UTRKA ZA KIPIĆIMA

Poznate su nominacije za 26. Glazbenu nagradu Porin

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 21.02.2019 21:23
  • Objavljeno 21.02.2019 u 21:23
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: tportal

Nominacije za 26. Glazbenu nagradu Porin ugledale su svjetlo dana – od više od 2000 prijava u 36 kategorija, odabrani su oni koji će se natjecati za prestižnu muzičku nagradu

Na svečanoj ceremoniji u zagrebačkom Matis Absolute Loungeu objavljene su nominacije za 26. izdanje Glazbene nagrade Porin. Glasačko tijelo u prvom krugu glasanja svoje favorite je biralo među ukupno 2007 ovogodišnjih prijava raspoređenih u 36 kategorija. Najviše prijava i ove godine pristiglo je za kategoriju Pjesma godine za koju su prijavljene čak 272 skladbe, a velik je interes i za kategoriju Album godine za koju su prijavljena 104 albuma. Organizatori ističu povećanje od 10% u broju nakladnika u odnosu na prethodnu godinu, posebice onih nezavisnih.

Prema glasovima struke najviše nominacija, po njih šest, osvojili su Massimo i Vojko V sa svojim suradnicima.

Massimo konkurira u kategoriji Pjesma godine za singl ‘Nama se nikud ne žuri’ izveden u suradnji s grupom Vatra, za Najbolji album pop glazbe, za Najbolju vokalnu suradnju s grupom Vatra, a producent Nikša Bratoš nominiran je u kategoriji Najbolje produkcije za pjesmu ‘Lice varalice’ te još jednom u konkurenciji Najbolje snimke s Domagojom Perišićem. Album ‘Sada’ također je nominiran u kategoriji Najboljeg likovnog oblikovanja, a autori su Walter Sirotić, Dinko Tolić i Massimo.

Vojko V nominiran je u kategoriji Album godine, Pjesma godine, Najbolji album klupske glazbe, Najbolja muška vokalna izvedba, Najbolji video broj kojeg potpisuje Rino Barbir te u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje autora Mate Žaje.

Za album godine nominirani su Mile Kekin s albumom ‘Kuća bez krova’, Goran Bare i Majke s albumom ‘Nuspojave’, Detour s albumom ‘TourDetour’, Vojko V s albumom ‘Vojko’ i Parni Valjak s albumom ‘Vrijeme’.

U kategoriji Pjesma godine nominirane su pjesme: ‘Ako te pitaju” autorskog dvojca Tončija i Vjekoslave Huljić u izvedbi Petra Graše, ‘Bez tebe’ autora Nenada Borgudana u izvedbi grupe Detour, ‘Nama se nikud ne žuri’ autora Ivana Dečaka u izvedbi grupe Vatra s Massimom, ‘Rekao si” autora Ante Pecotića koju izvodi Nina Badrić te pjesma ‘Ne može’ autora i izvođača Vojka V.

U kategoriji za Najbolju žensku vokalnu izvedbu nominirane su Josipa Lisac, Nina Badrić i  Antonela Doko. Za najbolju mušku vokalnu izvedbu ove godine nominirani su Petar Grašo, Vojko V i Marko Tolja.

U kategoriji Najbolji album zabavne glazbe nominacije su osvojili album ‘Glas juga’ Gorana Karana, ‘Samo s tobom sam upoznao ljubav’ Marka Škugora te ‘Valkira’ Indire Forze.

Josipa Lisac, Goran Bare i Majke te Detour također se ističu s velikim brojem nominacija.

Josipa Lisac s albumom ‘From Croatia Records Studio - Tu u mojoj duši stanuješ…” u suradnji s Goranom Martincem nominirana je u još tri kategorije: Najbolji album pop glazbe, Najbolja produkcija i Najbolja snimka. Suradnja s Hladnim pivom rezultirala je nominacijom u kategoriji Najbolja vokalna suradnja.

Goran Bare i Majke nominaciju imaju i u kategoriji Najbolji album rock glazbe te također u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom gdje su im konkurencija Detour i Parni Valjak. Album ‘Nuspojave” nominiran je u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje, koje autorski potpisuje Daniel Ille.

Grupa Detour osim nominacija za album i pjesmu godine, za glasove struke natjecat će se i u kategorijama Najbolji album pop glazbe te Najbolja izvedba grupe s vokalom.

U kategoriji Najboljeg albuma jazz glazbe nominirani su Radojka Šverko s albumom ‘As Time Goes By (Live at Jazz.hr), Branimir Gazdik s albumom ‘Link’ te Zvjezdan Ružić Sextet s albumom ‘Pandaland’.

U kategoriji za najbolji album klasične glazbe nominacije su osvojili album ‘Berislav Šipuš: Zajedno’ raznih izvođača, album ‘Franjo Dugan: Sabrana djela za orgulje’ Pavla Mašića te album ‘Ne le tue braze / U tvoje ruke’ vokalnog ansambla Antiphonusa.

Finaliste glazbene nagrade na ceremoniji proglašenja nominacija predstavili su brojni poznati prezenteri među kojima su u najvećem broju bili sami glazbenici.

Tko će osvojiti Porinovu statuu odlučit će glasačko tijelo u drugom krugu glasovanja kada će svojim glasovima izabrati najbolje od najboljih, a dobitnici u svakoj od 36 kategorija bit će poznati na finalnoj dodjeli Porina koja će se održati 29. ožujka u Centru Zamet u Rijeci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!