ŽIVOT NA VISOKOJ NOZI

Od 10 kraljevskih obitelji u Europi tek jedna ne živi na grbači poreznih obveznika, a od iznosa koje godišnje troše zavrtjet će vam se u glavi

18.04.2020 u 17:01

Bionic
Reading

Roditi se u kraljevskoj obitelji ne znači nužno i da u životu nećete raditi apsolutno ništa. Mnoge europske monarhije posljednjih su se desetljeća poprilično smanjile, što u konačnici znači da većina pripadnika 'plave krvi' mora pronaći pravi posao kako bi preživjeli

U Europi je 10 kraljevskih obitelji, od čega njih čak devet još uvijek prima javna sredstva za obavljanje svojih dužnosti, a jedina iznimka je kneževska obitelj u Lihtenštajnu, kojoj porezni obveznici ne plaćaju apsolutno nikakve troškove.

Koliko pojedina kraljevska obitelj dobiva javnog novca, uvelike ovisi o zakonima, ali i tradiciji, a isto je i kada je riječ o obvezama - u nekim zemljama čak i daljnji rođaci monarha imaju sve plaćeno, dok druge zahtijevaju od braće i sestara aktualnog kralja ili kraljice da pronađu posao.

  • +5
Kraljevske obitelji Izvor: Profimedia / Autor: POOL MONACO / Sipa Press / Profimedia

Velika Britanija

Britanska kraljevska obitelj jedna je od najvećih i najbogatijih u Europi, a uključuje najbližu obitelj kraljice Elizabete II, ali i nekoliko njezinih rođaka koji su stalno zaposleni kao članovi kraljevske obitelji. Samo pogled na službenu stranicu monarhije govori da u 'uži krug' spadaju 16 odraslih osoba i troje djece koji od toga i žive.

Većinu prihoda kraljica i obitelj dobivaju godišnje od vlade, a to je u prošloj godini iznosilo nevjerojatnih 82,2 milijuna funti. Posljednjih mjeseci obitelj se naprasno smanjila - prvo je sa svojih službenih dužnosti u studenom 2019. godine odstupio kraljičin drugi sin, princ Andrew, zbog prijateljstva s osuđenim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom, a samo dva mjeseca kasnije javnost su o svom odlasku obavijestili princ Harry i Meghan Markle.

Zahvaljujući tome, brojka stalnih članova obitelji sada je 'pala' na njih 14, a svi koji su izašli pridružili su se onim članovima kraljevske obitelji koji odavno sami zarađuju za život - kćerkama princa Andrewa, princezama Beatrice i Eugenie, ali i djeci princeze Anne, Zari Tindall i Peteru Phillipsu.

Monako

U kneževini Monako čak su četiri odrasle osobe kojima je jedini posao predstavljati tamošnju kraljevsku obitelj. Riječ je naravno o princu Albertu II, njegovoj supruzi, princezi Charlene, ali i njegovim sestrama, princezama Caroline i Stephanie.

Princ Albert II i njegova supruga imaju dvoje djece, blizance Gabriellu i Jacquesa, koju imaju titule princa i princeze, a iako je kći rođena dvije minute ranije od sina, monarhijom će jednog dana ipak vladati on. Iako Albert ima dvoje starije djece, budući da su oni rođeni u izvanbračnim zajednicama, o njima se uopće ne raspravlja kao o nasljednicima i članovima kraljevske obitelji.

Sama obitelj za ovu, 2020. godinu dobila je budžet od 54,4 milijuna dolara. Poznato je da će 14,6 milijuna dolara dobiti upravo princ Albert II kako bi pokrio troškove svoje administracije, zaposlenika, ali i održavanja palače.

Nizozemska

Sedmero odraslih i troje djece članovi su nizozemske kraljevske obitelji. Kralj Willem-Alexander, kraljica Maxima i njihove tri kćeri, Catharina-Amalia, Alexia i Ariane, 'glavni' su članovi, a osim njih tu je kraljeva majka, bivša kraljica Beatrix, koja je abdicirala 2013. godine u korist svog sina.

Tu je i kraljev brat, princ Constantijn i njegova supruga, princeza Laurentien, kao i kraljeva tetka, princeza Margriet sa suprugom Pieterom van Vollenhovenom.

Monarhija je za ovu godinu dobila budžet od 44,4 milijuna eura, od čega 5,9 milijuna odlazi samom kralju.

Norveška

Sedmero članova norveške kraljevske obitelji, uključujući dvoje djece, smatra se jedinima koji po službenoj dužnosti zarađuju u kraljevskoj obitelji. To su kralj Harald V, kraljica Sonja, njihov sin, princ Haakon s obitelji i kraljeva sestra, princeza Astrid.

Upravo princeza Astrid prima počasnu mirovinu zbog svog prijašnjeg rada. Naime nakon smrti njihove majke, princeze Marthe 1954. godine, Astrid je imala titulu prve dame Norveške punih 14 godina, sve dok se njezin brat, budući kralj, nije oženio.

Prema službenim papirima, monarhija je prošle godine dobila 48,7 milijuna dolara na raspolaganje, od čega 1,4 milijuna ide na račun kralja i kraljice, a 1,1 milijun princu i princezi.

Neke službene dužnosti još uvijek obavlja i sestra princa Haakona, problematična princeza Martha Louise, no ona ima i zaradu sa strane - napisala je nekoliko knjiga i ima kanal o konjima na YouTubeu, a uz sve to bavi se alternativnom medicinom. Nakon što je prošle godine bila na udaru kritičara objavila je da će u privatnom životu prestati koristiti kraljevsku titulu.

Belgija

Čak 14,6 milijuna dolara javnog novca u 2018. godini dobila je belgijska kraljevska obitelj. Najveći dio toga, 12,9 milijuna, iskorišteno je za troškove službenih dužnosti kralja Philippea, a koji uključuju osoblje, održavanje kraljevske palače u Bruxellesu, kao i dvorca Laeken, službene obiteljske rezidencije. Iz toga su plaćeni i svi računi, automobili, ali i sve ostale službene aktivnosti.

Od same obitelji, osim kralja, njegovi roditelji te braća i sestre, princeza Astrid i princ Laurent primaju godišnje plaće. Kralj Philippe i kraljica Mathilde imaju četvero djece koja se još uvijek školuju.

Roditelji kralja, kralj Albert II i kraljica Paola službeno su u mirovini, ali i dalje odlaze na određene događaje te primaju godišnju mirovinu, a koja za bivšeg kralja iznosi čak milijun dolara. Kraljeva sestra, princeza Astrid, predstavlja često obitelj u inozemstvu, dok njezin suprug, koji i sam ima kraljevsku titulu te je princ Lorenz od Belgije, radi u financijama. Par ima petero djece koja ne žive na teret države, dok kraljev brat, princ Laurent, obavlja sve kraljevske dužnosti.

Danska

Dansku kraljevsku obitelj vodi kraljica Margrethe II, a 2018. iz državnog proračuna dobila je 12,2 milijuna dolara kako bi podmirila sve troškove, u koje ulazi i održavanje kraljevske rezidencije.

U one koji dobivaju službenu kraljevsku plaću, osim kraljice, spadaju okrunjeni princ Frederik i njegova supruga, princeza Mary, kao i njihovo četvero djece, ali i kraljičin drugi sin, princ Joachim sa suprugom, princezom Marie. Mlađi sin upravlja svime samo u slučaju da ni kraljica ni njegov stariji brat nisu u Belgiji.

I kraljičina sestra, princeza Benedikte, 'stalno je zaposlena' kao članica kraljevske obitelji. Zanimljivo je kako se unatoč svim kraljevskim titulama danska kraljevska obitelj trudi ponašati kao i svi ostali građani te zemlje, pa tako njihova djeca pohađaju državne škole, a odrasle se često može susresti u šopingu ili kako se voze na biciklima.

Luksemburg

Za razliku od svih drugih europskih zemalja, u Luksemburgu tek četiri člana kraljevske obitelji za svoju zaradu dobivaju novac građana. To su redom veliki vojvoda Henri i njegova supruga, velika vojvotkinja Marie Teresa, njihov sin, princ Guillaume i njegova supruga, grofica Stephanie de Lannoy.

Prema objavljenoj dokumentaciji vlade Luksemburga, kraljevska obitelj u prošloj godini dobila je 11,8 milijuna dolara za pokrivanje svih administrativnih troškova, a veliki vojvoda uz to je dobio osobni džeparac od 312 tisuća dolara.

Švedska

Puno radno vrijeme u švedskoj kraljevskoj obitelji ima sedmero odraslih i dvoje djece, a to uključuje kralja Carla XVI Gustafa i kraljicu Silviju, okrunjenu princezu Victoriju i njezina supruga, princa Daniela te njihovo dvoje djece.

Victorijin brat, princ Carl sa suprugom, princezom Sophijom, kao i njezina sestra Madeleine također su na kraljevskoj plaći, no njihova djeca nedavno su ostala bez kraljevskih titula. Princ Carl i princeza Madeleine to su dočekali s olakšanjem jer smatraju kako će to njihovoj djeci dati više slobode.

U prošloj godini monarhija je dobila 7,5 milijuna dolara kako bi se pokrili troškovi kralja Carla XVI Gustafa, a među koje spadaju putovanja, plaće zaposlenika i ostale službene dužnosti.

Španjolska

Španjolska kraljevska obitelj relativno je mala i sastoji se od kralja Felipea, kraljice Letizije i njihove dvije kćeri - Leonor i Sofije.

Punopravnim članovima kraljevske obitelji smatraju se i roditelji samog kralja, bivši kralj Juan Carlos i bivša kraljica Sofija, iako su otišli u mirovinu nakon njegove abdikacije 2014. godine.

Prema službenim stranicama monarhije, 2018. iz državne su blagajne dobili 7,9 milijuna eura.

Lihtenštajn

Kneževina Lihtenštajn jedina je monarhija u Europi koja ne prima plaću iz državne blagajne, tj. od poreznih obveznika. Obitelj je jedna od najbogatijih u Europi s velikim vlasničkim udjelima i bankom u privatnom vlasništvu.

Iako je obitelj velika, tek četiri člana stalni su i službeni monarsi - princ Hans-Adam II sa suprugom Marie-Aglae te njihov sin, princ Alois sa suprugom, princezom Sophie.

Za razliku od drugih europskih monarhija, princ je itekako aktivan u politici - može predlagati zakone, davati pomilovanja, ali i imenovati suce.