S KRALJEVSKIH DVORA

Otkriveno po kome je princ Louis Arthur Charles dobio ime

27.04.2018 u 13:22

Bionic
Reading

Iako se još u četvrtak 26. travnja nagađalo kako će princ William i Kate Middleton otkriti ime koje su odabrali za svog tek rođenog sina, to se dogodilo tek danas. Nakon četiri dana vijećanja malenom princu, petom u redu za tron, dano je ime Louis Arthur Charles, a dobri poznavatelji britanske kraljevske obitelji dali su i objašnjenje zašto je to tako

Nakon što su puna četiri dana, u ovom slučaju čak dva dana više nego poslije rođenja Georgea i Charlotte, Kate Middleton i princ William od javnosti tajili ime novorođenog princa, petog u redu za nasljedstvo, ono je danas napokon otkriveno. U kratkoj objavi na službenom Twitteru Kensingtonske palače stoji:

'Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea presretni su što mogu objaviti da su svog sina nazvali Louis Arthur Charles.' Uz to stoji kako će princ biti poznat i kao His Royal Highness Prince Louis of Cambridge, odnosno Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Louis od Cambridgea.

Njegovo ime je francuskog porijekla, ima značenje 'slavni ratnik' i zanimljivo je da je čak 18 kraljeva Francuske poslije rođenja dobilo to ime, a francuska kraljevska obitelj koristila ga je stotinama godina. Isto tako, imenom Louis odaje se počast i princu Philipu, čiji je djed bio princ Louis Alexander od Battenberga, kao i voljenom ujaku princa Charlesa, grofu Louisu Mountbattenu, kojeg je 1979. godine ubila IRA.

Osim toga, Louis u svom punom imenu sadrže još dva člana kraljevske obitelji - princ William, čije je puno ime William Arthur Philip Louis, kao i princ George. Puno ime Louisova starijeg brata, rođenog 22. srpnja 2013. godine, glasi George Alexander Louis, a ime je dobio po ocu kraljice Elizabete II, kralju Georgeu VI.

Malenoj Charlotte Elizabeth Diana, rođenoj 2. svibnja 2015. godine, prvo ime francuskog je porijekla i zapravo je ženska verzija imena Charles. Druga dva imena princeza je dobila po svojoj prabaki, aktualnoj britanskoj kraljici, ali i u spomen na svoju baku, princezu Dianu.

  • +21
Kate Middleton i princ William Izvor: Pixsell / Autor: John Stillwell/Press Association/PIXSELL

Inače, ime Louis iznenadilo je cjelokupnu javnost, kao i kladioničare diljem Velike Britanije, koji su posljednjih dana zaprimili više od 100 tisuća oklada. Sretnici koji su se kladili da će princa nazvati Louis osvojili su iznos u omjeru 14/1, dok se najviše kladilo na imena Arthur, Albert, Alexander, James i Philip.