dijagnoze ptsp-a i add-a

Princ Harry u intimnom intervjuu s liječnikom priznao uzimanje marihuane pa dobio novu dijagnozu

05.03.2023 u 09:03

Bionic
Reading

Princ Harry naintimniji intervju do sada dao je popularnom dr. Gaboru Mateu kojem je pričao o periodu nakon smrti majke Diane, nakon čega mu je liječnik postavio dijagnozu ADD-a, poremećaja pažnje

Princ Harry proteklih je mjeseci gostovao u raznim popularnim američkim emisijama u kojima nije štedio članove kraljevske obitelji, a sada je dao ponešto drugačiji intervju. Naime, vojvoda od Sussexa razgovarao je s vodećim ekspertom za ranu traumu, dr. Gaborom Mateom, kojim je otkrio intimne detalje iz djetinjstva i perioda gubitka majke.

Dok ga je pozorno slušao, dr. Mate je došao do dijagnoze kako Harry pati od poremećaja pažnje (eng. ADD - Attention Deficit Disorder).

'Ovaj poremećaj ima utjecaj na svaki dio života. Od trenutka kada se probudite pa tijekom dana i sve dok ne legnete spavati', objasnio mu je.

Razgovor je bio poglavito orijentiran na period Harryjevog života u kojem je izgubio tragično preminulu majku Dianu, napomenuvši kako mu je tada dijagnosticiran PTSP (posttraumatski stresni poremećaj).

  • +20
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Nisam sebe vidio kao žrtvu. Nisam htio da me žale. Kad sam otkrio svog terapeuta i počeo se prisjećati 12-godišnjeg Harryja i trenutka kad mi je majka umrla, to je bilo zastrašujuće. Od 12. godine, osim što sam bio u stanju šoka, bio sam u stanju borbe ili bijega. Mislio sam da će me odlazak na terapiju izliječiti, pa da ću se riješiti svega što me mučilo nakon smrti majke. Ali, bilo je suprotno', rekao je princ Harry i dodao:

'Uvijek sam bio sličan majci Diani koja se osjećala drukčijom od ostatka obitelji i koja konstantno grlila svoju djecu, za razliku od našeg oca.'

Na kraju je Harry progovorio i o konzumiranju psihodelika kao što je napitak ayahuasca i marihuana, za koju kaže da mu je značajno pomagala u kasnijem teškom periodu života.

'Bilo je to čišćenje vjetrobranskog stakla, uklanjanje životnih filtera jednako kao i na Instagramu, ti slojevi filtera. Uklonila mi je sve to i dala osjećaj opuštenosti, oslobođenja, ugode, lakoće koju sam uspio zadržati neko vrijeme.'

'Radio sam to rekreativno i onda počeo shvaćati koliko je to dobro za mene, rekao bih da je to jedan od temeljnih dijelova mog života koji me promijenio i pomogao mi da se nosim s traumama i boli iz prošlosti', opisao je vojvoda od Sussexa.

Eksperti za kraljevsku obitelj u komentaru razgovora su zaključili kako je bilo primjetno da je princ Harry ovoga puta pažljivo izbjegavao dati odgovore kojima bi dodatno narušio odnose s kraljevskom obitelji, što vide kao znak da je princ nedavni potez kralja Charlesa III. shvatio kao ozbiljno upozorenje.

Podsjetimo, kralj vojvodi i vojvotkinji od Sussexa nedavno oduzeo njihov kraljevski posjed Frogmore u Windsoru.