12. i 13. srpnja

Ovog vikenda u Šibeniku se uz Matiju i Lu Dedić, Gibonnija, Amiru Medunjanin i mnoge druge pjeva u čast Arsenu Dediću

08.07.2024 u 15:34

Bionic
Reading

U petak i subotu, 12. i 13. srpnja, u Šibeniku će se 48 sati živjeti, pjevati i disati Arsen Dedić

Upravo je to bila misao vodilja organizacijskog tima glazbenog događanja 'Arsen, Čovjek kao ja' koje se ovaj tjedan održava prvi put. Ana Radišić, Joško Lokas i Mislav Donaj koji stoje iza projekta htjeli su kroz dva dana obilježiti bogatu ostavštinu umjetnika na radionicama, panelima i koncertima koji će se održavati kroz dan. Kulminacija događanja su večernji koncert na Tvrđavi Barone u petak koji je već rasprodan te na Tvrđavi sv. Mihovila u subotu.

Ovaj tjedan se održava prvo izdanje glazbenog događanja 'Arsen, Čovjek kao ja'. Je li sve spremno i što je u procesu organizacije bilo najizazovnije?

ANA: Dani nam izgledaju tako da se budimo i odlazimo spavati uz Arsena. Doslovno. Na telefonu Ili uživo, timski, konstantno smo u svakom detalju, a njih je jako, jako puno. Ovakav projekt iziskuje golemu koncentraciju i fokus. Srećom, sjajno smo raspoređeni između šibenskih i zagrebačkih snaga koje početkom ovog tjedna sele na jug i onda doslovno živimo projekt Arsen, Čovjek kao ja.

JOŠKO: Velik je ovo projekt, a kad na to dodamo broj glazbenih događanja koja će biti u Šibeniku onda uvijek pokušavate predvidjeti sve faze koliko je moguće. Uskoro prelazimo svi u Šibenik pa će nam bar biti lakše da smo dolje na licu mjesta. Sada smo u fazi da kasno liježemo i rano se budimo i već od 06:00 je cijeli organizacijski tim online. Briefovi su svakodnevni tako da praznog hoda nema.

Arsenova ostavština je golema. Kako ste, uzimajući ostavštinu u obzir, složili program? Što je bio cilj?

ANA: Osnovna nit vodilja bila je od samog starta do danas emocija. Ljubav i zahvalnost prema Arsenu i Šibeniku te intencija čuti ga na ulicama našeg grada, njegova rodnog. Oživjeti te iste ulice koje su ispisale naš život njegovim stihovima i glazbom. Čuti ih u interpretaciji glazbenika prijatelja, njegovih poklonika kojima je bio i ostao uzor. Uključiti djecu, brinuti o nasljeđu, pokušati zagrebati u djelić njegove svestranosti kroz 48 sati programa. Kako kroz glazbu, tekst, poeziju, crtanje, slikarstvo tako i kroz panele, razgovore, ali i šetnju ulicama. Uživati u stvaranju projekta, rasti kao ljudi kroz njega i naposlijetku ponosno zahvaliti što smo upravo u njemu imali tako veliku motivaciju da zajedno s Gradom Šibenikom, Tvrđavom kulture i TZ-om Grada Šibenika postavimo cijelu priču i darujemo je ljudima koji ga vole i cijene.

JOŠKO: Cilj je podsjećati na Arsena i njegovu važnost za kulturu koja je neupitna. Ono što smo se mi emotivno nadali je da obnavljamo i istražujemo Arsena kroz glazbu i da u Šibeniku napravimo dostojanstven događaj za Arsena. Kako je Ana rekla bez Grada, TZ i Tvrđave kulture to bi bilo nemoguće, a na to bih dodao svakako obitelj Dedić, Matiju, Lu i Gabi, Nikšu Bratoša našeg glazbenog producenta i svakako sve glazbene izvođače koje ćemo vidjeti 12. i 13. srpnja. Isto tako veliko hvala našim sponzorima koji su prepoznali važnost ovakvog projekta i na kraju lijepo je da Ministarstvo kulture stalo iza nas tako da sada imamo dojam da smo korak bliže cilju da ostvarimo kako bi naš glazbeni producent Nikša Bratoš rekao 'boutique event kakav Arsen i Šibenik zaslužuju'.

Koncert na tvrđavi Barone u petak je rasprodan pa je ovo dobra prilika za pozvati ljude da budu na koncertu u subotu na tvrđavi sv. Mihovila. Zašto bi netko trebao tu večer provesti upravo tamo?

JOŠKO: Mislim kako ćemo u dvije večeri čuti četrdesetak Arsenovih pjesama i nekoliko nastalih pod njegovim neposrednim utjecajem. Imena u obje večeri, a to su Matija i Lu Dedić na obje tvrđave te Saša Lošić Loša, Zoran Predin, Tina Vukov, Lea Dekleva, Marija Mirković, BluVinil, Josip Palameta, Ivana Husar i Kristijan Beluhan na Tvrđavi Barone, a na Tvrđavi sv. Mihovila u subotu Gibonni, Matija Cvek, Amira Medunjanin, Natali Dizdar, Mia Dimšić, Alen Slavica i Mate Grgat, najbolja su moguća pozivnica za jedan glazbeni događaj koji je pred nama.

Kako je reagirala obitelj Dedić kad ste im došli s prijedlogom o organizaciji dana koji slave Arsena?

ANA: Oni su bili prva i najvažnija točka i ostat će tako zauvijek. Prepoznali su naše namjere, uključeni su u apsolutno svaki segment od prve skice i smatramo da drugačije ne može biti. Ovo je njihova priča, a naš je potpis. Produžena ruka. Presretni smo što imamo njihovo povjerenje koje se trudimo svakim korakom u procesu opravdati.

JOŠKO: Najbolja nagrada je njihova involviranost, pogotovo Matijina. Svi zajedno od početka promišljamo sve do posljednjeg detalja i da vam budem iskren jedva čekam da vidim Lu i Matiju na sceni. Žao mi je što Gabi ove godine neće moći biti s nama, ali ispratila nas je biranim riječima tako da smo skupili još motivacije potrebne za petak i subotu.

Sigurno je ovo jedan poslovno iznimno zahtjevan projekt u smislu organizacije, logistike, financija… No koliko je izazovan u smislu odgovornosti prema Arsenovom nasljeđu i interpretaciji njegova rada na neki novi način?

ANA: Osobno, meni je jedan od najvećih koje sam radila. Predivno je gledati u što je izrastao iz same ideje i skice naše organizacijske 'trojke'. Izuzetno je produkcijski i organizacijski zahtjevan, uključuje jako velik broj sudionika, lokacija, operativnog angažmana. Međutim logistički i operativno pokriveni smo sjajnim ljudima i profesionalcima od strane šibenskih snaga, ali i naših zagrebačkih. Svaka karika koja je uključena daje 100 % sebe i vođena je srcem i svjesnošću koju odgovornost imamo prema liku i djelu Arsena, ali i obitelji pogotovo. Kad u startu imate tako postavljen tim, sve izazove koji su logični u event industriji lakše je 'prohodati' i preletjeti.

JOŠKO: Ranije smo spomenuli važne faktore u realizaciji ovakvog projekta i vjerujte bez ozbiljne uloge svih njih ovaj projekt ne bi mogao zaživjeti. Samim time i s obzirom na to koliko je različitih faktora uključeno u realizaciju potvrđuje se koliko je svima stalo da ovo događanje ponudi jedan glazbeni biser kojem ćemo se, nadam se, rado vraćati.

Osim koncerata u večernjim terminima i u petak i u subotu su planirana razna događanja kroz cijeli dan za sve uzraste i sve one koji vole Arsenov rad. Radeći i dogovarajući ovaj projekt – kakav je vaš dojam o tome koliko Arsenov Šibenik diše Arsena?

ANA: Najveću tremu i strahopoštovanje imali smo od Šibenika. No, kada doživite da Grad i građani žive projekt onda srcu nema većeg ponosa. Nema ljepšeg osjećaja nego kada ga osjećaju svojim! Maksimalno smo se potrudili da uključimo Šibenik. Od organizacije pa sve do sjajnih izvođača koje ćemo slušati.

JOŠKO: Kako Ana naglašava trenutno prve povratne informacije stižu preko Grada, TZ-a i Tvrđava kulture, ali kako uskoro cijela ekipa seli u Šibenik ne sumnjam kako ćemo se uskoro sresti i s reakcijama građana i posjetitelja Šibenika. Šibenik i Arsen su jedno, tu nema sumnje.

S čim biste vi kao organizatori uz Mislava Donaja bili zadovoljni nakon ovog vikenda?

ANA: Već sam sretna. Što smo se odvažili. Kao ljudi, profesionalno i prijateljski isprepleli smo se Arsenom i digli naše odnose i odnos prema poslu na jedan potpuno novi nivo. Dobili priliku raditi i stvarati u Šibeniku koji je najljepša pozornica i kulisa na svijetu. Otkrili predivne stvari i ljude kroz Arsena. Dobili nove prijatelje u Šibeniku koji iako je i do sada bio naš, sada je 'naš' na jedan posebniji način. A ako nam se posjetitelji i izvođači požele vratiti i imati iduće izdanje 'Arsena, Čovjek kao ja' mi smo uspjeli u svojoj misiji.

JOŠKO: Da na dostojanstven način glazbom obilježimo ime Arsena Dedića, jednog od najvećih pjesnika koje smo ikada imali.