NISU SE TOME NADALI

Nakon odluke danske kraljice da im oduzme titule, članovi njezine obitelji ne kriju šok i nevjericu

30.09.2022 u 10:03

Bionic
Reading

Danska kraljica oduzela je kraljevske titule svojim unucima, a taj njezin potez kritizirao je njezin mlađi sin. Kraljica Margrethe II ima dva sina - princa prijestolonasljednika Frederika i njegovog brata princa Joachima, koji ne krije nezadovoljstvo majčinom odlukom

Od 1. siječnja 2023. godine djeca mlađeg sina danske kraljice Margreth, princa Joachima, više neće smjeti koristiti titule kojima se sada koriste, one pričeva i princeza. Umjesto toga, moći će koristiti druge titule koje imaju, odnosno titule grof i grofica od Monpezata.

'Kraljičina odluka u skladu je sa sličnim prilagodbama koje su druge kraljevske kuće napravile posljednjih godina na različite načine', stoji u službenom priopćenju iz palače, odakle su poručili kako je želja kraljice da njezino četvero unučadi, koje ima po princu Joachimu, mogu biti slobodniji u oblikovanju vlastitih života, 'bez ograničenja datih posebnim dužnostima koje uključuje formalna povezanost s Kraljevskom kućom Danske kao institucijom'.

Na tu njezinu odluku reakcije su bile burne, osobito od strane upravo princa Joachima koji u Parizu živi sa svojom drugom ženom i dvoje mlađe djece. U izjavi koju je dao za jedan danski medij, rekao je kako nije imao puno izbora kada je doznao da su promjene dogovorene.

  • +12
Članovi kraljevskih obitelji na sprovodu u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Dobio sam obavijest ped dana ranije da kažem svojoj djeci da će im za Novu godinu biti oduzet identitet. Jako, jako sam tužan jer ih vidim koliko su uzrujani i ne shvaćaju što im se događa', rekao je Joachim.

Iako će četvero Joachimove djece izgubiti titule prinčeva i princeza, oni neće izgubiti svoja mjesta u redu za nasljeđivanje danske krune, gdje su trenutno na 7., 8., 9. i 10. mjesto u redu za prijestolje.

ZLATNI JUBILEJ

Gomila prinčeva i princeza na jednom mjestu: Dok Britanci oplakuju kraljičinu smrt, u Danskoj se slavi 50 godina vladavine kraljice Margrethe

Pogledaj galeriju