promjene na dvoru

Princ Charles ima plan: Djeca princa Harryja i Meghan Markle nikada neće dobiti kraljevske titule

23.08.2021 u 17:58

Bionic
Reading

Prema svemu sudeći, djeca princa Harryja i Meghan Markle nikada neće dobiti kraljevske titule. Nagađa se kako je dugoročan plan princa Charlesa, koji je prvi u redu za kraljevsku krunu, smanjiti broj članova u monarhiji

Prema pisanju Daily Maila, ako su najnovije glasine o Charlesovim planovima za budućnost britanske monarhije istinite, djeci princa Harryja i Meghan Markle, Archie i Lilibet, nikada neće biti dodijeljene titule. Kako se navodi, princ od Walesa Sussexima jasno je dao znanja da njihova djeca neće dobiti titule jednog dana kada on preuzme prijestolje, iako prema dosadašnjem ustaljenom pravilu 'unuk vladara ima pravo biti princ'.

To objašnjava zašto Archie i Lilibet trenutno ne posjeduju titule, no očekivalo se kako će im kasnije u budućnosti biti dodijeljene. Naime, u trenutku kada njihov djed, princ Charles zasjedne na kraljevsko mjesto koje sada trenutno pripada kraljici Elizabeti, njegovim unucima titule bi trebale biti automatski dodijeljene, no on očito planira službeno promijeniti to pravilo.

Izvor blizak vojvodi i vojvotkinji od Sussexa otkrio je da je Charles rekao da će 'promijeniti ključne pravne dokumente' (vjerojatno dokument od nasljeđivanju iz 1917. godine) kako bi osigurao da Archie i njegova mlađa sestra Lilibet ne mogu naslijediti kraljevske titule jednog dana kad on postane kralj.

  • +5
Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Archewell / Ferrari / Profimedia

'Harryju i Meghan je rečeno da Archie nikada neće biti princ, čak ni kad Charles postao kralj, rekao je izvor. Ako je to istinito, ova Charlesova odluka zapravo nije osobno usmjerena protiv Harryja, Meghan i njihove djece niti je posljedica stalne svađe Sussexa s kraljevskom obitelji, već je dio većeg plana prema kojem Charles mora smanjiti broj zaposlenih pripadnika kraljevskog dvora. Prema Daily Mailu, ta odluka proizlazi iz Charlesovog uvjerenja da javnost želi smanjenje broja članova kraljevske obitelji.

'Charles nikada nije skrivao želi da želi brojčano smanjit monarhiju jednog dana kada postane kralj,' rekao je izvor za The Sun. 'Shvaća da javnost ne želi plaćati ogromnu monarhiju i, kako je rekao, ovom tempom balkon u Buckinghamskoj palači vjerojatno bi se srušio.'

No valja napomenuti kako postoji presedan za ovu vrstu promjene koju Charles navodno želi napraviti. Kraljica Elizabeta 2012. godine izdala je novi, vlastiti dokument od nasljeđivanju uoči rođenja princa Georgea kojim je unijela značajne promjene kojima se osiguralo da sva djeca princa Williama i Kate Middleton dobiju titule.

Iako su djeca s Cambridgea, poput Archieja i Lilibet, svi praunuci kraljice, iz razloga što je William izravni nasljednik u liniji nasljeđivanja, stara su pravila nalagala da njegov najstariji sin automatski dobije titulu. Kraljičina promjena izmijenila je dotašanji standard i osigurala da se sva djeca princa Williama i Kate Middleton, uključujući i kćeri, dobiju titule.

Što se tiče Charlesovih navodnih planova da promijeni pravila o nasljeđivanju titula, palača za sada nema komentara. 'Nećemo nagađati o nasljedstvu niti komentirati glasine koje dolaze iz Amerike', rekao je kraljevski izvor za The Sun u nedavnim izvješćima.