SNAHA I SVEKRVA

Odnos princeze Diane i Elizabete II bio je i više nego zamršen: Jedna njezina odluka zapečatila je njihovu sudbinu

22.11.2022 u 05:58

Bionic
Reading

Zahvaljujući memoarima o princezi Diani iz 1992. godine, Andrew Morton postao je jedna od ključnih figura u jednom od razdoblja u kraljevskoj povijesti, a zahvaljujući knjizi ‘Diana: Her True Story’, u kojoj mu je upravo sama princeza bila glavni, ali i tajni izvor, dobio je svojih pet minuta slave u petoj sezoni Netflixove ‘Krune’

Glumac Andrew Steele utjelovio je kraljevskog biografa Andrewa Mortona u petoj sezoni Netflixove ‘Krune’. Njegovi memoari o princezi Diani još jednom su ga doveli u središte zbivanja, a pogotovo nakon njegove knjige ‘The Queen: Her life’, koju je objavio nakon kraljičine smrti 8. rujna.

Iako su navodi o odnosu princeze Diane i kraljice Elizabete II oprečni, Morton je za People iznio svoje viđenje:

‘Bila je velika podrška Diani, a ona je uvijek smatrala kraljicu nekom vrstom bračnog suca. Mislila je da kraljica treba intervenirati zbog veze svog sina s gospođom Parker Bowles, no kraljičina politika bila je nadati se najboljem.’

A upravo su 90-e, kada se sve to odvijalo, za kraljevsku obitelj, posebice za kraljicu Elizabetu II, bile najgore godine. Lavina je pokrenuta 14. lipnja 1992., kada je objavljena Mortonova biografija. Ono što je najviše šokiralo javnost, osobito članove kraljevske obitelji, bio je njihov prikaz u knjizi. Javnost je napokon doznala koliko su emocionalno hladni, a ne treba ni govoriti o tome kakva je reakcija bila nakon što je Sunday Times otkrio djelić memoara u kojem stoji da je zbog Charlesa princeza Diana čak pet puta pokušala samoubojstvo.

Princeza Diana i kraljica Elizabeta Izvor: Profimedia / Autor: Fiona Hanson / PA Images / Profimedia

Iako je kraljica u to vrijeme već duže bila svjesna toga da je braku Charlesa i Diane odavno došao kraj, ni ovoga puta nije bila spremna javno govoriti o tome. Na sve načine je s osobama od najvećeg povjerenja radila na tome da ispegla javni imidž. Tako je Diana stajala pored kraljice na balkonu Buckinghamske palače te se pridružila cijeloj obitelji u dvorcu Windsora povodom Ascota.

I sama Diana nastavila je igrati svoju igru pa je tako na upit kraljičinog osobnog tajnika Roberta Fellowesa, koji ju je pitao je li surađivala s Mortonom na knjizi, bezočno mu slagala u lice rekavši da nije. Izlaskom knjige kraljica je, kao i ostatak obitelji, postala svjesna da je razlaz Diane i Charlesa 1992. jedini način da monarhija nastavi normalno funkcionirati. Samo nekoliko dana nakon službene objave da se par rastaje Diana je dogovorila sastanak s kraljicom u Buckinghamskoj palači. Kada je ušla u njezin apartman, briznula je u plač, tvrdeći da su svi protiv nje, a kraljica nije znala kako se postaviti niti što napraviti. ‘Oduvijek je mrzila takvu vrstu emocionalnog sukoba i, iskreno, nikada osim tada nije se morala nositi s takvim situacijama - ni prije ni kasnije’, otkrila je jedna dvorska dama.

Taj razgovor potrajao je čak sat vremena, ponajviše jer ga je stalno prekidao Dianin plač, no kraljica je na kraju ipak uspjela uvjeriti princezu da, što god da se dogodi, njezino skrbništvo nad Harryjem i Williamom nikada neće biti osporavano.

STIŽE 5. SEZONA!

[FOTO] Možete li reći koja je koja? Mnogi uopće neće primijetiti razliku između prave Diane i glumice u seriji 'Kruna'

Pogledaj galeriju

Napeta situacija nastavila se i idućih godina, ponajviše jer nitko nije znao kako će nepredvidiva Diana reagirati na pojedinu situaciju i hoće li njezini potezi dodatno naštetiti instituciji. Ono što su tek rijetki znali je da se kraljica i dalje, unatoč svim događajima, nadala da će se Charles i Diana možda ipak pomiriti, što se naravno nije dogodilo.

S druge je strane za Dianu kraljica i dalje nastavila biti ‘obiteljski sudac’, no frustriralo ju je to što Elizabeta nikada nije intervenirala i pokušala zaustaviti vezu Charlesa i Camille. Kraljica je svoje negodovanje zbog te afere iskazala time što je Camillu prestala pozivati na bilo kakve dvorske svečanosti, no za Dianu to nije bilo dovoljno.

Ono što je Diana čekala te je bila spremna biti strpljiva sve dok Charles ne preuzme inicijativu - njegovo je traženje razvoda. Smatrala je da, budući da ju je zaprosio, on treba biti taj koji će pokrenuti postupak, a njezin stav bio je jasan i kraljici. A onda je stigao studeni 1995., kada se Diana pojavila u BBC-jevoj emisiji 'Panorama', u kojoj je prvi put sasvim iskreno govorila o svojim ljubavima i životu. S upečatljivim i crnom šminkom naglašenim očima, govorila je o svojim poremećajima u prehrani, propalom braku, depresiji, ali i preljubu supruga, ne libeći se govoriti i o svom ljubavniku Jamesu Hewittu.

Tim intervjuom jasno je dala do znanja i što misli o svojoj suparnici, mirno iščekujući pitanje koje će joj postaviti novinar Martin Bashir. Kada ju je upitao o ulozi Camille u njihovom braku, Diana je jasno dala do znanja da je to poprilično teško ‘jer ih je troje u tom braku’.

  • +15
Kruna, 5. sezona Izvor: Profimedia / Autor: Netflix / Ferrari / Profimedia

Taj potez kraljica nije mogla, a ni željela, oprostiti princezi Diani. Iako se dotad trudila biti miroljubiva, odlučila je napraviti rez i 18. prosinca Diana je primila rukom napisanu kraljičinu poruku, koju joj je u Kensingtonskoj palači dostavio uniformirani kurir. Bilo je to ujedno prvo pismo koje je primila od svoje svekrve, a u njemu je stajalo da je ‘nakon savjetovanja s nadbiskupom od Canterburyja i premijerom odlučila da se ona i Charles razvedu’.

I u tim trenucima kraljica se trudila ne odbaciti Dianu pa ju je pozvala da provede Božić s obitelji u Sandringhamu, no princeza je to odbila. Tada se povjerila prijateljima da ne želi ići tamo jer će ‘doći u svom automobilu BMW, a izaći u lijesu’. Umjesto da ode u Sandringham, taj je Božić Diana provela sama u Kensingtonskoj palači, nakon čega je otputovala na odmor na Karibe.

Njezina odluka da odbije poziv jednog vladara, koja se inače smatra zapovijedi, zapečatila je njezin odnos s kraljicom, za koju je to bila uvreda. Više nije bila dostupna za Dianine pozive, niti ju je pozivala na popodnevni čaj.