filmaš i sin milijardera

Najpoznatiji ljubavnik na svijetu: Tko je bio Dodi al-Fayed, velika ljubav princeze Diane?

15.11.2022 u 12:08

Bionic
Reading

Nakon sramotne rastave braka, princeza Diana pronašla je utjehu u Dodiju. Iako na glasu kao šarmer, također rastavljen, bio je osoba s kojom je Diana provela lijepe zajedničke trenutke, kao i posljednje trenutke života

Dodi je bio član obitelji al-Fayed, a otac mu je bio Mohamed al-Fayed, milijarder koji je žudio za tim da uđe u najuži krug britanske više klase. Egipatski milijarder isprva je vodio brodski posao, savjetovao sultana od Bruneja i kratko je radio za rudarski konglomerat prije nego što se preselio u Englesku 1970-ih.

Dodijev otac silno je htio biti dijelom visokog engleskog društva i svidjeti se pokojnoj kraljici Elizabeti II pa je na neki način htio i kupiti svoj društveni ugled. Godine 1979. Mohamed je kupio poznati luksuzni hotel Ritz u Parizu, a 1985. je svom posjedu dodao i kultnu londonsku robnu kuću Harrods, simbol Velike Britanije.

Iako se nadao da će ove kupnje očarati kraljevsku obitelj, krivo je procijenio kraljicu koja je na jednom događaju odbila sjediti kraj njega te poslala princezu Dianu kao ljubaznu predstavnicu kraljevske obitelji.

Mohamed i Diana brzo su se sprijateljili te postali vrlo bliski prijatelji. Nakon Dianine rastave, Mohamed je pružio Diani potrebnu zaštitu i upoznao je sa svojim sinom – Dodijem.

Iako su se Dodi i Diana najvjerojatnije upoznali na jednoj od polo utakmica kada su Dodi i Charles igrali u suprotnim timovima, Mohamed se potrudio da se Diani svidi njegov sin.

  • +5
Dodi i Diana Izvor: Profimedia / Autor: Homer Sykes / Alamy / Alamy / Profimedia

Dodi je bio poznat kao egipatski šarmer te je bio fotografiran u društvu holivudskih ljepotica poput Brooke Shields, Julije Roberts i Winone Ryder.

Osim što je bio ljubitelj pola, okušao se u filmskpj industriji te je radio u produkciji Oskarom nagrađenog filma 'Vatrene kočije'.

Iako je njihova veza trajala tek nekoliko mjeseci, zajedno su provodili opuštene trenutke uživajući u putovanjima. Tijekom posjete Parizu oboje su poginuli u prometnoj nesreći, a Mohamed je tvrdio da nesretni događaj nije bio slučajan.

Sugerirao je da je britanska kraljevska obitelj možda nekako bila umiješana jer su htjeli prikriti činjenicu da Diana nosi Dodijevo dijete te da novopečeni par planira vjenčanje. Iako za te tvrdnje ne postoje čvrsti dokazi, Fayed je u javnost izašao s pisanim svjedočenjem u kojem mu je Diana pisala da je znala da je se princ Philip i princ Charles pokušavaju riješiti.

  • +10
Premijera pete sezone serije 'Kruna' Izvor: Profimedia / Autor: NILS JORGENSEN / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA