TUŽNA VIJEST

Odlazak legende: U 97. godini preminuo Tony Bennett

21.07.2023 u 15:02

Bionic
Reading

Glazbeni svijet danas je ostao bez još jedne legende. Nakon godina borbe s Alzheimerovom bolesti, u 97. godini života preminuo je Tony Bennett

Samo nekoliko tjedana prije 97. rođendana preminuo je Tony Bennett, a ta je vijest rastužila sve. Legendarni glazbenik tijekom svoje bogate karijere osvojio je nevjerojatnih 19 nagrada Grammyja, dva Emmyja, ali i Grammy za životno djelo.

Ženio se čak tri puta i to s Patriciom Beech, Sandrom Grant i Susan Crow, koja je bila uz njega do kraja. Sa Susan je počeo vezu 2007., a upravo mu je ona bila najveća podrška u borbi s Alzhemierovom bolesti, koja mu je dijagnosticirana.

Pravog imena Anthony Dominick Benedetto, glazbenik je rođen 1926. u New Yorku, a već sa 10 godina ostao je bez oca. Njegova majka, krojačica, uz Tonyja morala je prehranjivati još dvoje starije djece - sina Johna i kćer Mary.

  • +3
Tony Bennett Izvor: Profimedia / Autor: CBS / Ferrari / Profimedia

Ljubav prema glazbi kod njega se rodila u najranijoj dobi. Iako je upisao školu industrijske umjetnosti u New Yorku, istu je napustio sa 16 kako bi mogao počeo zarađivati i doprinositi obitelji. Nešto kratko radio je u Associated Pressu, a onda je sve poslove napusti kako bi radio kao 'raspjevani konobar' u noćnim klubovima.

Pod pseudonimom Joe Bari počeo je nastupati u studenom 1944. nekako paralelno s time kako se priključio vojsci SAD-a u posljednjoj fazi Drugog svjetskog rata. Nakon povratka kući nastavio se baviti glazbom, no isprva nije išlo, a sve se promijenilo kada je njegov talent prepoznala pjevačica i glumica Pearl Bailey, koja ga je pozvala da otpjeva nešto na jednom otvorenju.

Tamo ga je zamijetio komičar Bob Hope i dao mu ime Tony Bennett, a pomogao mu je i oko prvog ugovora s izdavačkom kućom. Nakon toga sve je - povijest.