NEREGULARNO GLASANJE

Nezapamćen skandal na Eurosongu: Poništeni bodovi žirija šest zemalja zbog trgovine glasovima, one bjesne i traže objašnjenje: Ništa nismo namještali!

16.05.2022 u 10:47

Bionic
Reading

U finalu natjecanja za Pjesmu Eurovizije održanom u subotu navečer dogodio se dosad još nezabilježen skandal. Organizator natjecanja, Europska radiodifuzijska unija (EBU), poništio je glasove žirija iz ukupno šest zemalja: Azerbajdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske i San Marina. Većina spomenutih zemalja oglasila se tražeći objašnjenje za takav čin te tvrde da nije bilo ničeg spornog

EBU je u subotu navečer objavio da je poništio glasove žirija šest spomenutih zemalja zbog 'nepravilnog uzorka glasanja', bez detaljne elaboracije o čemu se točno radi. Ipak, javni servis belgijske televizije na flamanskom jeziku VRT, pozivajući se na dobro upućene izvore, kaže da su spomenute zemlje i u polufinalima i u finalu međusobno trgovale glasovima.

Namještanje je, prema istom izvoru, primijetila tvrtka koju je EBU unajmio za koordinaciju postupka glasanja. Bodovi žirija zamijenjeni su tako bodovima žirija iz zemalja sa sličnim uzorkom glasanja.

Tri od šest zemalja - Azerbajdžan, Rumunjska i Crna Gora - uopće se nisu uključile objaviti glasove u finalu, a flamanski javni servis navodi da je razlog tome upravo upozorenje EBU-a da su njihovi glasovi neregularni, nakon čega su zemlje odbile pročitati bodove koje im je nametnuo EBU.

  • +24
Finale Eurosonga 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Rolf Klatt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Televizije prozvane za namještaljku oštro odbacuju optužbe. Ravnatelj crnogorskog javnog servisa RTCG Boris Raonić rekao je televiziji Vijesti da je pisao Europskoj radiodifuznoj uniji i tražio objašnjenje. Ako se potvrdi da je crnogorski žiri isključen, najavio je pokretanje disciplinskog postupka, prenosi agencija Beta.

Gruzijski javni servis GPB objavio je nešto duže priopćenje, u kojemu navode da su članovi njihovog žirija, kao i u ostalim europskim javnim servisima, dali ocjene dan prije finala, nakon generalne probe. Njihovi su glasovi ovjereni kod javnog bilježnika, a tvrde da su od EBU-a dobili potvrdu da je glasanje proteklo u redu. Zato su uložili prosvjed.

'Nije nam bilo u interesu trgovati bodovima jer naša predstavnica nije mogla ostvariti bolji plasman', dodaju iz Gruzije te tvrde da su 12 bodova dali Ukrajini, a oni su umjesto toga završili u - Ujedinjenoj Kraljevini.

Isto je ustvrdila i prezenterica koja je trebala pročitati glasove Azerbajdžana. 'Rekli su da nisu uspostavili vezu, objavili svoje rezultate i tek kasnije objavili da je šest zemalja, uključujući i Azerbajdžan, uklonjeno iz glasanja', rekla je Narmin Salmanova.

Još zanimljivije optužbe stižu iz Rumunjske, čiji žiri je 12 bodova dao Moldaviji, no maksimalan broj bodova je umjesto toga dodijeljen - Ukrajini. Njihova prezenterica Eda Marcus je već bila spremna pročitati rezultate glasovanja žirija, no ipak nije uključena u program, što je na televiziji izgledalo ovako:

'Voditeljica je sudjelovala u probi prijenosa rezultata žirija, a da nije primila nikakvu komunikaciju u vezi s bilo kakvim sumnjama ili namjerom organizatora da unese promjene u glasovanju rumunjskih žirija. Niti žiri ni predstavnici rumunjske televizije nakon drugog polufinala nisu bili najavljeni o postojanju nekih sumnji u rumunjski izbor. Dakle, pravila su promijenjena tijekom natjecanja bez prethodnog obavještavanja sudionika, znajući tijekom prijenosa da su neki glasovi sudaca izmijenjeni od strane organizatora', kažu iz rumunjskog javnog servisa TVR.