zimske vikend destinacije

Nekoliko prijedloga za vikend odmor: destinacije do kojih možete automobilom

09.01.2019 u 13:53

Bionic
Reading

Bez obzira na to putujete li ovog siječnja u obližnje zemlje kao većina Hrvata zbog fantastičnih skijaških staza ili jednostavno želite vikend-avanturu koja možda i ne uključuje spuštanje na skijama, za vas smo odabrali pet destinacija

Riječ je o gradovima u kojima možete uživati svim svojim osjetilima, pa zašto ne biste na jedan od tmurnih siječanjskih vikenda provjerili što nude Ljubljana, Venecija, Beč, Sarajevo ili Budimpešta?

U Sloveniji se skijati može na Bohinju, Bledu, Kranjskoj gori, Mariborskom Pohorju, Rogli i još nekolicini lokacija. Iako geografskom površinom nevelika zemlja, broj skijališta na nadmorskoj visini od 500 do 2300 metara zapravo je sasvim fascinantan. Cijene smještaja i skijaških aranžmana malo su niže nego u najrazvikanijim europskim skijalištima, a i blizina je jedna od prednosti. Kad ste već tamo, posjetite Ljubljanu, njezine šarmantne trgove i odličnu gastronomsku ponudu. Od Zagreba je udaljena oko 150 kilometara ili dva sata prosječne vožnje.

Ako su vaše omiljene skijaške destinacije one u Italiji, poput Cortine d’Ampezzo ili Kronplatza, predlažemo da se na povratku kući zaustavite u Veneciji. Do toga grada poznatog po kanalima, gondolama i bogatoj povijesti, kojem često tepaju i kao najljepšem na svijetu, možete, naravno, i iz Zagreba. Cestovna udaljenost od hrvatske metropole do talijanske ljepotice je 375 kilometara, što ne predstavlja toliko dug i naporan put. Razveselite nekoga od svojih najmilijih kratkim vikend-putovanjem u Italiju, a osim u arhitekturi, svakako možete uživati u kultnoj talijanskoj kuhinji.

Jahorina, Vlašić i Kupres omiljene su zimske destinacije. Nakon skijaških avantura, predlažemo da svakako posjetite i Sarajevo. U taj grad, poznat po najboljim burecima i ćevapima u ovom dijelu Europe, možete i iz Zagreba, a za prelazak tih 400 kilometara trebat će vam oko pet sati vožnje.

Mađarska nije skijaška, ali je omiljena zimska destinacija, od Zagreba udaljena oko 350 kilometara. Glavni grad i jedna od najljepših europskih metropola, Budimpešta, poznata i kao Kraljica Dunava, predivno je okićena u zimsko vrijeme, što se svakako isplati vidjeti. Noćni život, kao i ponuda hrane i pića, nisu ništa manje zanimljivi.

Svakako je dobro provjeriti i što se u svakom od navedenih gradova može posjetiti, atrakcija je napretek. Bilo putovanje kraće ili dulje, prije polaska obavezno provjerite vremensku prognozu, ali i imate li sve što vam treba. Jedna je od ključnih stvari na putovanjima, posebice zimi, kada su vremenski i uvjeti na cesti nešto zahtjevniji, putno osiguranje.

Osim proklizavanju i nervozi uslijed povećanog prometa na cestama, zimi su vozači izloženi i drugim rizicima, kao što su pad predmeta na vozilo, tuče, oluje i snježne lavine. Kako biste bili sigurni da će vaš odlazak, boravak i povratak s mini putovanja proći bez većih troškova, dobro je prije polaska na put razmisliti i o putnom kasko-osiguranju Croatia osiguranja. Ugovaranje police putnog kasko-osiguranja je jednostavno, u samo nekoliko koraka, i za to još nije kasno. Odnosi se na osobna vozila stara do 12 godina, a može se ugovoriti uz putno zdravstveno osiguranje i u trajanju do 45 dana. Vrijedi u Hrvatskoj i zemljama sustava zelene karte - u EU, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj, Andori, Srbiji i Švicarskoj. Cijene se kreću od 165 kuna, a možete ga ugovoriti uz putno zdravstveno osiguranje na koje ostvarujete popust od 15 posto u web shopu Croatia osiguranja.