OD SAPUNICA DO SITCOMA

Ovo su najdugovječnije televizijske serije svih vremena

17.04.2024 u 13:06

Bionic
Reading

Dobra priča, 'catchy' sadržaj i malo televizijske magije recept su za postojanost TV serija, a ona ponekad traje i desetljećima. U 2024. televizijskih i drugih programa uistinu ne nedostaje, no rijetke su serije koje su uspjele osvojiti publiku do te mjere da dobiju priliku potrajati nekoliko sezona

Što je točno potrebno za uspjeh, ponekad ne znaju ni nagrađivani tvorci hit serija. Iako su bile pravi hit, kako kod publike, tako i kod kritičara, većina ih je bila otkazana nakon jedne ili dvije do tri sezone. Sjetite se samo teen hita iz 90-ih 'I to mi je neki život', uz koji su odrastale generacije i koji je zapravo proslavio Claire Danes i Jareda Leta, a drugu sezonu, na veliku žalost mnogih, nije doživio.

S druge strane 'Uvod u anatomiju kreće u 20. sezonu (emitira se od 2005., op.a.), a animirana serija 'Obiteljski čovjek' dobiva 23. sezonu (emitira se od 1999., op.a.).

Da imaju pravu formulu za uspjeh i dugovječnost, vjerujemo da bi danas bilo puno više serija koje se emitiraju desetljećima, no to baš nije tako lako. Potrebno je pronaći pravi balans i sve potrebne sastojke da bi se dugo godina zadržala jednaka fascinacija gledatelja, kao i da priča prelazi s jedne na drugu generaciju. Ovo su neke od najdugovječnijih TV serija kojima je uspjelo upravo to.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Simpsoni, 34 sezone

Animirana serija 'Simpsoni' definitivno je jedna od najdugovječnijih u povijesti televizije. Sve je počelo još 1987. kao kratki skeč u showu Tracey Ullman, dvije godine kasnije krenulo se sa snimanjem, a i nakon 34 impresivne sezone ludilo ne prestaje. Ono zbog čemu može zahvaliti takvu popularnost kritika je društva na smiješan i pomalo lukav način, a scenaristi su u svojim komentarima na aktualne događaje bili toliko precizni da su im za pojedine situacije pripisali i zasluge predviđanja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ubisoft

South Park, 27 sezona

Za razliku od 'Simpsona', 'South Park' djeluje na sličan način, no malo je više politički nastrojen. Njihove fore i priče nikada ne zastarijevaju, čemu u prilog ide i 27 sezona prikazanih na Comedy Centralu, a i dalje privlače milijune gledatelja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Sesame Street, 54 sezone

Nakon nevjerojatne 54 godine 'Sesame Street' i dalje traje, a epizode se prikazuju na američkom PBS-u. I toliko godina kasnije serija educira djecu, a o njenoj veličini govori i podatak da je najvećim svjetskim zvijezdama najveća čast pozivnica da gostuju u njoj.

Cameron Diaz - The Tonight Show with Jimmy Fallon Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

The Tonight Show, 70 sezona

Kasnonoćni program ima svog aduta: noćni showovi s neviđenom gledanošću - od 'Saturday Night Livea' (koji se emitira već 49 sezona) do 'The Late Late Showa' (29 sezona) - izdržali su test vremena. Unatoč zavidnim brojkama, samo je jedan na vrhu. Niti jedan show nije trajao toliko dugo koliko to uspijeva 'The Tonight Showu', u kojem je tijekom godina bilo angažirano šest komičara voditelja - Steve Allen, Jack Paar, Johnny Carson, Jay Leno, Conan O'Brien, a trenutni je voditelj Jimmy Fallon.

Coronation Street Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Coronation Street, 64 sezone

Ova britanska sapunica, koju je stvorila Granada Television, prikazuje se na ITV-u od 9. prosinca 1960. Radnja je smještena u Coronation Street u izmišljenom gradu Weatherfieldu i do danas je prikazano nevjerojatnih 11.213 epizoda. Odmah iza nje je 'General Hospital' sa 61 sezonom i osvojenih 14 Emmyja, a tu su i 'Zvijezda vodilja' i 'Naši najbolji dani', svaka s po 57 sezona.

Last of the Summer Wine Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Last of the Summer Wine, 31 sezona

Britanski sitcom, smješten u Yorkshireu, na BBC-ju je emitiran od 1973. do 2010. godine. Kreirao ga je i napisao Roy Clarke, a zaluđenost njime trajala je čak 31 sezonu. Američki pandan 'Last of the Summer Wine', iako sa samo 16 sezona, serija je 'Uvijek je sunčano u Philadelphiji', koja je debitirala 2005. godine te i dalje zabavlja gledatelje, a 17. sezona očekuje se kasnije ove godine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Zakon i red, 23 sezone

Krimi drama 'Zakon i red' svoju je premijeru imala 1990. i od tada joj popularnost nije pala. Dapače, sve se samo proširilo, pa uz 'Zakon i red' sada imamo cijelu franšizu, među kojima su 'Zakon i red: Odjel za žrtve' te 'Zakon i red: Organizirani zločin'.

Survivor, 46 sezona

U svijetu reality showova pobjednik je definitivno 'Survivor', čiju inačicu ima i Hrvatska te se upravo na Novoj TV emitira nova sezona. A sve je počelo još 1973. s 'An American Family', koja je snimala prosječnu srednjoameričku obitelj, nakon čega je MTV-jev 'The Real World' podigao sve na višu razinu, stavljajući strance u kuću s kamerama i bez scenarija. Fenomen se pokazao fascinantnim za publiku, a 'The Real World' postao je jedan od najdugovječnijih reality showowa s 33 sezone.

Od tada uistinu ne postoji tema o kojoj već nije stvoren reality show - od natjecanja u kuhanju, modi, emisije za spojeve i redom dalje, no niti jedan od njih ne traje poput 'Survivora'. Natjecateljski show u kojem ekipe moraju preživjeti u divljini i danas privlači gledatelje.