DZGO SE PAMTE

'Pogledaj, stranče' i 'Nestala osoba' - dva napeta filma koja nećete moći prestati gledati

10.01.2023 u 07:53

Bionic
Reading

Premda međusobno poprilično različiti, i ‘Pogledaj, stranče' i 'Nestala osoba' filmovi su kao stvoreni za sve ljubitelje uzbudljivih gledateljskih iskustava koja se dugo, dugo pamte

Ako ste se kojim slučajem zaželjeli napetog gledateljskog iskustva, odnosno onih filmova koji se definitivno gledaju u jednom dahu i bez treptanja (a počesto i na samom rubu sofe), onda će vas razveseliti informacija da je streaming servis Pickbox NOW posebno za vas pripremio dva odlična filmska naslova s kojima jednostavno ne možete pogriješiti.

Pogledaj, stranče

Pogledaj, stranče (Look, Stranger), psihološka drama iz 2010. godine koju redateljski i scenaristički potpisuje američka redateljica Arielle Javitch, a kojoj je dotična ujedno i dugometražni prvijenac, pred gledateljeve oči iznijet će tešku životnu priču neimenovane mlade žene (Anamaria Marinca) koja se svim silama truditi vratiti svome domu.

Međutim, ovaj pothvat podrazumijeva prolazak kroz kaotičnu 'univerzalnu' ratnu zonu u kojoj ljudski život - kako nas to povijest, nažalost, periodički iznova uči - vrijedi malo ili gotovo ništa, a što će njenu osobnu odiseju učiniti krajnje opasnom i nepredvidljivom.

Odlično odglumljen, pritajeno kompleksan te, prije svega, potresan, Pogledaj stranče s jedne strane duboka je karakterna studija, a s druge, pak, bolno uspjela reprezentacija posljedica rata koju nikako ne biste trebali zaobići.

Nestala osoba

U središtu Nestale osobe (The Missing Person), američke festivalske drame iz 2009. godine nastale pod redateljskom palicom višestruko nagrađivanog Noacha Buschela (Neal Cassady, The Man in the Woods, Bringing Rain), nalazi se John Roscow (Michael Shannon), privatni detektiv i alkoholičar kojem je povjeren zadatak uhođenja stanovitog muškarca (Frank Wood) koji vlakom putuje od Chicaga do Los Angelesa.

Premda se na prvi pogled čini da je posrijedi tek jedan od rutinskih privatno-detektivskih poslova, kada John u jednom trenutku otkrije kako zapravo uhodi nestalog Harolda Fullmera, odnosno jednu od mnogobrojnih osoba za koje se smatra da su život izgubile u terorističkom napadu na Svjetski trgovinski centar, u njegovom će se srcu pojaviti ogromna dvojba: pustiti Harolda da uživa u svom novoizgrađenom životu ili ga, pak, "cinkati" njegovoj ožalošćenoj supruzi?

Atmosferičan te izveden u pomalo hitchcockovskoj maniri, Nestale osobe film je koji bi vam se mogao svidjeti čak i ako iz nekog neznanog razloga niste ljubitelj detektivske tematike.