cure detalji

Otkriven datum krunidbe kralja Charlesa III: Ceremonija će po mnogočemu biti drugačija od tradicije

11.10.2022 u 21:11

Bionic
Reading

Krunidba kralja Charlesa III održat će se 6. svibnja sljedeće godine, a kraljica supruga Camilla biti će okrunjena uz njega, objavila je ovog utorka Buckinghamska palača

Novi monarh bit će službeno okrunjen u, kako se očekuje, smanjenoj verziji drevne ceremonije koju će predvoditi nadbiskup od Canterburyja u Westminsterskoj opatiji.

Kralj Charles III (73) inzistira na skromnoj ceremoniji krunidbe u svakom smislu. Trajat će manje od sat vremena, sa manjim brojem gostiju i ne toliko formalnim kodeksom odijevanja.

'Krunidba će odražavati današnju ulogu monarha i pogled prema budućnosti, dok će biti ukorijenjena u dugogodišnjoj tradiciji i raskoši', potvrdila je palača otkrivajući datum ceremonije.

Iako će uključivati iste temeljne elemente tradicionalne ceremonije koja je zadržala sličnu strukturu više od 1000 godina, krunidba kralja Charlesa III proteći će u 'duhu našeg vremena' prema riječima pojedinih članova kraljevskog osoblja.

Operacija Golden Orb

Planovi za krunidbu kralja Charlesa III poznati su pod kodnim nazivom Operation Golden Orb. Prema njima očekuje se da će popis gostiju biti smanjen s predviđenih 8000 na samo 2000, uz opušteniji kodeks odijevanja.

Drevni i dugotrajni rituali - uključujući darivanje monarha zlatnim polugama - također će biti ukinuti kako bi se uštedjelo na vremenu. Međutim, očekuje se da će princ od Walesa imati posebnu ulogu u ovoj prigodi s obzirom na to da će, nakon tri generacije, po prvi put nasljednik kralja sudjelovati u postupku krundibe.

Charles je imao samo četiri godine kada je njegova majka okrunjena, a pokojna kraljica imala je 11 godina u vrijeme očeve krunidbe - kao djeca niti jedno od njih nije imalo formalnu ulogu u ovoj ceremoniji.

  • +31
Princ William i kralj Charles III Izvor: Profimedia / Autor: Vianney Le Caer / Shutterstock Editorial / Profimedia

Krunidba se održava nešto ranije nego što se predviđalo. Prvi put se pričalo da će se održati na 70. obljetnicu krunidbe pokojne kraljice u lipnju, a također se održava u subotu, čime krunidba kralja Charlesa III ponovno odskače od tradicije.

Popis gostiju tek treba biti potvrđen, a zanimljivo je da će na dan krunidbe njegov unuk Archie, sin Meghan Markle i princa Harryja, napuniti četiri godine.

Na britansko prijestolje Charles je stupio, 8. rujna, odmah nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II - najduže vladajućeg monarha.

  • +52
Kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia