brojanje glasova

Šefovi Eurosonga objavili su glasove diskvalificiranih zemalja: 'Nepravilnosti u glasovanju žirija takvih razmjera su bez presedana'

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 19.05.2022 21:01
  • Objavljeno 19.05.2022 u 20:57
Pobjednici Eurosonga, Kalush Orchestra iz Ukrajine

Pobjednici Eurosonga, Kalush Orchestra iz Ukrajine

Izvor: Profimedia / Autor: Jussi Nukari / Shutterstock Editorial / Profimedia

Finale ovogodišnjeg Eurosonga obilježio je dosad nezabilježen skandal. Organizator natjecanja, Europska radiodifuzijska unija (EBU), poništio je glasove žirija iz ukupno šest zemalja: Azerbajdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske i San Marina, a sada je objavio i službeno priopćenje

EBU je u subotu navečer objavio da je poništio glasove žirija šest spomenutih zemalja zbog 'nepravilnog uzorka glasanja'. Namještanje je, kako smo već pisali, primijetila tvrtka koju je EBU unajmio za koordinaciju postupka glasanja. Bodovi žirija zamijenjeni su tako bodovima žirija iz zemalja sa sličnim uzorkom glasanja.

Tri od šest zemalja - Azerbajdžan, Rumunjska i Crna Gora - uopće se nisu uključile objaviti glasove u finalu, a flamanski javni servis naveo da je razlog tome upravo upozorenje EBU-a da su njihovi glasovi neregularni, nakon čega su zemlje odbile pročitati bodove koje im je nametnuo EBU.

EBU je danas objavio službeno priopćenje povodom ovog skandala te je priložio i glasove žirija koje su diskvalificirane zemlje dostavile tijekom drugog polufinala.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tri od šest zemalja - Azerbajdžan, Rumunjska i Crna Gora - uopće se nisu uključile objaviti glasove u finalu, a flamanski javni servis navodi da je razlog tome upravo upozorenje EBU-a da su njihovi glasovi neregularni, nakon čega su zemlje odbile pročitati bodove koje im je nametnuo EBU.

Ovogodišnje natjecanje za pjesmu Eurovizije (ESC) bilo je ogroman uspjeh u okupljanju stotina milijuna ljudi diljem svijeta u jedinstvu i slavlju. Kako je priopćeno u subotu, 14. svibnja, neovisni paneuropski partner za glasanje Europske radiodifuzne unije (EBU) otkrio je nepravilne obrasce glasovanja u glasovanju žirija šest zemalja koje su sudjelovale u drugom polufinalu: Azerbajdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske, San Marina.

Integritet glasovanja, kako nacionalnih žirija u svakoj zemlji tako i gledatelja koji glasaju telefonom ili SMS-om, ključan je za uspjeh showa. Dužnost EBU-a je prema svim dionicima, a ne samo prema svih 40 javnih emitera koji sudjeluju, osigurati da možemo isporučiti valjan rezultat na kraju svake emisije uživo. Stoga se svako kršenje pravila shvaća vrlo ozbiljno.

U drugom polufinalu uočeno je da je četiri od šest žirija uvrstilo pet drugih zemalja u svojih pet najboljih (uzimajući u obzir da nisu mogli glasati za sebe); jedan žiri je glasovao za istih tih pet zemalja u svojih top 6; a posljednji od šest žirija smjestio je četiri ostala u top 4, a peti u svojih top 7. Četiri od šest žirija dobilo je najmanje jedan set od 12 bodova što je maksimum koji se može dodijeliti.

Paneuropski partner za glasanje otkrio je da je dotični obrazac nepravilan, a Independent Voting Monitor ga je potvrdio, budući da je pet od ovih šest zemalja bilo rangirano izvan prvih 8 od žirija u 15 drugih zemalja koje su glasovale u istom polufinalu (koji je uključivao tri od velikih pet: Njemačku, Španjolsku i Ujedinjeno Kraljevstvo).

Rezultati usporedbe: Glasovanje žirija u drugom polufinalu s uklonjenih 6 osporenih glasova žirija

Rezultati usporedbe: Glasovanje žirija u drugom polufinalu s uklonjenih 6 osporenih glasova žirija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: EBU

Druga plufinalna večer: Azerbajdžan

Druga plufinalna večer: Azerbajdžan

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: EBU

Druga plufinalna večer: Gruzija

Druga plufinalna večer: Gruzija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: EBU

Druga plufinalna večer: Crna Gora

Druga plufinalna večer: Crna Gora

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: EBU

Druga plufinalna večer: Poljska

Druga plufinalna večer: Poljska

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: EBU

Druga plufinalna večer: Rumunjska

Druga plufinalna večer: Rumunjska

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: EBU

Druga plufinalna večer: San Marino

Druga plufinalna večer: San Marino

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: EBU

Osim toga, četiri od šest zemalja bile su rangirane u posljednjih 6 od ostalih 15 zemalja koje su glasovale u ovom polufinalu. Nepravilnost u obrascu glasovanja žirija takvog razmjera je bez presedana.

Kao što je navedeno u Pravilima natjecanja za pjesmu Eurovizije i u službenim uputama za glasovanje, ako glasovi nacionalnih žirija pokazuju nepravilne obrasce glasovanja (što može otkriti paneuropski partner za glasanje i potvrditi neovisni nadzornik glasovanja), EBU ima pravo ukloniti dotične glasove i zamijeniti ih agregiranim rezultatom koji se automatski izračunava kako bi se odredio konačni rezultat tih zemalja u drugom polufinalu.

  • +24
  • +21

Finale Eurosonga 2022.

Izvor: Profimedia / Autor: Rolf Klatt / Shutterstock Editorial / Profimedia

S obzirom na neviđenu prirodu nepravilnosti otkrivenih u drugom polufinalu, EBU je u konzultaciji s paneuropskim partnerom za glasanje i nezavisnim nadzornikom glasovanja odlučio, u skladu s Uputama za glasovanje iz natjecanja, iskoristiti svoje pravo kako bi se očuvao integritet sustava glasovanja. Automatski izračunati zamjenski zbirni rezultat korišten je za određivanje konačnih rezultata žirija šest zemalja uključenih u veliko finale.

Ove odluke odobrili su predsjednik Referentne skupine ESC-a, upravni odbor natjecanja i zamjenik glavnog ravnatelja EBU-a, u skladu sa zahtjevima Uputa za glasovanje natjecanja. EBU je raspravio s relevantnim televizijskim kućama i dao im priliku da dalje istraže glasovanje žirija u svojim zemljama.

EBU ponovno potvrđuje svoju odluku da zamijeni glasove žirija ovih šest zemalja zamjenskim ukupnim rezultatom i u drugom polufinalu i u velikom finalu. EBU također potvrđuje konačnu ljestvicu 40 sudionika na Pjesmi Eurovizije 2022. EBU, njegovi članovi i Referentna skupina nastavit će blisko surađivati ​​na očuvanju integriteta i uspjeha događaja koji je bio jedinstvena platforma za kreativne talente više od 66 godina i raduje se nastavku zabavljanja publike diljem svijeta.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!