NOVI ZAPLET

Padaju nove optužbe na račun princa Alberta - može li novcem kupiti toliko potreban obiteljski mir

02.04.2024 u 05:56

Bionic
Reading

I dok neupućenom promatraču Monako izgleda kao zemlja u kojoj je život savršen te vlada idila pod budnim okom princa Alberta, iza zatvorenih vrata sve je na korak od potpunog raspada

Očito iznervirani time kako su se članovi ugledne monegaške obitelji ponašali prema njima, bivši dvorjani odlučili su istupiti protiv princa Alberta u želji da javnosti pruže uvid u pravo stanje stvari.

A sve je krenulo time što se skrenula pozornost na njega jer su u javnost procurile informacije o njegovim financijama, nakon čega su porezni obveznici s punim pravom počeli postavljati pitanja.

Kaos je počeo 2021. s web stranicom imena Dossiers du Rocher, na kojoj su objavljivane uglavnom stvarne mail poruke, no bilo je i nekih lažnih, a sve su zapravo upućivale na isto - na navodnu korupciju u samom srcu monegaške palače.

Na meti su se našla četiri Albertova najbliža savjetnika, a oni su redom oštro poricali optužbe stavljene na njihov račun te su isprva imali punu podršku svog poslodavca - monegaškog princa.

  • +3
Princeza Charlene Izvor: Profimedia / Autor: Jean-Charles Vinaj / Starface / Profimedia

U središtu se, kako se kasnije pokazalo - sasvim opravdano, našao Claude Palmero, a on je pune 22 godine upravljao imovinom monegaške obitelji te je zahvaljujući toj funkciji bio Albertova osoba od najvećeg povjerenja. U suštini, on je bio pozadinska figura koja je mrzila svjetla reflektora te se trudio ostati po strani.

Izbačeni savjetnici

No prošle godine dogodio se preokret - savjetnici su izbačeni iz palače dok je Palmero nasilno uklonjen iz ureda na drugom katu, nakon čega je odveden od svog Renault Clija te mu je uručeno pismo o otkazu.

Najveći čuvar monegaških tajni sa 67 godina našao se izvan zidina palače, ponižen i bijesan, a potom mu je Albert zadao posljednji udarac. U intervjuu za Le Figaro opružio je Palmera za pronevjeru novca i 'oprao ruke' od svega što je on radio.

  • +6
Princeza Charlene Izvor: Profimedia / Autor: OLIVIER HUITEL / CRYSTAL PICTURES / CRYSTAL PICTURES / PROFIMEDIA

Sve to dovelo je do pokretanja istrage u Monaku, tijekom koje su Palmerove knjige zaplijenjene, a Le Monde je u cijelom tom kaosu uspio doći do fotokopija i pregledati pet bilježnica velikog formata koje su sadržavale Grimaldijeve financijske zapise uz osobne bilješke.

Eksplozivna otkrića

Otkrića koja su u Le Mondeu objavljena u siječnju ove godine bila su, malo je reći, eksplozivna i sugeriraju da Albert nije u stanju obuzdati ekstremno trošenje supruge, princeze Charlene. Isto tako, otkrivene su tajne isplate koje su išle na račune Albertovih bivših djevojaka, kao i one njegove izvanbračne djece. No među najteže optužbe spadaju one da je rekao Palmeru da provede složene financijske manevre, što uključuje skrivanje novca u inozemstvu, ali i stavljanje pojedine imovine na ime upravitelja.

Sam Palmero kaže da je sve što je napravio bilo isključivo po prinčevom nalogu i da on sve to može objasniti. Albert s druge strane to oštro opovrgava i govori kako je nakon nedavne revizije njegova obitelj ostala šokirana otkrivši pravo stanje svoje financijske imovine. Sve to dovelo je u konačnici do toga da su Palmero i Albert podigli sudske tužbe jedno protiv drugoga.

NASMIJEŠENI I RASPOLOŽENI

Čaroliji božićnih blagdana nisu odoljeli ni princ Albert II i princeza Charlene

Pogledaj galeriju

Prema pisanju raznih medija, koji su objavili sve o troškovima monegaške princeze, poput toga da je samo na krštenje blizanaca potrošila 700 tisuća eura, doznalo se da Charlene zapravo uživa u tom suludom trošenju novca, a sve s odobravanjem princa Alberta, koji želi tako, barem prividno, održati mir u kući.

Charlenein najbolji prijatelj Albertov je novac

'Princ Albert pristaje na sve. Charlene je jako usamljena u palači, stoga joj je najbolji prijatelj prinčev novac', otkrio je istraživački novinar Gerard Davet i dodao kako je jedina osoba koja je uspjela zaustaviti to princezino suludo trošenje bio upravo Palmero.

'Albert je slabić… Mislim da je dobrog srca, no problem je to što se ne voli sukobljavati', rekao je izvor blizak palači.

Problem je navodno dublje prirode i ima izvor u prošlosti, u doba Albertovog odrastanja, kada se često sukobljavao s ocem, pokojnim princem Rainierom III.

osmijeh na licu

U društvu supruga: Princezu Charlene dugo nismo vidjeli tako dobro raspoloženu

Pogledaj galeriju

Njihov odnos bio je narušen ponajviše zbog Albertovog razuzdanog života, zbog čega ga otac nije smatrao dostojnim nasljednikom, pa je čak razmišljao o tome da oduzme sinu pravo na naslijeđe monegaškog trona te da na njega postavi princezu Caroline.

Javno omalovažavanje

Prije svoje smrti princ Rainier navodno je zatražio pravni savjet o tome kako će se nastaviti linija nasljeđivanja u slučaju da preskoči princa Alberta u korist starije sestre. U prilog tome govori i pismo iz 2001., koje je princu Rainieru napisao Patrice Davost, u to doba šef pravne službe u Monaku, a koji je potvrdio da je došlo do njihovog sastanka na kojem se raspravljalo o tome kako bi se prezime Grimaldi održalo ako na prijestolju završi sin princeze Caroline, Andrea Casiraghi.

Princ Rainier bio je s pravom zabrinut i smatrao je da njegov jedini sin nije dorastao 'poslu' te ga je zbog toga često i javno omalovažavao. Sve to dovelo je do toga da je princ Albert počeo mucati kada god bi govorio na francuskom.

Ono što je najbolje od svega je da je ova priča, koju je objavio ugledni magazin Tatler, samo zagrebla po vrhu ledene sante i da u njoj ima puno više od onoga što je procurilo u javnost. Sve ide toliko duboko da se postavlja pitanje može li princ Albert uopće preživjeti na poziciji monarha.