NJEZINA JE ZADNJA

Ovo je odluka zbog koje je kraljica Letizia prekršila tradiciju, ali i ušla u povijest

11.04.2024 u 14:32

Bionic
Reading

Na španjolskom dvoru sve je spremno za velike promjene, a odluku o istima donijela je ni manje ni više nego kraljica Letizia uz, naravno, dozvolu kralja Felipea VI

Po prvi puta u povijesti španjolske monarhije, na čelu kraljičinog Tajništva naći će se žena. Državna odvjetnica María Dolores Ocaña Madrid prihvatila je ponudu da postane desna ruka kraljice Letizije.

51-godišnja María trenutno je glavna državna tužiteljica u Ministarstvu obrazovanja, a na novoj poziciji zamijenit će Joséa Manuela Zuletu, vojvodu od Abrantesa, koji je tu ulogu obnašao posljednje desetljeće.

Nasljednici kralja Charlesa III na tronu Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal

Poznanstvo kraljice Letizije i državne odvjetnice datira još iz 2019. kada su zajedno prisustvovale na otvaranju Svjetskog centra zdrave hrane u Valenciji, a na svoju novu dužnost stupa 30. travnja.

Njezin prethodnik, 63-godišnji José Manuel Zuleta za kraljevsku obitelj počeo je raditi još sredinom 90-ih, da bi se 2007. pridružio uredu tadašnjeg princa Felipea kako bi pomagao princezi Letiziji.

obitelj iz kataloga

Rijetka prilika: Kralj Felipe, kraljica Letizia i kćeri sudjelovali u procesiji

Pogledaj galeriju

Nedugo nakon što je Felipe 2014. postao kraljem, José je prebačen u Tajništvo kraljice Letizije. Sve ovo odvija se netom nakon što je na čelo kraljevskog kućanstva u siječnju stigao Camilo Villarino, nakon što je isto nakon 30 godina napustio dugogodišnji osoobni tajnik kralja Felipea.

Inače, ova je godina uistinu posebna za kralja Felipea i krlajicu Letiziju koji će 22. svibnja proslaviti 20. godišnjicu braka, dok će 19. lipnja Felipe obilježiti 10 godina boravka na tronu.