BEZVREMENSKI VELIKAN

Nova glazbena nagrada i zaklada u čast Milana Mladenovića

09.06.2019 u 19:17

Bionic
Reading

Prijatelji 'dečaka iz vode', neprikosnovenog frontmena Ekatarine Velike nedavno su osnovali Zaklada Milana Mladenovića koja će od ove godine dodjeljivati regionalnu glazbenu nagradu koja nosi ime tog istaknutog glazbenika, pjesnika i skladatelja

Nagrada Milana Mladenovića dodjeljivat će se svake godine na dan Milanovog rođenja, 21. rujna, za glazbeno djelo od izuzetne umjetničke vrijednosti. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 2000 EUR.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 2000 EUR. Milanova Nagrada je regionalna i pravo da se natječu za nju imaju autori svih bivših država nekadašnje Jugoslavije, za glazbeni djelo objavljeno između 30. lipnja prethodne godine i 30. lipnja tekuće godine, bez posebnih žanrovskih ograničenja.

Rok za prijave je otvoren do 30. srpnja. Prijave se mogu podnositi putem interneta, na adresi https://www.milanmladenovic.com.

Prijedloge djela koja konkuriraju za nagradu mogu podnositi autori, izdavači ili organizacije. Članovi prvog žirija za dodjelu Milanove nagrade su Zoran Kostić Cane, Vasil Hadžimanov i Aleksandar Žikić.

Zaklada Milana Mladenovića je osnovana prema nalogu koji je u svojoj oporuci ostavila Milanova majka, Danica Mladenović. Zaklada je osnovana sa namjerom da se autorska i osobna ostavština Milana Mladenovića sačuva kao cjelina i da se namjeni za kulturne i dobrotvorne svrhe. Ciljevi Zaklade su, među ostalim, da čuva uspomenu na Milana Mladenovića, brine se o objavljivanju njegovih djela i potiče umjetničko stvaralaštvo dodjeljujući regionalnu glazbenu nagradu koja nosi njegovo ime.

Ono što će posebno razveseliti fanove kultnog neda je da će do kraja godine Zaklada objaviti i reizdanje albuma 'Angel’s Breath' (1994) kojeg je Milan snimio s Mitrom Subotićem Subom u Brazilu, kao i reizdanje kompilacije 'Kao da je bilo nekad' (2002) na kojem su poznati glazbenici interpretirali pjesme EKV.

Milan Mladenović bio je član grupa Limunovo drvo, Šarlo akrobata, Katarina II. i Ekatarina velika te jedan od inicijatora antiratnog glazbenog projekta Rimtutituki. Rođen je 21. rujna 1958. godine u Zagrebu, a preminuo u Beogradu 5. studenog 1994. godine.

Surađivao je kao producent na albumima bendova 'Gustaf i njegovi dobri duhovi' i 'Fit'. 1985. godine se zajedno sa ostalim članovima Ekatarine pojavljuje u filmu Gorana Markovića 'Tajvanska kanasta', a sljedeće godine i u filmu Milana Živkovića 'Crna Marija' gdje igra glavnu ulogu i za koji je napisao pjesmu 'Bus Station'. 1991. Godine napravio je glazbu za kazališnu predstavu 'Majka hrabrost i njena deca' Bertolda Brehta, u režiji Lenke Udovički. Kao rođenom Zagrepčaninu Gradska skupština Grada Zagreba dodijelila mu je 2012. godine ulicu u kvartu Jakuševec, kao priznanje urbanoj kulturi Zagreba.

Izvor: Društvene mreže