 10:33

Bionic
Reading

Jedan od europskih vladara s najdućim stažem, Henri, veliki vojvoda Luksemburga, potvrdio je za tamošnju televiziju kako mu je namjera abdicirati u korist svog sina

Povodom svog 69. rođendana, koji je obilježio 16. travnja ove godine, Henry, veliki vojvoda Luksemburga dao je intervju za Place Royal na RTL-u, gdje je otkrio kako njegova obitelj već raspravlja o tome kako će on jednoga dana odstupiti sa trona u korist svog nasljednika.

Na pitanje novinara hoće li abdicirati, Henri je rekao kako 'postoje planovi da će se to dogoditi', dajući time do znanja kako to nije uopće upitno.

Nasljednici kralja Charlesa III na tronu Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal

Iste se teme dotaknuo i u intervjuu za La Libre, gdje je još jednom rekao kako će jednoga dana abdicirati u korist najstarijeg sina, Guillaume, prijestolonasljednika i velikog vojvode od Luksemburga.

Na pitanje je li odabrao datum kada će njegova vladavina biti okončana, Henri je potvrdno odgovorio i potom dodao 'ali to vam neću otkriti'.

Henri, veliki vojvoda Luksemburga Izvor: Profimedia / Autor: Van Katwijk/MPE / Sipa Press / Profimedia

Abdikacija je inače tipična u Luksemburgu, a na taj način je i Henri, veliki vojvoda Luksemburga, došao na tron u listopadu 2000. kada je nakon 36 godina vladavine u njegovu korist abdicirao njegov otac, Veliki vojvoda Jean. Prije njega abdicirala je i Jeanova majka, Velika vojvotkinja Charlotte i to 1964. godine, nakon 46 godina na tronu.

Charlotte je i sama stigla na tron abdikacijom sestre, Velike vojvotkinje Marie-Adelaide nakon što je njezina kratka vladavina naišla na oštre kritike u posljednjim danima Prvog svjetskog rata.

Trenutno vladar rekao je kako će o planovima za budućnost razgovarati sa cijelom obitelji te da je ključno da u donošenju odluke sudjeluje svaki član.