BAČENA KLETVA

Obilježilo ih prokletstvo staro 720 godina: Zla kob monegaške kneževske obitelji

02.11.2017 u 09:55

Bionic
Reading

Kneževinu Monako utemeljio je na prevaru Francesco Grimaldi te je otkako je stvorena obilježena izdajama, razvodima, tragičnim događajima i obmanama, a sve to nastavilo se do danas. Zla kob nadvila se i nad najpoznatije pripadnike ove obitelji, s titulama prinčeva i princeza, a iako su se svi nadali da će to prestati brakom princa Rainiera III i Grace Kelly, nije bilo tako

Riječima 'i živjeli su sretno do kraja života...' završavaju gotovo sve bajke, a mnogi smatraju da život baš kao u bajci imaju i pripadnici kraljevskih obitelji. Možda i nemaju uvijek priliku vjenčati se s ljubavi svog života, jer su njihovi brakovi u većini slučajeva dogovoreni, no znači li to onda da ne žive sretno?

  • +7
Obitelj Grimaldi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kada je riječ o članovima obitelji Grimaldi, najpoznatijim stanovnicima kneževine Monako, njih zaista kao da ne prati sreća, a u 720 godina, otkako je utemeljena, ljubavni problemi obilježili su život svakog njenog člana. Sama kneževina nastala je, kažu, na prevaru.

Prema legendi, Francesco Grimaldi je davne 1297. godine, kao prvi član obitelji Grimaldi, uspio osvojiti vlast nad obalnom stijenom na kojoj se danas nalazi kneževska palača i to tako da je ušao preobučen u franjevca. Obitelj Grimaldi bila je jedna od najbogatijih i najmoćnijih u Genovi u to doba, a nakon razdora i mnogobrojnih svađa Francesco Grimaldi zauzeo je dvorac na obalnoj stijeni Monaka kako bi dobio uporište za borbu protiv neprijatelja.  

  • +5
Vjenčanje Grace Kelly Izvor: Profimedia / Autor: Courtesy Everett Collection

Opijen moći, Grimaldi je krenuo u obračun s hereticima i vješticama, koji su ubijani, a takva sudbina nije zaobišla ni lijepu djevojku koju je silovao. Legenda kaže da je ona postala vještica kako bi mogla poslati kletvu na cijelu obitelj. 'Nikada niti jedan član obitelji Grimaldi neće pronaći sreću u braku', rekla je umirući.

Kletva se, čini se, obistinila jer su kroz stoljeća životi članova obitelji bili obilježeni izdajama, razvodima, tragičnim događajima i obmanama, a sve to nastavilo se do danas.

Prošlo je 35 godina otkako je omiljena monegaška princeza Grace Kelly doživjela moždani udar dok je vozila automobil prema Monaku. Izletjela je s ceste i automobil je sletio niz liticu.

Holivudska zvijezda preminula je na licu mjesta, a nije prošlo dugo i pojavile su se teorije zavjere koje su govorile kako je automobil zapravo vozila njezina kći Stephanie. Trebalo je proći punih 20 godina da bi princeza Stephanie progovorila o tom događaju i pobila sve navode. Službeni uzrok smrti bio je fatalni moždani udar koji je i uzrokovao prometnu nesreću.

  • +5
Princeza Charlene od Monaka Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ožalošćeni princ Rainier III smrt svoje voljene supruge nikako nije mogao prežaliti te se više nije ženio, a umro je 2005. godine. Pokopan je pored nje na imanju obitelji Grimaldi. Budući da su u braku proveli 26 godina, svi su se nadali da su upravo Grace Kelly i princ Rainier III napokon razbili prokletstvo koje se nadvilo nad njihovom obitelji. No nije bilo tako.

Ni njihova djeca, princeze Stephanie i Caroline te princ Albert, nisu imali više sreće u ljubavi od svojih prethodnika. Najviše afera povezivalo se upravo uz ime princeze Stephanie, koja se 1995. godine udala za svog tjelohranitelja Daniela Ducrueta i rodila mu dvoje djece. No ubrzo je novopečeni član ugledne obitelji snimljen u zagrljaju Muriel Mol-Houteman, koja je te iste godine ponijela titulu Miss golih grudi u Belgiji.

  • +2
Princeza Caroline od Monaka Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

I prije braka dobili su dvoje djece, Louisa i Pauline, a sam princ Rainier nikako nije želio dati svoj pristanak za vjenčanje. Kada je vidio da ih ne može razdvojiti, Rainier se itekako potrudio da Ducruet ne dobije ni novčića od njezina bogatstva. Nakon prvotnog očaja Stephanie je krenula dalje i 2003. godine udala se za portugalskog akrobata u cirkusu, Adansa Lopeza Peresa. Brak je, baš kao i prvi, potrajao tek godinu dana.

Njezina starija sestra, prijestolonasljednica Caroline, već se kao 21-godišnjakinja, 1978. godine, udala za 17 godina starijeg pariškog bankara Philippea Junota. Nakon što je otkrila kakav joj je suprug plejboj, dvije godine kasnije podnijela je papire za razvod.

  • +6
Charlotte Casiraghi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iako joj je Katolička crkva odbila poništiti brak, to ju nije spriječilo da se 1983. godine uda za talijanskog biznismena Stefana Casiraghija, koji ju je očarao na prvu. Dobili su troje djece -  Charlotte, Andreu i Pierrea - no nakon sedam godina njihovu je ljubav prekinuo tragičan događaj: Stefano Casiraghi poginuo je u nevjerojatnoj brodskoj nesreći.

Iako je danas u braku s princem Ernstom Augustom V od Hanovera, žive odvojeno, a s njim ima i 18-godišnju kćer Alexandru.

Za razliku od svojih sestara, trenutni vladar Monaka, princ Albert II, dugo je odolijevao pritisku da se skrasi. Godinama je uživao u razuzdanom životu, a lista njegovih 'bliskih prijateljica' poprilično je duga i prepuna slavnih imena. Uz princa Alberta II tako su se povezivale Sharon Stone, Gwyneth Paltrow, Naomi Campbell i Claudia Schiffer, no on je 2011. godine odlučio pred oltar odvesti bivšu olimpijku u plivanju Charlene Wittstock.

Javna je tajna to da je noć prije vjenčanja Charlene željela pobjeći svojoj obitelji u Južnoafričku Republiku, no prinčevi suradnici presreli su je na aerodromu i vratili. Navodno su postigli dogovor pa se vjenčanje moglo održati, a 2014. godine Charlene je rodila blizance - Jacquesa i Gabriellu.

Osim njih, princ Albert II ima još djece - sa stjuardesom iz Toga ima sina Alexandra Costu, a s prodavateljicom nekretnina iz Amerike kćer Jazmin Grace Grimaldi. Tada 22-mjesečnog sina priznao je javno šest dana prije negoli je naslijedio tron, a iduće godine otkrio je i pravu istinu o kćeri koja je tada već imala 14 godina.

Posljednja generacija obitelji Grimaldi nastavila je živjeti glamuroznim životom, baš poput svojih prethodnika, no niti njih nije zaobišlo prokletstvo.

Kći Caroline od Monaka, 31-godišnja Charlotte Casiraghi, za koju kažu da je naslijedila ljepotu svoje pokojne bake Grace Kelly, odlučila se za obiteljski život. S francuskim komedijašem Gadom Elmalehom dobila je danas dvogodišnjeg sina Raphaela, a u svibnju 2016. godine sam glumac je objavio da su prekinuli.

Za razliku od nje, njezina braća još uživaju u bračnim radostima. Najstariji sin, 33-godišnji Andrea Casiraghi, u braku je s Tatianom Santo Domingo i s njom ima dvoje djece - sina Alexandra Andrea i kćer Indiju. Njegov mlađi brat, 30-godišnji Pierre Casiraghi, prije dvije godine vjenčao se s Beatrice Borromeo i imaju sina Stefana Ercola Carla.