OMILJENA VLADARICA

Ona je kraljica o kojoj se najmanje piše: Samozatajna Belgijka proslavila je 50. rođendan, a ovo su stvari koje malo tko zna o njoj

  • Autor: I.Br.
  • Zadnja izmjena 27.01.2023 06:40
  • Objavljeno 27.01.2023 u 06:40
Mathilde od Belgije

Mathilde od Belgije

Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vladajuća kraljica Belgije samozatajna je žena koja zrači toplinom, ali i odmjerenošću i otmjenošću, pa je možda baš zato smatraju omiljenom belgijskom kraljicom svih vremena. Povodom njezina rođendana izdana je knjiga što otkriva detalje koje su rijetki znali o njoj, stoga sada možemo bolje upoznati Mathilde

Belgijski dvor nedavno je proslavio kraljičin okrugli rođendan. Kraljica Mathilde napunila je 50 godina, što je vrlo važna obljetnica za jednu od najomiljenijih belgijskih vladarica svih vremena. Sa suprugom, kraljem Philipom, na tronu je od 2013. godine, a u desetak godina vladavine od nje nikada nismo vidjeli pogrešnu gestu ili čuli krivu riječ.

Zanimljivo je da je 2023. ujedno godina u kojoj se obilježava deset godina vlasti novog belgijskog kraljevskog para jer je 21. srpnja 2013. Philipov otac, kralj Albert I, abdicirao u korist sina.

Povodom njezinog 50. rođendana izdana je knjiga 'Matilda 50: 10 godina kraljica' (Mathilde 50: 10 jaar koningin). Djelo je napisalo na nizozemskom, a opisuje kraljicu prema riječima njezinih bliskih prijatelja i suradnika.

Vrlo originalno ime

Kraljica Mathilde ima vrlo originalno ime koje joj je dano pri rođenju. Njezino ime u cijelosti glasi: Jonkvrouw Mathilde d'Udekem d'Acoz. Jonkvrouw znači 'mlada žena'.

Rođena je s plavom krvlju

Većina sadašnjih kraljica ili onih koje će to tek postati rođene su u 'normalnim' obiteljima, primjerice Kate Middleton, Letizia od Španjolske, Mary od Danske, Maxima od Nizozemske, Charlene od Monaka (istina, ona je samo formalno princeza). Mathilde se, s druge strane, može pohvaliti plavom krvlju na svojoj strani obitelji. Ona je kći grofa Patricka i grofice Anne Marije d'Udekem d'Acoz.

Prva je kraljica belgijskog podrijetla u toj zemlji

Vjerovali ili ne, ali Mathilde je prva kraljica supruga Belgije rođena unutar granica te zemlje. Rodila se u Uccleu, najvećoj općini u regiji glavnog grada Bruxellesa. Za razliku od nje, supruga prethodnog vladara Alberta II je Talijanka Paola Ruffo di Calabria, a supruga kralja Baudouina Španjolka Fabiola de Mora y Aragón. Nadalje, belgijske kraljice bile su Austrijanka, Francuskinja, Španjolka, Šveđanka i Njemica.

Ona je majka prve buduće belgijske kraljice

Od 18. stoljeća do danas samo su muškarci bili na prijestolju Belgije, a žene su postajale kraljicama samo zbog supruga. Ipak, sljedeća generacija vidjet će promjenu jer buduća kraljica bit će najstarija kći Mathilde i Philipa. Princeza Elizabeta jednog dana postat će tako vladarica, a Mathilde će ostati zapisana u povijesti kao majka prve belgijske kraljice.

Princeza Elizabeta

Princeza Elizabeta

Izvor: Profimedia / Autor: Polet Olivier/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ima diplomu

S godinama to postaje normalno, ali fakultetsko obrazovanje nije uvijek bilo očekivano od vladara. Sadašnja kraljica Belgije diplomirala je psihologiju, a ​​nekoliko godina radila je kao logopetkinja.

Kralja Philipa upoznala je na neobičnom mjestu

Prvi susret Mathilde i Philipa dogodio se na teniskom meču 1996. godine. Od tada se nisu razdvajali, a vjenčali su se tri godine nakon tog susreta.

Belgijska kraljevska obitelj

Belgijska kraljevska obitelj

Izvor: Profimedia / Autor: Utrecht Robin/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Govori nekoliko jezika

Mathilde od Belgije savršeno govori nekoliko jezika, što joj odlično pomaže u državničkim zadacima. Belgijska kraljica tako zna francuski, njemački, danski, engleski i talijanski jezik.

Putovala je svijetom s ruksakom

Mathilde voli avanture, iako se to ne bi očekivalo od kraljice. Velika je ljubiteljica avanturističkih putovanja, no zbog obveza morala je smanjiti njihov broj. Kada je bila mlada, dosta je putovala na taj način, a prije nekoliko godina s obitelji je prešla hodočasničku rutu Camino de Santiago da grada Santiago de Compostela.

Povezana je s drugim europskim kraljevskim obiteljima

Mathilde od Belgije omiljena je u kraljevskim krugovima pa je tako kuma princeze Alexije od Nizozemske, kćeri Maxime i Williama od Nizozemske, ali i princeze Isabelle od Danske, kćeri princeze Mary i princa Frederika.

Jedna je od tri trenutne kraljice

Mathilde je trenutno vladajuća kraljica Belgije, ali nije jedina. Belgija trenutno ima tri kraljice, a sve tri žive u toj zemlji. Uz Mathilde, to su kraljica Paola, supruga kralja Alberta II, te kraljica Fabiola, udovica kralja Baudouina, Albertova prethodnika. One doživotno zadržavaju kraljevsku titulu, no nisu na nekoj od državničkih funkcija.

  • +9
  • +6

Kraljica Mathilde od Belgije

Izvor: Profimedia / Autor: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!