Ljubav u zatočeništvu

Pred oltar u zatvoru: Julian Assange ženi svoju odvjetnicu, a poznato je koliko će biti uzvanika i tko dizajnira vjenčanicu

23.03.2022 u 10:25

Bionic
Reading

Najpoznatiji politički zatvorenik na svijetu te njegova odabranica i članica odvjetničkog tima koji ga brani, Stella Moris, reći će 'sudbonosno da' iza rešetaka

Svadbena ceremonija održat će se u zatvoru i to samo nekoliko tjedana prije treće godišnjice od uhićenja osnivača stranice Wikileaks u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, javlja SkyNews.

Assangeova zaručnica Stella Moris izjavila je da je sretna što im je konačno dopušteno vjenčati se. Godine 2019. dobili su dopuštenje za brak. Otkrila je da će na vjenčanju biti samo četiri uzvanika, dva svjedoka te dva zaštitara. 'Planirali smo poslije obreda u zatvoru organizirati svadbeno slavlje s prijateljima kad bude slobodan', izjavila je ranije odvjetnica s diplomom Sveučilišta u Oxfordu, rođena u Južnoafričkoj Republici.

  • +3
Stella Moris Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Prema pisanju Daily Maila, vjenčanicu i Assangeov kilt dizajnirat će Vivienne Westwood. Gosti će morati otići čim ceremonija završi, premda će se održati za vrijeme redovnog vremena posjeta. Kako je izjavio glasnogovornik zatvora, fotografiranje vjenčanja u zatvorima omogućuje zatvorsko osoblje u skladu s 'uspostavljenom nacionalnom politikom fotografiranja zatvorenika'.

Moguće je da se snimanje fotografija zaustavi bude li se sumnjalo u to će se one javno dijeliti, što bi moglo ugroziti sigurnost u zatvoru. Zato će zatvorsko osoblje biti u službi fotografa na vjenčanju. Troškove vjenčanja će pokriti Julian Assange i Stella Moris. Inače, imaju dva sina, Gabriela i Maxa, za koje je javnost, zbog razumljivih razloga, doznala tek 2020., kada je Morris britanskim vlastima podnijela zahtjev da se Assangeu odobri kućni pritvor s obitelji.

Uzvanike su zamolili da budu svečano odjeveni, kao na 'pravom' vjenčanju, a umjesto slanja darova, predloženo im je da doniraju novac crowdfunding kampanji, sponzoriraju postavljanje klupe u parku ili nešto slično te da polijepe postere i plakate koji pozivaju na oslobađanje Assangea.