DOMINO EFEKT NE STAJE

Ne prestaju kontroverze oko Zlatnih globusa: Nakon što je Tom Cruise vratio svoje globuse, a Scarlett Johansson ih oštro kritizirala, NBC odlučio da odustaje od TV prijenosa

12.05.2021 u 09:24

Bionic
Reading

Dodjela nagrada Zlatni globus neće se sljedeće godine emitirati na NBC-ju, čime se privremeno okončava desetljećima duga veza između televizijske mreže i Udruženja holivudskih stranih novinara, neprofitne organizacije odgovorne za dodjelu nagrada. Holivudskom udruženju novinara, koje organizira dodjelu, zamjeraju nedostatak raznolikosti i neprovođenje reformi, kao i navodnu korupciju, a protiv njih glas su digli brojni glumci i glumice, ali i filmska studija te streaming servisi

Nakon kontroverzi vezanih uz manjak raznolikosti u Udruženju holivudskih stranih novinara (HFPA - Hollywood Foreign Press Association) i etičkih pitanja povezanih s financijskim pogodnostima koje se daju nekim članovima, NBC je objavio da neće prenositi ceremoniju dodjele 2022. godine, javlja CNN.

Ta otkrića, o kojima je prvo izvijestio Los Angeles Times, potaknula su nekoliko glavnih izdavača, uključujući Netflix i WarnerMedia, na objavu da neće sudjelovati ni u jednom događaju vezanom uz Zlatne globuse dok problemi ne budu riješeni na odgovarajući način.

'I dalje vjerujmo da je HFPA predana značajnoj reformi. Međutim ovako velika promjena zahtijeva vrijeme i rad, a mi čvrsto vjerujemo da HFPA treba vremena da bi to učinila onako kako treba. Zbog toga NBC neće emitirati Zlatni globus 2022. godine', navodi se u izjavi NBC-a.

S NBC-ja dodaju da se nadaju da će biti u mogućnosti emitirati emisiju u siječnju 2023. godine, pod pretpostavkom da organizacija izvršiti svoj plan.

Zbog spomenutih kontroverzi i neprovođenja nužnih reformi svoje tri osvojene nagrade vratio je Tom Cruise, a oštro ih je kritizirala i Scarlett Johansson, koja je tijekom uspješne karijere imala pet nominacija za Zlatni globus. Javno je pozvala i ostatak filmske industrije da bojkotira organizaciju ako se ne dogode značajne promjene unutar nje.

'U više navrata suočila sam se sa seksističkim pitanjima i primjedbama određenih članova HFPA-e. Njihovo nedolično ponašanje graniči sa seksualnim uznemiravanjem. Ako unutar udruženja ne bude temeljitih reformi, onda je očito došlo vrijeme da se udaljimo od HFPA-e te usredotočimo na važnost i snagu jedinstva unutar naših sindikata i industrije u cjelini', izjavila je Johansson, a podržao ju je kolega Mark Ruffallo.

Izvještaj The Timesa otkrio je da organizacija nema članova crnaca, a postavljeno je i pitanje o pogodnostima koje su neki članovi dobili zahvaljujući milijunima što ih NBC plaća za pravo televizijskog emitiranja događaja, tradicionalno jednog od najbolje ocijenjenih u kalendaru dodjele nagrada.

Međutim emisijama dodjela nagrada gledanost je ove godine naglo pala, uključujući i Zlatne globuse, a među raznim čimbenicima najveći je utjecaj imala pandemija koronavirusa. Emisiju koju su vodile Tina Fey i Amy Poehler pogledalo je 6,9 milijuna gledatelja, što je najniža gledanost otkako je program dodjele Zlatnih globusa 1990-ih preseljen na NBC.

DRUGAČIJI CRVENI TEPIH

Glamura ipak nije nedostajalo: Pogledajte haljine s dodjele Zlatnih globusa

Pogledaj galeriju

HFPA je pokušala utišati kritike obećanjem da će uključiti novinare crne boje kože i svoje redove s 87 članova proširiti na 100. Ovo rješenje, uz naknadne izvještaje o internim razgovorima u organizaciji, samo je pogoršalo problem. Bivši predsjednik HFPA-e Philip Berk izbačen je iz organizacije nakon što je proslijedio e-mail u kojemu je Black Lives Matter opisan kao 'grupa mržnje'.

Domino efekt od tada ne staje, a Netflix je prošloga tjedna objavio da se neće upuštati ni u kakve aktivnosti s HFPA-om 'dok se ne dogode značajne promjene'. Prije toga su izdavači uputili sličan ultimatum toj organizaciji.

Zlatne globuse desetljećima muče povremene kontroverze o pitanjima vjerodostojnosti novinara koji stoje iza nagrada i njihovom trudu oko sprječavanja drugih da se pridruže organizaciji.

U jednom od najpoznatijih skandala HFPA je počastila Piju Zadoru za glumu u filmu 'Leptir' iz 1981. godine, koji je kritizirala većina kritičara, nakon što ih je njezin bogati suprug, izraelski milijarder Meshulem Riklis, počastio projekcijom u Las Vegasu.