grace kelly i princ rAinier

I nakon 61 godinu ovo je najbajkovitije vjenčanje svih vremena

19.04.2017 u 13:36

Bionic
Reading

Na dvije odvojene ceremonije - civilnom i crkvenom vjenčanju - davne 1956. u kneževini Monako na vječnu su se ljubav zakleli glumica Grace Kelly i princ Rainier. O njihovom se vjenčanju govori još i danas, osobito o vjenčanici lijepe princeze, koja je izrađena od 300 metara antikne belgijske čipke i 150 metara svile, tafta i tila. U braku su bili 26 godina i dobili troje djece, a onda je Grace Kelly 1982. godine poginula u stravičnoj prometnoj nesreći

Prije točno 61 godinu održano je jedno od najbajkovitijih vjenčanja svih vremena. Tada 26-godišnja Grace Kelly udala se za princa Rainiera, a među više od 600 uzvanika našla su se i slavna lica poput Caryja Granta, Aristotelesa Onassisa, Ave Gardner, Glorije Swanson i Conrada Hiltona.

  • +5
Vjenčanje Grace Kelly Izvor: Profimedia / Autor: Courtesy Everett Collection

Vjenčanje je održano u dva dijela - civilna ceremonija, po Napoleonovu zakoniku, održana je 18. travnja 1956. u palači Throne Room. Trajala je samo 15 minuta, a završila je 25 minuta dugačkim nabrajanjem više od 140 službenih titula koje je Grace Kelly dobila vjenčanjem. Čim je ceremonija završila, sve je ponovljeno pred televizijskim kamerama. Za to je vjenčanje Grace nosila čak dvije haljine koje je izradila holivudska dizajnerica Helen Rose, a bile su poklon filmskog studija MGM najdražoj glumici.

Dan kasnije održano je i crkveno vjenčanje, po rimokatoličkim pravilima, u katedrali sv. Nikole u Monacu, a uživo su ga prenosile televizije diljem svijeta. Sve je bilo ukrašeno tisućama bijelih ljiljana i jorgovana, a zanimljiva je bila svadbena torta na šest katova, zapravo replika čuvene monegaške palače, izrađena od šećera.

O njezinoj vjenčanici i danas se govori. Izrađena je od 300 metara antikne belgijske čipke i 150 metara svile, tafta i tila, na čemu je radilo čak 30 krojačica. Nakon slavlja Grace je, prema službenoj tradiciji kneževine Monako, otputovala u St. Dévote, gdje je održan domjenak na kojem su se služili kavijar, losos, poširana jaja, jastozi i šampanjac za više od 600 uzvanika.

Sa zalaskom sunca princ i princeza otisnuli su se na sedmodnevno krstarenje Mediteranom na jahti Deo Juvante II.