kakvo iznenađenje

Neka druga karijera: Poznato lice s HRT-a uspješno plovi glazbenim vodama

12.11.2019 u 19:05

Bionic
Reading

Da je javna televizija rasadnik raznih umjetničkih talenata, već je odavno poznato. Među njima je, manje je poznato i HRT-ov dugogodišnji novinar, urednik, ratni izvjestitelj te sportski komentator Nikola Kristić koji se već dulje vrijeme bez previše pompe bavi pisanjem pjesama. Ovih dana predstavlja projekt u koji je uključio i poznata imena glazbene scene, a nastupit će i na ovogodišnjem Chansonfestu. Samozatajni urednik za tportal ispričao je sve o svojim dosadašnjim uspjesima

'Prvu pjesmu, pa i stih, uopće u životu napisao sam 2006. godine u kako sam u objavljenoj zbirci pjesama (2017.) 'Daleke blizine' i opisao kao 'rane radove poodmakle mladenačke, prezrele životne dobi'. Valjda je u ovih 12 godina vulkaniziralo sve ono skupljeno silnih godina prije toga. A, vjerojatno su i neke novonastale životne okolnosti, 'osamostaljenje' u ranim pedesetima, promjena mjesta prebivališta, samotnjački, ali ne i redovnički način života itekako imalo na sve to utjecaj', ispričao nam je Nikola Kristić. kad je riječ o inspiraciji, ona mu ne nedostaje.

Pjesme nikad nije pisao za druge.

'Uvijek su to samo moja emotivna razmišljanja, ali način na koji pišem, kako bi glazbenici rekli, stihove u ritmici, u metrici pogodnoj za uglazbljivanje, pridonio je lakoći uglazbljivanja, pa sam tako surađivao (moj tekst njihova glazba) sa Željenom Klašterkom, Željkom Barbom, Sinišom Leopoldom, Lukom Udjbincem, Tonijem Eterovićem, a pjesme su pjevali: Željko Barba, Davor Radolfi, Đani Stipaničev, Robert Mareković, Stjepan Lach, Miljenko Golub te prošle godine pjesmu 'Božićni zagrljaj' glazbeni urednici Hrvatskog radija', ponosan je.

Svaku pjesmu koju radim, kaže, radi kao mali projekt. A krajem ovog tjedna predstavit će najnoviji na kojem je okupio poznate domaće glazbenike.

'Nisam samo tekstopisac, već brinem o svemu - tko će raditi glazbu, tko će biti izvođač, kakav će biti scenski nastup, radim na promociji pjesme. Sada smo u završnoj fazi projekta 'Vukovarski advent'. Pjesma je ovovremenska, ali je i bezvremenska pjesma osjećaja za ono što je bilo, za sadašnje vrijeme Vukovara i Hrvatske, s porukom nezaborava, ali i s porukom pozitivnog pogleda u budućnost. Glazbu i aranžmane radio je vrsni glazbenik Luka Udjbinac, a izvođač je hrvatski band aid: Vladimir Kočiš Zec, Jacques Houdek, Pero Galić, Đani Stipaničev, Igor Delač, Kristijan Rahimovski, Miroslav Stanić-Jimmy, Nenad Kumrić. Radimo je u suradnji s Croatiom recordsom i Večernjim listom, a uz potporu projektu Hrvatskog društva skladatelja i moje matične kuće HRT-a', otkrio je.

Pored toga, imat će i svoj prvi nastup na Chansonfestu ovog četvrtka.

'Volim šansonu kao glazbenu formu. Isto kao i pop i rock, ali i tamburašku glazbu. U četvrtak ( Luka Udjbinac ft. Nikola Kristić) izvest ćemo  pjesmu 'Zagrebačka šansona'. To je pjesma o ljubavi, o ljubavi prema gradu, zapravo, ako uspijemo napraviti i video spot, bit će to prekrasna priča, razglednica o gradu Zagrebu u kojemu eto provodim najveći dio svog života. Dugo nitko nije pjevao baš o gradu Zagrebu. Našli smo se u toj priči Luka i ja i mislim da će naša suradnja iznjedriti još puno dobrih projekata', najavio je.

Premda je najveći dio života proveo u Zagrebu, trenutno se skrasio i svoj mir pronašao u u Stubičkim Toplicama.

'Živim izvan stresnog zagrebačkog gradskog života, naravno osim svakodnevnih dolazaka i odlazaka na moj temeljni posao na HRT-u. Tamo sam pronašao i još pronalazim svoj mir, moji bregi gdje živim inspirativni su za stvaranje, uostalom pjesme pišem i na kajkavskom, imao sam tri nastupa na Krapinskom festivalu. Društvenim angažiranjem radim na podizanju kvalitete sadržaja glazbenog i kulturnog života te male sredine, okupljanju ljudi na radu za opće dobro. Boravak na 30/40 minuta vožnje od Zagreba usporava malo društvenost u Zagrebu, ali donosi i neke druge i nove benefite, koje u gradskoj vrevi sigurno ne možeš dostići niti ostvariti. A kvaliteta života... Sve zavisi isključivo od nas samih. U ovom trenutku zadovoljan sam ostvarenim', pohvalio se.