NEVIDLJIVI PAKT

Danska kraljica prekršila je dogovor skandinavskih vladara, kreće li domino efekt?

02.01.2024 u 15:05

Bionic
Reading

Prema riječima dobro upućenog stručnjaka u kraljevske obitelji, svojom odlukom da prijestolje prepusti svom sinu, danska kraljica Margrethe prekršila je 'nevidljivi pakt' kojeg su se pridržavali skandinavski monarsi, a kojim je dogovoreno da nikada neće abdicirati u korist nasljednika. Sada se postavlja pitanje može li njezina odluka izazvati domino efekt u Švedskoj i Norveškoj?

Malo je reći da je svijet ostao u čudu kada je danska kraljica Margrethe, u sklopu svoje tradicionalne novogodišnje čestitke, objavila kako 14. siječnja 2024. namjerava abdicirati u korist svog sina. Šok je opravdan kada je poznato da je u ranijim izjavama davala jasno do znanja kako abdikacija, u njezinom slučaju, ne dolazi u obzir.

'Oduvijek je bilo - na tronu si dok si živ. To je napravio moj otac i njegovi prethodnici, a tako i ja namjeravam', izjavila je Margrethe 2016. godine.

Sada se opravdala kako je odluku da nakon 52 godine na tronu odstupi donijela najviše zbog zdravstvenih razloga, no javnost smatra kako je to napravila kako bi spasila obitelj sramote zbog sinove izvanbračne avanture, ali i zadržala princezu Mary blizu.

Petogodišnji princ Louis osvojio je naša srca, evo što je ove godine izvodio Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević/tportal

Šokantna odluka potresla je i obližnje europske monarhije, a razlog je, tvrdi kraljevski stručnjak, i više nego jasan - odlukom o abdikaciji Margrethe je zapravo prekršila 'nevidljivi pakt' između monarha skandinavskih zemalja da nitko od njih nikada neće abdicirati, već će tron prepustiti svojom srmću.

Zbog toga neki smatraju kako bi abdikacija kraljice Margrethe mogla pokrenuti domino efekt te da bi nakon nje istim putem mogli krenuti 86-godišnji norveški kralj Harald, kao i 79-godišnji španjolski kralj Carl Gustaf i svoje mjesto prepuste svojim nasljednicima.

  • +9
Kraljica Mary Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Nakon što je danska kraljevska obitelj provela posljednje dvije godine boreći se s raznim skandalima, uključujući iznenađujuću odluku kraljice da s 1. siječnja 2023. svojim unucima oduzme prinčevske titule, a potom krajem godine krenu i glasine o 'aferi' nakon što je prijestolonasljednik Frederik snimljen u Madridu s Meksikankom Genovevom Casanovom, odluka kraljice Margrethe možda je i najbolja odluka za nove početke, koji su u Danskoj prijeko potrebni.

No, Danska nije jedina monarhija koja se borila s razno raznim skandalima. I Norveška je u obitelji proživjela Megxit na svoj način, kada je princeza Martha Louise odstupila od svojih dužnosti radnih članova kraljevske obitelji i zaručila se sa šamanom, a ni u Švedskoj nije ništa mirnije.

Hoće li i te dvije skandinavske zemlje uskoro doživjeti promjene na tronu, ostaje nam vidjeti.