PRINC JEAN-CHRISTOPHE

Napoleonov potomak bio je najpoželjniji neženja europske aristokracije, a i dalje sanja o monarhiji

29.11.2023 u 05:55

Bionic
Reading

Nakon što je Ridley Scott na velikom platnu, uz pomoć Joaquina Phoenixa, oživio mitskog francuskog kralja, mnogi su se počeli raspitivati o mogućim Napoleonovim nasljednicima i nisu morali puno tražiti

Zahvaljujući legendarnom Ridleyju Scottu i nevjerojatno talentiranom Joaquinu Phoenixu, koji se usudio ući u cipele jednog od kontroverznijih ljudi svjetske povijesti, rekreiran je život kralja Napoleona Bonapartea. Francuski Cezar, kako su ga mnogi nazivali, imao je itekako zanimljiv život.

Dinastija Napoleona Bonapartea ima povijest dugu više od 200 godina, a njegovi potomci trenutno naginju tome da vrate galsko prijestolje, na koje polažu pravo i kuće Orleans i Bourbon. Upravo ti njegovi potomci nazivaju se bonapartisti, a na njihovom čelu stoji princ Jean-Christophe te sa svojim sljedbenicima i dalje sanja o monarhiji.

37-godišnji Jean-Christophe sin je Charlesa Napoleona i Beatrice od Bourbona - Dvije Sicilije, a uz to je prapraunuk brata kralja Bonapartea. Jedno vrijeme bio je najpoželjniji neženja europske aristokracije i tu je titulu nosio sve do svog vjenčanja 2019. godine.

  • +2
Princ Jean-Christophe Izvor: Profimedia / Autor: Olivier Huitel / Crystal Pictures / Crystal pictures / Profimedia

Bonaparteov nasljednik oženio je groficu Olympiju von und zu Arco-Zinneberg, a s njom je prošle godine u prosincu dobio sina. Njihov brak zapravo ima i povijesnu i političku notu jer je grofica unuka Marije Luise od Austrije, druge supruge legendarnog Napoleona, i to u šestom koljenu.

Supružnici sa sinom žive u Londonu te je Jean-Christophe, napokon diplome na Harvardu, počeo raditi u investicijskom fondu i vjerojatno je jedini u poslovnom svijetu koji nosi titulu Njegovo Carsko Visočanstvo princ od Napoleona, a u nasljeđe ju je dobio od djeda, princa Louisa Napoleona.

U doba djedove smrti imao je tek 11 godina, a zanimljivo je da je ta titula 'preskočila' njegova oca Charlesa Napoleona, i to zbog neslaganja s ocem. Neslaganja su počela nakon što se Charles priklonio republikanizmu, ali i zato što se razveo od Beatrice, s kojom je uz Jean-Christophea dobio kćer Caroline Marie, te ponovno oženio bez očeva dopuštenja. U braku s Jeanne-Francoise Valliccioni dobio je kćeri Sofiju Catalinu i Anh Letiziju.

Charles Napoleon je ekonomist, političar i autor nekoliko povijesnih knjiga o Napoleonu Bonaparteu i njegovim potomcima, a u jednoj od njih objašnjava i zašto kao prezime koriste Napoleon umjesto Bonaparte. Kako je rekao, običaj je nastao iz jednostavnog razloga - da se razlikuju starije od mlađih generacija potomaka.