na netflixu

Stižu nove skandinavske serije, a među njima je i serija po romanu Jo Nesbøa

19.03.2024 u 14:28

Bionic
Reading

Sjevernoeuropska kinematografija bogata je odličnim serijama, a trenutno se sprema pregršt odličnih, novih naslova. Nakon predstavljanja u Njemačkoj i Londonu prošlog tjedna, Netflix je razotkrio svoju novu uspješnicu temeljenu na romanu Joea Nesbøa, najuspješnijeg norveškog pisca ikada

Jo Nesbø prilagođava svoje djelo 'The Devil's Star' za novu seriju 'Harry Hole'. Nema najave glumaca, a režirat će je Øystein Karlsen, čija bi serija 'So Long, Marianne', s glumcem iz Oscarima ovjenčanog 'Oppenheimera' Alexom Wolffom u ulozi Leonarda Cohena koja će ovih dana ugledati svjetlo dana.

Radnja serije kreće tako što toplinski val pogađa Oslo. U isto vrijeme policijski detektiv Harry Hole leži na podu u svom stanu, pijan i napušten od djevojke. U lovu na korumpiranog kolegu Toma Waalera, Harry je izgubio najbližeg suradnika i jedino od vjeruje da Tom Waaler stoji iza ubojstva. Na svojoj posljednjoj misiji, Hole se mora udružiti s jedinim slobodnim detektivom (što je upravo korumpirani Waaler), kako bi istražio ubojstvo žene. Inače, Nesbø je svoj prvi roman o Harryju Holeu, 'The Bat' napisao 1997. godine, a zatim je napisao ukupno trinaest knjiga o detektivu alkoholičaru.

Sljedeće što je Netflix najavio je švedska serija 'The New Force' koja prati kraj 50-tih i prve žene diplomirane policajke u Švedskoj. Ismijavane od strane javnosti, omalovažavne od strane medija i svojih kolega, operiraju po švedskoj četvrti koja je puna kriminala u Stockholmu, gdje shvaćaju da njihov najveći problem nisu kriminalci, već otpor drugih kolega i obitelji. Josefin Asplund, Agnes Rase i Malin Persson izabrane su za glavne uloge u seriji. Serija je također najavljena za 2026.

Ostale nove serije uključuju 'Diary of a Ditched Girl' (radni naslov), švedsku dramu o 31-godišnjoj ženi koja traži ljubav, prema romanu Amande Romare - Halva Malmö Består av Killar Som Dumpat Mig. S Carlom Sehn u glavnoj ulozi serija se očekuje sljedeće godine.

Stiže i nastavak danske kriminalističke serije s elementima trilera i drame 'Lutke od kestena' (The Chestnut Man) koja bi trebala biti lansirana do 2026. godine, a koja je snimljena po istoimenom romanu Sørena Sveistrupa. Danica Curcic i Mikkel Boe Følsgaard glumit će detektive Marka Hessa i Naiu Thulin u drami koja se temelji na zločinima nasilnog ubojice koji uhodi žrtve prije nego što ih ubije.

Izvor: Društvene mreže

Dolazi i druga sezona 'Barracuda Queens', koja prati skupinu djevojaka iz 90-ih godina koje počine provale u pokušaju pobune, traženja uzbuđenja i osvete muškarcima. Ova sezona je smješten u svijet umjetnosti. Glavne uloge tumače Alva Bratt, Tea Stjärne, Sarah Gustafsson, Tindra Monsen, Sandra Zubovic, Izabella Scorupco, Cecilia Frode, Filip Berg i Joel Spira. Serije je najavljena za 2025. godinu.

Tu je i druga sezona serije 'Baby Fever', švedske kriminalističke serije 'The Helicopter Heist' i obiteljska drama o industriji lososa 'Billionaire Island' koje će biti predstavljene najesen, dok će švedska kriminalistička drama 'Deliver Me' početi s prikazivanjem 24. travnja. Norveška 'Midsummer Night' krenut će 11. travnja, a 4. sezona serije 'Pernille' kreće tijekom ljeta. Ono što kreće ovog mjeseca, točnije 28. ožujka je 'Ronja the Robber's Daughter'.